9733,10%-0,75
35,90% -0,06
37,45% 0,33
3309,94% 0,73
5311,24% 1,24
Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze’deki Filistinlileri "daha mutlu ve güzel bir yere" göndermek isteyenlerin, onlara ilk yurtlarına, yani işgal altındaki tarihi Filistin topraklarına dönme hakkı tanımaları gerektiğini sö
Mansur, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’daki durumu görüştüğü kapalı oturumunun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi ele geçirme ve Filistinlileri sürgün etme planına atıfta bulunan Mansur, "Gazze ülkemizin ve evimizin bir parçasıdır. Eğer birileri Gazzelileri daha güzel bir yere göndermek istiyorsa, onları ilk evlerine, yani işgal altındaki topraklara geri dönmeye teşvik etmelidir. O yerler gerçekten güzeldir ve halkımız oraya büyük bir memnuniyetle dönecektir." dedi.
Mansur, Gazze’nin kuzeyinde yıkılan evlerine geri dönmek isteyen 400 bin Filistinlinin, ateşkes anlaşmasının ardından yürüyerek evlerine döndüğünü belirten Mansur, Filistin halkının tercihine ve kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Filistin halkının Gazze’deki yıkımı ortadan kaldırmak, okullarını, hastanelerini ve yollarını yeniden inşa etmek istediğini belirten Mansur, tüm liderlerin ve ulusların bu isteğe saygı duyması gerektiğini söyledi.
Trump’ın daha önce de benzer açıklamalar yaptığını hatırlatan Mansur, Mısır ve Ürdün’ün bu plana karşı net ve açık bir tavır aldığını, Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Filistin’in de ortak bir bildiri yayınlayarak Filistinlilerin zorla göç ettirilmesini reddettiğini ifade etti.
İşgal Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Trump’ın Washington’daki ikili görüşmesine dair beklentileri sorulan Mansur, Gazze’deki ateşkesin tüm aşamalarının uygulanması ve Batı Şeria’daki saldırıların durdurulması gerektiğini vurguladı.
BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini belirten Mansur, Konsey’deki üyelerin tamamının (bir ülke hariç) ortak bildiriyi desteklediğini ve Gazze’de yaşanan yıkımın Batı Şeria’da tekrar etmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.
Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine karşı bölgesel ve uluslararası tepki
25 Ocak’tan bu yana Trump, Gazze’deki Filistinlilerin Mısır ve Ürdün gibi komşu ülkelere taşınması planını gündeme getirdi. Ancak bu ülkeler bu teklifi kesin bir şekilde reddetti. Daha sonra Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar da bu plana karşı çıkarak Filistin halkının zorla göç ettirilmesine karşı birleşti.
Öte yandan, 19 Ocak’ta, Hamas ile işgal arasında, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda ve ABD’nin desteğiyle bir esir takası ve ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşma, her biri 42 gün sürecek üç aşamadan oluşuyor ve ilk aşamada ikinci ve üçüncü aşamalar için müzakereler yürütülmesi öngörülüyor.
Gazze’deki soykırım
ABD’nin desteğiyle işgalci siyonist rejim, 7 Ekim 2023 ile 19 Ocak 2025 tarihleri arasında Gazze’de soykırım gerçekleştirdi. Bu süreçte çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 159 binden fazla Filistinli şehit edildi veya yaralandı. Ayrıca, 14 binden fazla kişi kayıp durumda.
BM ve uluslararası toplumun çağrılarına rağmen, Gazze’de insani bir felaket yaşanmaya devam ederken Filistin halkı direnmeye devam ediyor. (İLKHA)