• BIST 100

    11036,82%-0,78
  • DOLAR

    42,44% 0,01
  • EURO

    49,55% 0,37
  • GRAM ALTIN

    5743,75% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9320,33% -0,07

Fırsatçılar yine iş başında, Elazığ’da 800 liralık kiralar 4 bine çıktı

12 Şubat 2023, Pazar 13:40
12 Şubat 2023, Pazar 13:40
Fırsatçılar yine iş başında, Elazığ’da 800 liralık kiralar 4 bine çıktı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fırsatçılar yine iş başında, Elazığ’da 800 liralık kiralar 4 bine çıktı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından deprem bölgesindeki vatandaşlar Elazığ’a akın etti. Vatandaşların özellikle TOKİ konutlarını tercih etmesinin ardından yine devreye giren fırsatçılar, 800 lira olan kira fiyatlarını 4 bine kadar çıkardı.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 10 ilde binlerce insan hayatını kaybetti ve yaralandı. Yaşanan felaketin ardından özellikle Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’dan depremzedeler Elazığ’a akın etti. Güvenirliği nedeni ile depremzedeler özellikle devlet tarafından yapılan TOKİ konutlarını tercih etti. Fakat yine fırsatçılar devreye girdi. İl genelinde kiralar artarken, bu artışların TOKİ binalarında daha fazla olduğu gözlemlendi. Zamanında deprem yaşayan ve hak sahibi olarak TOKİ’den daire alarak yeniden ev sahibi olan vatandaşlar, 800 liraya veremediği daireyi 4 bin liraya kiraya vermeye başladı. Yapılan insafsızca artışlar vatandaşların büyük tepkisini çekti. Bunun yanı sıra Elazığ Valiliği konuyla ilgili çalışma başlattı.

“Ticaret İl Müdürlüğümüze de şikayette bulunabilirler”
Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası ilimizde ev kiralarında fahiş fiyat artışı yapıldığı gözlemlenmiştir. Vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışı ile ilgili şikayet başvurularını Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (e-Devlet) üzerinden, diğer elektronik başvuru yöntemlerini kullanarak başvurabilirler. Ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüze de şikayette bulunabilirler” denildi.

“Bu kadar fırsatçılık ve zalimlik olmaz”
Depremden önce ev kiralarının 800 ile bin TL arası olduğunu aktaran vatandaşlardan Tuban Kaya, “Depremden sonra Malatya’dan depremzedeler Elazığ’a geldi. Dolasıyla bir kalabalık oldu. Bir duyduk ki kiraları 4 bin liraya çıkarmışlar. 800 liradan 4 bin liraya çıkması, el insaf. Bu kadar fırsatçılık ve zalimlik olmaz. Allah rızası için valilik el atsın. Gelenler, canını kurtararak geldi. 3-4 bin lira yapması vicdana sığar mı? Çok sayıda TOKİ yapıldı. Ama maalesef 800 lira olan kirayı 4 bin liraya çıkartılar” dedi.

“Sadece ev sahiplerden merhamet istiyorum”
Ev sıkıntısı olduğunu aktaran Tülay Ser, “Hiçbir şekilde ev sahiplerine ulaşamıyoruz. Normal şartlarda bin liralık evi 3-5 bin yaptılar. Telefon ediyoruz ve ulaşamıyoruz. Nerede kalacağımızı bilmiyoruz. Rabbim devletimize zeval vermesin. Hangi tarafa koşacaklarını da bilmiyorlar. Onlardan hiçbir talebim ve beklentim de yok. Sadece ev sahiplerden merhamet istiyorum” diye konuştu.

“Kimse o insanlar deprem geçirmiş, sıkıntı yaşıyor demiyor”
Kiralarda sıkıntı olduğunu aktaran Murat Ser, “Artık karaborsaya çıkarmışlar. 3 bin lira dedi tamam dedim. Yarın gelin bakın dedi. Bugün de aradım, bunun aidatı var, ev geniş diyor. Şimdi de yan çiziyor. Herkes çıkarına düştü. Ne koparırsam o kardır diyor. Kimse o insanlar deprem geçirmiş, sıkıntı yaşıyor demiyor. TOKİ evlerinde 600 liraya verdiği evi 2 bin liraya veriyor. Bu insanlar ne yapacak, ben anlamadım” şeklinde konuştu.

“Yasal işlem yapılacaktır”
Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Odası Başkanı Hakan Albayrak ise, “Dün Malatya’daki hemşerilerimizi ziyaret ettik. Orada birkaç da arkadaşla görüştük. ’Biz Elazığ’ı çok iyi bir şehir ve insanları mert biliyorduk’ dedi. ’Ama bugün 800 liralık TOKİ konutlarına 3 bin lira istiyorlar ve vermiyorlar’ dedi. Bizim Elazığ’ın adını çıkarmayın, kötü göstermeyin. Bu yakışmıyor. Depremde mağdur oldunuz, devlet size daire verdi. Siz o daire fiyatlarını düşürün. Evler yıkıldı diye devlet size yaptı ve verdi. 3 bin liraya kiraya vermek ayıptır. Biz halkımıza sesleniyoruz. Onlara yasal işlem yapılacaktır. Kendileri de bunu bilsin. Depremden önce doğalgazımızı yatırın, gidin orada oturun diyorlardı. Bugün ne oldu ki kirayı 4-5 bin liraya çıkardınız. Biz bunların araştırmasını yapıyoruz. Her tarafa sesleniyoruz. Gelin bize şikayet edin. Biz gerekirse onların haklarını da iptal ettireceğiz veya ceza kestireceğiz. Biz, Ticaret İl Müdürüm ile istişare yaptık. Bakan bey ne gerekiyorsa onu yapın demiş. Bu artıştan geri dönsünler, yoksa gereken yapılacaktır. Bugün 4 bin liraya kiraya tutanlar var. Bir TOKİ’de 4 bin lira daire mi olur? 800 liraya kiraya veremiyorlardı. Ne oldu da bir anda 4 bin lira oldu. Adamın biri bizi aradı. Malatya’dan bir arkadaşımız mağdur olmuş ve Elazığ’daki ev sahibine 2 bin 200 lira para atmış. Tam Elazığ’a kavuşmak üzere, ’Kira 3 bin lira oldu’ demiş. Bunlar ayıp şeyler” dedi.
[gallery ids=',108638,108639,108640,108641,108642,108643,108644,108645,108646,108647']

Mersin’de dolandırıcıların sakladığı 85 bin euro derin dondurucuda bulundu

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete’de yayımlandı

Rusya, cinsel sapkınlığın propagandasını yapan Roblox'u engelledi

Konya’nın 11 aylık trafik kazaları bilançosu açıklandı

Hindistan, yıllardır hava kirliliği nedeniyle akut solunum yolu vakaları yaşıyor

Hatay’da 6 düzensiz göçmen yakalandı: 3 organizatör tutuklandı

Güney Kore: Kuzey Kore ile iletişim kanalları tamamen kesildi

Endonezya'daki sel ve heyelanlarda ölü sayısı 770'e yükseldi

Dışişleri Bakanı Fidan, Kanada ve Belçikalı mevkidaşlarıyla görüştü

Otomobil Kızılay kan alma tırının altına girdi: Bir yaralı

Gazze'de ateşkesten bu yana 360 kişi şehit edildi

Kayseri ve 14 ilde 20 suçtan arama kaydı bulunan firari yakalandı

İşgal medyası: Refah'taki çatışmada 4 siyonist asker yaralandı

Malatya'da silahlı kavga olayında 6 tutuklama

Aracında 'cinayet mamo' yazısı bulunan sürücü cezalandırıldı

Yalova’da çakarlı otomobil sürücüsüne 276 bin lira ceza kesildi

Diyarbakır OSB’de geniş katılımlı değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna, Avrupa ve ABD temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler yapacak

Gazze'deki direniş, bir siyonist esirin cesedini teslim etti

Umman Başmüftüsü El Halili'den Gazze anlaşmasının garantör ülkelerine çağrı

Batman’da otomobil refüje çarptı: 1 Yaralı

Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Demiryolu’nda çalışmalar sürüyor

Türkiye'den bir ilk: Bir NATO ülkesine ilk kez savaş gemisi ihraç edilecek

Yeşilyurt Belediye Meclisi, aralık ayı toplantılarına başladı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş:  Dinimiz dezavantajlı kesimlerin ihtiyaçlarıyla ilgilenmeyi teşvik eder

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'yi ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile görüştü

Asgari ücret toplantısının ilki haftaya başlıyor

Erzincan’da yaban keçisi vuran 2 şahısa 970 bin TL ceza uygulandı

Diş etlerindeki yanma ve ağrı farklı sorunların habercisi olabilir!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin’de dolandırıcıların sakladığı 85 bin euro derin dondurucuda bulundu

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete’de yayımlandı

Rusya, cinsel sapkınlığın propagandasını yapan Roblox'u engelledi

Konya’nın 11 aylık trafik kazaları bilançosu açıklandı

Hindistan, yıllardır hava kirliliği nedeniyle akut solunum yolu vakaları yaşıyor

Hatay’da 6 düzensiz göçmen yakalandı: 3 organizatör tutuklandı

Güney Kore: Kuzey Kore ile iletişim kanalları tamamen kesildi