10370,71%2,46
40,28% 0,09
46,83% -0,18
4317,88% -0,32
6898,98% 0,30
FİDE Ankara Temsilcisi Filistinli Dr. Zahir Elbek, İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine verdiği özel röportajda, 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden Gazze soykırımına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Gazze halkının açlık, tehcir ve katliamlarla büyük bir insanlık trajedisi yaşadığını belirten Elbek, İslam dünyasının sessizliğini sert sözlerle eleştirdi. İşgalci siyonistlerin yardım tırlarını bile hedef aldığını vurgulayan Elbek, Gazze’de 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırıların sistematik bir soykırıma dönüştüğünü ifade etti.
"Gazze'deki 2 milyon 300 bin Müslüman katlediliyor"
Gazze halkı 643 gündür ateş altında olduğunu hatırlatan Elbek "Gazze'deki Filistinliler 7 Ekim 2023'ten bu yana kadar 21 aydır soykırım altında. Ciddi bir soykırım. 'Soykırım' sadece medyada öylesine kullanılan bir cümle değil. Gazze'de gerçekten bir soykırım var. Soykırım, katliamlar, açlık, tehcir, gerçekten halkımız çok fena ve zor bir durumda. Ne yakız ki akıl almaz bir durum. Hiçbir Gazzeli, bi zde Filistinliler olarak bu soykırımın bu kadar devam edeceği aklımıza gelmedi. İnsani hukuklar nerede? Birleşmiş Milletler nerde? Müslümanlar nerede? 57 İslam devleti nerede? 2 milyar Müslüman nerede? Bu soykırım nasıl yapılıyor gerçekten akıl almaz. O kadar soykırım var Gazze'deki 2 milyon 300 bin Müslüman katlediliyor. Açlıktan ölüyorlar. Bunlara rağmen hiçbir icraat yok. İnsanlar bir aylık savaştan yoruluyor ve tahammül edemezken bizim alkımız ne yazık ki 643 gündür halen ateş altında ve katlediliyorlar. Gazze'dekiler mümin olduğu ve imanlı oldukları için babalar çocuklarını çok iyi yetiştirdiği için insanlar dayanıyor. Evet dayanıklık ve sabır var ama yine de ne kadar daha tahammül edilecek. Durum çok fena." ifadelerine yer verdi.
"İlaç tedavisi olmadığı için yaralılar bile şehit oluyor ve dünya bu olanlara sessiz"
Bugün yardım tırlarını korumaya çalışan 8 Filistinli gencin şehit edildiğini söyleyen Elbek, şunları aktardı:
"Gazze'ye çok az ve yetersiz yardım tırları giriyor. Fotoğraflar ve videolar kaydetmek için israil bu tırların girmesine izin veriyor. Bütün dünyaya 'biz tırları sokuyoruz' diyorlar. Tabi bu yalan. Tırları hem az sayıda sokuyorlar hem de hırsızlarla anlaşarak 'tırlar belli bir noktadan geçtikten sonra hırsızlar olarak saldırın ve yardım malzemelerini çalın' diyorlar. Bu sözde giren tırlar hiçbir yardım bekleyen halkımıza ulaşamıyor. Bugün bazı güzel gençlerimiz giren tırları hırsızlardan korumaya çalıştı. Bu gençlerimiz hiçbir siyasi bağlantıları yok. Sadece tırların içindeki yardımları korumaya çalıştılar ama israil hemen vurarak 8 gencimizi şehit etti. Sadece saatler önce 8 genç şehit oldu. Bu gençler sadece yardım tırlarını korumaya çalıştı. Ellerinde silah yok sadece hırsızlardan korumaya çalıştı. Hemen israil vurdu. Sebebi de israil halkımızın aç kalmasını istiyor. Aynı zamanda hiçbir nizam hiçbir sistem kurulmasını istemiyor. Maalesef durum çok fena açlık baya sert oldu. Katliamlar devam ediyor. Enkaz her yerde. İlaç tedavi olmadığı için yaralılar bile şehit oluyor ve dünya bu olanlara sessiz."
"Katliam artık normalleşti, insanlar alıştı"
"Ey Müslümanlar! Ey Araplar! Artık sözün bittiği yerdeyiz" diyen Elbek "İnsanlıktan ve Müslümanlardan umutsuzuz olduk. Gerçekten hiçbir beklentimiz yok. Beklentimiz kalmadı. Katliamın ilk aylarında beklentimiz vardı. Çok seslendik; 'Ey Müslümanlar… Ey Araplar… Ey insanlar…' dedik. Avrupalılar vesaire Ukrayna da yaptığınız gibi davranın ama ne yazık ki dediğimiz gibi hiçbir umut kalmadı. İnsanlar müdahale edecekti… destek edecekti… o zaman ama artık katliamlar normalleşti. Bütün insanlar ne yazık ki yapılan katliamlarımıza alıştılar. Korkunç bir film gibi katliamı izliyorlar. Bunun için hiçbir umudumuz kalmadı. Sadece umudumuz birincisi Allah'tan. Allah bize bakıyor ve görüyor. Ve kesinlikle Allah bize yardım ediyor. İkincisi mücahitlerimizden umutluyuz. Mücahitlerimiz abluka altında 21 aydır çok güzel mücadele ediyor. Katil faşist israil artık sadece ve sadece bu cepheden vaz geçecek. Çünkü bunlar kayıplara tahammül edemezler. Daha fazla asker ölümüne tahammül edemezler. Bunun için yakın bir zamanda ateşkes anlaşmasını kabul edecek." ifadelerine yer verdi.
"Halkımızın sabretmesi için de dua ediyoruz"
'Son olarak neler söylemek istersiniz?' sorusuna Elbek "Ben çok söyledim. Türkiye ve tüm dünyadaki Müslümanlara çok seslendim. Rica ettim. 'Bir şekilde bir şey yapın. Allah bizleri görüyor ve Allah'a hesap vereceğiz.' dedim. Ama başka bir söz kalmadı. Bu konuda insanlardan umutsuzuz. Dediğim gibi Allah'a dua ediyoruz. Mücahitlerimize dua ediyoruz. Halkımızın sabretmesi için de dua ediyoruz." dedi. (İLKHA)