• BIST 100

    9695,91%-0,04
  • DOLAR

    38,78% -0,01
  • EURO

    43,63% 0,41
  • GRAM ALTIN

    4030,03% -0,57
  • Ç. ALTIN

    6534,87% -0,01

Fırınlarda 'saat 18.00' krizi: Herkes güvecini aynı anda istiyor

GÜNDEM 8.03.2025 14:20:10 0
Fırınlarda

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte fırınlardaki yoğunluk doruk noktasına ulaştı. Hem ekmek hem de güveç pişirme taleplerinin arttığı bu dönemde, fırıncılar zamanla yarışıyor.

Siirt’te Ramazanın en belirgin ritüellerinden biri haline gelen güveç telaşı, fırıncılar için büyük bir yük oluşturuyor.

Mahalle sakinlerinin ısrarla iftar saati öncesi güveçlerini almak istemesi, fırıncıların temposunu artırırken, fırın içinde büyük bir yoğunluk oluşturuyor. Her Ramazan tekrar eden bu sahne, Siirt’te fırınların en zorlu zamanlarını yaşamasına neden oluyor.

Fırıncılar zamanla yarışıyor

Hem ekmek hem de güveç pişirmek isteyen mahalle sakinleri, özellikle iftara yakın saatlerde fırıncıları adeta zamana karşı yarışa sokuyor. Saat 18.00'de güvecini almak isteyen vatandaşların ısrarı, fırınlarda yoğunluğun en üst seviyeye çıkmasına neden oluyor.

20 yıldır fırıncılık yapan Şeker Acar, Ramazanda yaşadıkları yoğunluğu şu sözlerle anlattı:

"Bu Ramazanda da yine çok yoğunuz. Güveç yoğunluğu had safhada. Üst üste güveçler gelmeye devam ediyor. Az önce bir güveç tepsisi daha geldi ve yine saat 6'da çıkması isteniyor. Kimse 5'te çıkmasını kabul etmiyor. Ramazan başladığından beri kendi evime bir tepsi güveç yapamadım. Mahalleli ve arkadaşlar bırakmıyor. Normalde bir tepsi yemeğin pişme süresi 1,5 saat ama güvecin pişme süresi 2,5 saat. Fırının içi güveç kaplarıyla doldu, ekmekleri nereye sığdıracağımı bilemiyorum. Allah hem bizim hem de mahalle sakinlerinin yardımcısı olsun."

İftar öncesi 'Saat 6' krizi

Ramazan ayında fırınların en yoğun saatleri, iftara yakın zaman dilimi oluyor. Mahalle sakinleri güveçlerini iftara yakın tam saat 18.00'de almak için ısrar edince, bu durum fırıncıları oldukça zorluyor. Şeker Acar, bu saatlerde yaşanan sıkışıklığı şu sözlerle dile getirdi:

"En zorlandığımız an iftara bir saat kala oluyor. Sanki bir savaşın içine giriyoruz; herkes ekmeği sıcak istiyor, verdiği tepsi yemeğini veya güvecini tam vaktinde almak istiyor. Ama bu mümkün olmuyor. Biz de elimizden geldiğince yetiştirmeye çalışıyoruz. 24 saat esasına göre sabaha kadar çalışıyoruz. Akşam ezanından sonra tekrar sıcak ekmek çıkarmaya başlıyoruz ve her 10 dakikada bir sabaha kadar ekmek üretmeye devam ediyoruz. Mahalle sakinlerinden ricamız, fırına güveç verdiklerinde iftara yakın saatlerde bizi sıkıştırmamaları ve anlayış göstermeleri. Biz de insanız, çok yoruluyoruz."

"Güveç için fırıncıları sıkıştırmaya devam edeceğiz"

Fırına güveç vermek için gelen vatandaşlardan Muhammed Sezgin, fırıncıların yoğun temposuna rağmen işlerini özveriyle yaptığını belirterek, "Bugün fırına güveç vermek için geldim. Sağ olsun fırın ustası güvecimi fırına atıp yetiştirecek. Ramazan dolayısıyla misafirlerim var, iftar yemeği vereceğim. Bu nedenle fırıncı arkadaşlar güvecimi saat 6'da çıkaracaklar. Her ne kadar fırıncılar saat konusunda bizden şikâyetçi olsalar da güveç için onları sıkıştırmaya devam edeceğiz. Çünkü misafirlerimiz var ve güvecin tam vaktinde çıkması lazım. Allah onlara kolaylık versin, gerçekten büyük emek harcıyorlar.” dedi.

"Bu bizim Ramazan hediyemiz"

Bir başka mahalle sakini Refik Erdile ise Ramazanda fırınların vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, "Ramazan ayında olmazsa olmaz iftar yemeklerimiz var. Özellikle güveç yemeğini evde hazırladıktan sonra fırına teslim ediyoruz. Bugünkü menümüzde güveç vardı, bunun için fırına getirdim. Sağ olsunlar, bizlere yardımcı oluyorlar. Emekleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Allah işlerini rast getirsin. Aslında şikâyetleri konusunda onlara hak veriyoruz. Çünkü sadece ekmek değil, pide ve lahmacun da çıkarıyorlar. Üstelik bu hizmetleri karşılığında ücret de almıyorlar. ‘Bu bizim size Ramazan hediyemiz olsun’ diyorlar. Allah onlardan razı olsun." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Başkan Erkan Kağba: “Çiftçimizin Kıymetini Bilmeliyiz”

Prof. Dr. Fadıl Geylani: Evde kitap yok, elde telefon var

Siyonist sözcüden Ensarullah'ın kontrolündeki limanlara tehdit

Oto galerici esnafı: Kurumların işleyişinden her güne zararla başlıyoruz

Şanlıurfa’da iş kazası: İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

Prostat büyümesinde kalıcı ve modern çözüm: HoLEP yöntemi

Şeyh Halid’i anma etkinliği için hazırlıklar tamamlandı

Yapıcıoğlu'ndan şehit Sacid'in ailesine ziyaret

Pakistan ve Hindistan birbirlerinin diplomatlarını sınır dışı etti

Bingöl’de artan trafik kazalarına yönelik sürücü kurslarından ortak adım

Bingöl'de reçine esrar ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD, Suudi Arabistan ve Suriye liderleriyle çevrim içi toplantıya katıldı

Gazze'de yeni katliam: Sabah saatlerinden bu yana en az 66 şehit

Seyir halindeki tır yanarak kullanılamaz hale geldi

Petrol fiyatlarında sınırlı geri çekilme: Brent 66,24 dolarda

Trump yeniden Riyad’da: Önce para, gerisi teferruat…

AK Parti Teşkilat Akademisi Başladı: Şansi ve İlçe Başkanları eğitimde

Beşevler Mahallesi pırıl pırıl oldu

Batman Belediyesi’nden Çölyak Hastalarına anlamlı destek

Eczacılar: Sıklıkla değişen kurallar mesleğimizi zorluyor

Gaziantep’te 13 ayrı suçtan aranan şahıs yakalandı

Genç Devlet Hastanesi’nde bir ilk

Bingöl'de ilkokul öğrencilerine trafik güvenliği eğitimi

GAİB Başkanı Kadooğlu: Güneydoğu'nun 4 aylık hububat ihracatı 1,2 milyar dolar

Siirt’ten kutsal yolculuk başladı: 92 hacı adayı dualarla uğurlandı

Batman'da genel anestezi ile diş tedavisi devam ediyor

Bingöl-Erzurum yolunda mayıs ayında kar yağışı

Dünyanın ilk mağara kütüphanesi

Şanlıurfa’da okul servisi ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Bingöl Üniversitesi öğrencilerinden Gazze’ye 200 bin TL bağış

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ