• BIST 100

    15120,77%-0,14
  • DOLAR

    43,18% 0,04
  • EURO

    50,35% 0,17
  • GRAM ALTIN

    6401,05% -0,45
  • Ç. ALTIN

    10370,94% 0,00

Fizyoterapist Bilben: Teknoloji bağımlılığı çocuklarda otizm benzeri belirtileri tetikleyebiliyor

08 Şubat 2025, Cumartesi 11:02
08 Şubat 2025, Cumartesi 11:02
Fizyoterapist Bilben: Teknoloji bağımlılığı çocuklarda otizm benzeri belirtileri tetikleyebiliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, küçük yaşta uzun süre ekrana maruz kalan çocuklarda otizm belirtilerinin giderek arttığına dikkat çekerek "Ebeveynlerin, çocuklarını mümkün olduğunca ekrandan uzak tutmaları gerekiyor." dedi.

Günümüzde çocukların çok erken yaşlardan itibaren teknolojiyle iç içe büyümesi, gelişimsel sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, çocukların uzun saatler televizyon, tablet ve telefon başında vakit geçirmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti .

Özellikle 6 yaş öncesinde aşırı ekran maruziyetinin çocuklarda otizm belirtilerini tetiklediğini belirten Bilben, ebeveynleri bu konuda daha bilinçli olmaları hususunda uyardı.

“Ekran süresi arttıkça gelişim geriliyor”

Bilben, küçük yaşlarda aşırı ekran kullanımı nedeniyle birçok çocuğun fiziksel ve mental gelişiminde gerileme yaşandığını ifade ederek, “Günümüzde artık küçük çocuklarda bile postür bozukluğu yaşanıyor. Çok ciddi boyun ağrıları, bel ağrıları, sırt ağrıları çekmeye başlıyorlar. Bunun temel nedeni, yaşam tarzının değişmesi ve teknolojik cihazların kullanımının artması. Telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı, çocukların duruşunu olumsuz etkiliyor. Ancak sadece fiziksel olarak değil, mental olarak da büyük etkileri var. Çocuklar, ekran karşısında çok fazla vakit geçirdiğinde sosyalleşme becerileri zayıflıyor, dış dünyaya karşı ilgisiz hale geliyorlar.” dedi.

Özellikle 6 yaşın altındaki çocukların ekran karşısında uzun süre kalmasının gelişimlerini olumsuz etkilediğini ve otizm belirtileriyle ilişkilendirildiğini vurgulayan Bilben, “6 yaş öncesinde çocukların aşırı ekran maruziyeti çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Televizyon izleme, telefon bağımlılığı veya ebeveynlerin çocuklarının dikkatini çekmek için teknolojiyi bir araç olarak kullanması, gelişim geriliğine neden olabiliyor. Hatta bazı çocuklarda otizm belirtileri ortaya çıkabiliyor. Örneğin, çok küçük yaşlardan itibaren televizyon izleyen bir çocuk, zamanla dış dünyaya tepki vermemeye başlıyor. Odağı zayıflıyor, seslere ve çevresine karşı duyarsız hale geliyor. Bu tür vakalarla sıkça karşılaşıyoruz.” ifadelerini kaydetti.

“2 buçuk yaşına kadar sürekli televizyon izleyen bir çocuğun odaklanma yetisi zayıflıyor”

Bilben, doğuştan gelen otizmin yanı sıra, aşırı ekran kullanımının otizm benzeri belirtilere yol açabileceğini belirtti:

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben

Otizmin asıl belirtilerine değinen Bilben, “Otizmin birçok nedeni olabilir. Genetik yatkınlık, erken doğum veya oksijen eksikliği gibi faktörler otizme sebep olabilir. Ancak sonradan gelişen otizm belirtilerinin büyük bir kısmı teknoloji bağımlılığına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Anne-babalar, çocuklarının televizyon izleyip sessiz durmasına seviniyor. ‘Aman ses çıkarmasın, rahatsızlık vermesin’ diyerek çocuklarını uzun saatler ekrana maruz bırakıyorlar. Ancak bu durumun ciddi sonuçları var. 2 buçuk yaşına kadar sürekli televizyon izleyen bir çocuğun odaklanma yetisi zayıflıyor, çevresine tepki vermemeye başlıyor, göz teması kurmuyor. Bu belirtiler, doğuştan gelen bir sorun olmasa da sonradan gelişebiliyor ve çocuğun sosyal ve zihinsel gelişimini olumsuz etkiliyor.” şeklinde ifade etti.

Çocukların 6-7 yaşına kadar mümkün olduğunca doğal yollarla büyümesi gerektiğini ifade eden Bilben, “Ebeveynlerin, çocuklarını mümkün olduğunca ekrandan uzak tutmaları gerekiyor. 6-7 yaşına kadar ekran süresinin minimum seviyede tutulması şart. Çocuklar bu süreçte sosyal oyunlar oynayarak, fiziksel aktiviteler yaparak ve çevreleriyle etkileşim içinde büyümeliler. Teknoloji, ancak belli bir yaştan sonra eğitim amaçlı kontrollü bir şekilde kullanılmalı. Günümüzde çocuklar sosyal medyada saatler harcarken, ders çalışmaya ya da fiziksel aktivitelere yeterince zaman ayırmıyorlar. Bunun sonucunda da yalnızlaşma, içine kapanma ve sosyal kaygılar gelişiyor. Otizmin en büyük belirtilerinden biri de budur.” ifadelerine yer verdi.

“Yalnızlaşma ve beslenme problemleri artıyor”

Bilben, teknoloji bağımlılığının yalnızca sosyal izolasyona değil, beslenme bozukluklarına da neden olduğunu kaydederek, “Teknolojiye bağımlı olan çocuklar zamanla yalnızlaşmaya başlıyor. Aile ile birlikte yemek yeme alışkanlığı bile kayboluyor. Çocuklar izledikleri içeriklerde gördükleri yiyecekleri istiyor, ancak bunlar genellikle sağlıksız, şeker içeren gıdalar oluyor. Anne-baba bu yiyecekleri temin edemeyince çocuk yemek yememeye başlıyor. Sonrasında çocuk, yemek saatlerinde ailesinden uzaklaşıyor ve kendi başına zaman geçirmeyi tercih ediyor. Ergenlik dönemine gelindiğinde ise bu yalnızlık daha da artıyor ve çocuk tamamen içine kapanıyor.” dedi.

Bilben, ebeveynlere düşen görevlere de değinerek, “Teknolojinin bilinçli ve kontrollü kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde çocuklarımızı gerçek dünyadan koparıyor, yalnızlığa itiyor ve gelişimlerini olumsuz etkiliyoruz. İlk yıllarda birebir temas, göz teması ve sosyal oyunlarla çocuklarımızı büyütmeliyiz. Teknoloji ne kadar geç hayatlarına girerse, gelişimleri o kadar sağlıklı olur. Çocuklar ekran karşısında uzun saatler harcayınca, ders çalışmaya ya da sosyal aktivitelere vakit ayırmamaya başlıyor. Günümüzde birçok çocuk sosyal medyada popüler akımları takip ediyor, dans videolarını ezberliyor, ancak okulda derslere ilgisiz kalıyor. Eğitimde başarılı olmak için disiplin ve dikkat gerekiyor, ancak aşırı ekran maruziyeti bu süreci baltalıyor. Teknolojiyi doğru yönetirsek, çocuklarımızın geleceğini de daha sağlıklı şekillendirebiliriz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Miniklerden Miraç Kandili etkinliği

Battalgazi’de karla mücadele çalışmaları devam ediyor

Batman'da kadınlara yönelik okuma yazma kursu

Eğitimci Sarıtaç: Basın kamu vicdanının, eğitim ise geleceğin teminatıdır

Batman'da tıbbi acil çağrı yönetimi eğitimi verildi

Fransa, ilk askeri birliğini Grönland'a gönderdi

Batman'da kar engeline rağmen hayat kurtaran müdahale

Diyarbakır Memur-Sen'den kamu personel sistemine reform çağrısı

İki uçlu duygu durum bozukluğu nedir? Görülen belirtiler nelerdir?

Umut Kervanı Kahramanmaraş, Miraç Kandili nedeniyle gıda ve kırmızı et dağıttı

Üniversite öğrencilerinden 3 yılda lisans modeline destek

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Miraç gecesi Gazze için bir çare kapısı olsun

Dışişleri Bakanı Fidan: Filistinlilerin huzuru önceliğimiz

Tayland’da iki gün içinde ikinci vinç kazası: 2 kişi daha öldü

Memur-Sen Gaziantep Şubesi'nden kamuda ücret ve gelir adaletsizliğine sert çıkış

Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine tepki

Kızaran gözleri hafife almayın: Kış aylarında çocukları bekleyen tehlike

Yetimler Vakfı'ndan Batman'da yetimlere anlamlı destek

Gazze'de ikinci aşama tartışması: İşgalciler süreci yine tıkıyor

Siirt Müftüsü Pinal: Namaz miracımız olmazsa Miraç anlaşılmaz

"Kudüs; sorumluluk, adalet ve vefa demektir"

Siirt’te “Hadislerle serpilen bir nesil” programı başlıyor

Batman'da aranan 30 şahıs yakalandı

ABD Büyükelçisi Barrack, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile görüştü

Kozluk Devlet Hastanesi'nde 275 bin 500 muayene yapıldı

Batman'da kaçakçılık denetimleri: 29 şahsa adli işlem yapıldı

Suudi Arabistan Yemen için 507 milyon dolarlık yatırım paketi açıkladı.

Memur-Sen Batman: Ücrette adalet sağlanmadan kamuda huzur olmaz

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın'dan Miraç Kandili mesajı

Prof. Dr. Abuzer: "Abraham Anlaşması" işgal rejimini meşrulaştırma projesidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Miniklerden Miraç Kandili etkinliği

Battalgazi’de karla mücadele çalışmaları devam ediyor

Batman'da kadınlara yönelik okuma yazma kursu

Eğitimci Sarıtaç: Basın kamu vicdanının, eğitim ise geleceğin teminatıdır

Batman'da tıbbi acil çağrı yönetimi eğitimi verildi

Fransa, ilk askeri birliğini Grönland'a gönderdi

Batman'da kar engeline rağmen hayat kurtaran müdahale