• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Filistin'in BM Temsilcisi: Gazzelilere ilk yurtlarına dönme hakkı tanınmalı

DÜNYA 5.02.2025 17:13:09 0
Filistin

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze’deki Filistinlileri "daha mutlu ve güzel bir yere" göndermek isteyenlerin, onlara ilk yurtlarına, yani işgal altındaki tarihi Filistin topraklarına dönme hakkı tanımaları gerektiğini sö

Mansur, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’daki durumu görüştüğü kapalı oturumunun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi ele geçirme ve Filistinlileri sürgün etme planına atıfta bulunan Mansur, "Gazze ülkemizin ve evimizin bir parçasıdır. Eğer birileri Gazzelileri daha güzel bir yere göndermek istiyorsa, onları ilk evlerine, yani işgal altındaki topraklara geri dönmeye teşvik etmelidir. O yerler gerçekten güzeldir ve halkımız oraya büyük bir memnuniyetle dönecektir." dedi.

Mansur, Gazze’nin kuzeyinde yıkılan evlerine geri dönmek isteyen 400 bin Filistinlinin, ateşkes anlaşmasının ardından yürüyerek evlerine döndüğünü belirten Mansur, Filistin halkının tercihine ve kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Filistin halkının Gazze’deki yıkımı ortadan kaldırmak, okullarını, hastanelerini ve yollarını yeniden inşa etmek istediğini belirten Mansur, tüm liderlerin ve ulusların bu isteğe saygı duyması gerektiğini söyledi.

Trump’ın daha önce de benzer açıklamalar yaptığını hatırlatan Mansur, Mısır ve Ürdün’ün bu plana karşı net ve açık bir tavır aldığını, Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Filistin’in de ortak bir bildiri yayınlayarak Filistinlilerin zorla göç ettirilmesini reddettiğini ifade etti.

İşgal Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Trump’ın Washington’daki ikili görüşmesine dair beklentileri sorulan Mansur, Gazze’deki ateşkesin tüm aşamalarının uygulanması ve Batı Şeria’daki saldırıların durdurulması gerektiğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini belirten Mansur, Konsey’deki üyelerin tamamının (bir ülke hariç) ortak bildiriyi desteklediğini ve Gazze’de yaşanan yıkımın Batı Şeria’da tekrar etmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine karşı bölgesel ve uluslararası tepki

25 Ocak’tan bu yana Trump, Gazze’deki Filistinlilerin Mısır ve Ürdün gibi komşu ülkelere taşınması planını gündeme getirdi. Ancak bu ülkeler bu teklifi kesin bir şekilde reddetti. Daha sonra Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar da bu plana karşı çıkarak Filistin halkının zorla göç ettirilmesine karşı birleşti.

Öte yandan, 19 Ocak’ta, Hamas ile işgal arasında, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda ve ABD’nin desteğiyle bir esir takası ve ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşma, her biri 42 gün sürecek üç aşamadan oluşuyor ve ilk aşamada ikinci ve üçüncü aşamalar için müzakereler yürütülmesi öngörülüyor.

Gazze’deki soykırım

ABD’nin desteğiyle işgalci siyonist rejim, 7 Ekim 2023 ile 19 Ocak 2025 tarihleri arasında Gazze’de soykırım gerçekleştirdi. Bu süreçte çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 159 binden fazla Filistinli şehit edildi veya yaralandı. Ayrıca, 14 binden fazla kişi kayıp durumda.

BM ve uluslararası toplumun çağrılarına rağmen, Gazze’de insani bir felaket yaşanmaya devam ederken Filistin halkı direnmeye devam ediyor. (İLKHA)

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 6 yaralı

Rusya'dan Kiev'e İHA saldırısı

Asya Pasifik’te Tayvan ile Çin arasında gerilim

Hollanda'da ulaşım krizi!

Bakan Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

AB, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeniden kota getirdi

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Serinlemek için baraj gölüne giren çocuk boğuldu

Gürcistan'dan AB'ye suçlama: Aşırıcılığı kışkırtıyorlar

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Fransa'da yangın faciası: 4 ölü, 12 yaralı

Küba'dan ABD'ye seyahat tepkisi

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Hollanda'da erken seçim tarihi belli oldu

Kolombiya'dan işgal rejimine yönelik vize kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ