• BIST 100

    9352,37%-0,46
  • DOLAR

    38,16% 0,52
  • EURO

    43,51% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4082,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6611,04% 0,63

Fizyoterapist Bilben: Teknoloji bağımlılığı çocuklarda otizm benzeri belirtileri tetikleyebiliyor

SAĞLIK 8.02.2025 11:02:40 0
Fizyoterapist Bilben: Teknoloji bağımlılığı çocuklarda otizm benzeri belirtileri tetikleyebiliyor

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, küçük yaşta uzun süre ekrana maruz kalan çocuklarda otizm belirtilerinin giderek arttığına dikkat çekerek "Ebeveynlerin, çocuklarını mümkün olduğunca ekrandan uzak tutmaları gerekiyor." dedi.

Günümüzde çocukların çok erken yaşlardan itibaren teknolojiyle iç içe büyümesi, gelişimsel sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, çocukların uzun saatler televizyon, tablet ve telefon başında vakit geçirmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti .

Özellikle 6 yaş öncesinde aşırı ekran maruziyetinin çocuklarda otizm belirtilerini tetiklediğini belirten Bilben, ebeveynleri bu konuda daha bilinçli olmaları hususunda uyardı.

“Ekran süresi arttıkça gelişim geriliyor”

Bilben, küçük yaşlarda aşırı ekran kullanımı nedeniyle birçok çocuğun fiziksel ve mental gelişiminde gerileme yaşandığını ifade ederek, “Günümüzde artık küçük çocuklarda bile postür bozukluğu yaşanıyor. Çok ciddi boyun ağrıları, bel ağrıları, sırt ağrıları çekmeye başlıyorlar. Bunun temel nedeni, yaşam tarzının değişmesi ve teknolojik cihazların kullanımının artması. Telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı, çocukların duruşunu olumsuz etkiliyor. Ancak sadece fiziksel olarak değil, mental olarak da büyük etkileri var. Çocuklar, ekran karşısında çok fazla vakit geçirdiğinde sosyalleşme becerileri zayıflıyor, dış dünyaya karşı ilgisiz hale geliyorlar.” dedi.

Özellikle 6 yaşın altındaki çocukların ekran karşısında uzun süre kalmasının gelişimlerini olumsuz etkilediğini ve otizm belirtileriyle ilişkilendirildiğini vurgulayan Bilben, “6 yaş öncesinde çocukların aşırı ekran maruziyeti çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Televizyon izleme, telefon bağımlılığı veya ebeveynlerin çocuklarının dikkatini çekmek için teknolojiyi bir araç olarak kullanması, gelişim geriliğine neden olabiliyor. Hatta bazı çocuklarda otizm belirtileri ortaya çıkabiliyor. Örneğin, çok küçük yaşlardan itibaren televizyon izleyen bir çocuk, zamanla dış dünyaya tepki vermemeye başlıyor. Odağı zayıflıyor, seslere ve çevresine karşı duyarsız hale geliyor. Bu tür vakalarla sıkça karşılaşıyoruz.” ifadelerini kaydetti.

“2 buçuk yaşına kadar sürekli televizyon izleyen bir çocuğun odaklanma yetisi zayıflıyor”

Bilben, doğuştan gelen otizmin yanı sıra, aşırı ekran kullanımının otizm benzeri belirtilere yol açabileceğini belirtti:

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben

Otizmin asıl belirtilerine değinen Bilben, “Otizmin birçok nedeni olabilir. Genetik yatkınlık, erken doğum veya oksijen eksikliği gibi faktörler otizme sebep olabilir. Ancak sonradan gelişen otizm belirtilerinin büyük bir kısmı teknoloji bağımlılığına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Anne-babalar, çocuklarının televizyon izleyip sessiz durmasına seviniyor. ‘Aman ses çıkarmasın, rahatsızlık vermesin’ diyerek çocuklarını uzun saatler ekrana maruz bırakıyorlar. Ancak bu durumun ciddi sonuçları var. 2 buçuk yaşına kadar sürekli televizyon izleyen bir çocuğun odaklanma yetisi zayıflıyor, çevresine tepki vermemeye başlıyor, göz teması kurmuyor. Bu belirtiler, doğuştan gelen bir sorun olmasa da sonradan gelişebiliyor ve çocuğun sosyal ve zihinsel gelişimini olumsuz etkiliyor.” şeklinde ifade etti.

Çocukların 6-7 yaşına kadar mümkün olduğunca doğal yollarla büyümesi gerektiğini ifade eden Bilben, “Ebeveynlerin, çocuklarını mümkün olduğunca ekrandan uzak tutmaları gerekiyor. 6-7 yaşına kadar ekran süresinin minimum seviyede tutulması şart. Çocuklar bu süreçte sosyal oyunlar oynayarak, fiziksel aktiviteler yaparak ve çevreleriyle etkileşim içinde büyümeliler. Teknoloji, ancak belli bir yaştan sonra eğitim amaçlı kontrollü bir şekilde kullanılmalı. Günümüzde çocuklar sosyal medyada saatler harcarken, ders çalışmaya ya da fiziksel aktivitelere yeterince zaman ayırmıyorlar. Bunun sonucunda da yalnızlaşma, içine kapanma ve sosyal kaygılar gelişiyor. Otizmin en büyük belirtilerinden biri de budur.” ifadelerine yer verdi.

“Yalnızlaşma ve beslenme problemleri artıyor”

Bilben, teknoloji bağımlılığının yalnızca sosyal izolasyona değil, beslenme bozukluklarına da neden olduğunu kaydederek, “Teknolojiye bağımlı olan çocuklar zamanla yalnızlaşmaya başlıyor. Aile ile birlikte yemek yeme alışkanlığı bile kayboluyor. Çocuklar izledikleri içeriklerde gördükleri yiyecekleri istiyor, ancak bunlar genellikle sağlıksız, şeker içeren gıdalar oluyor. Anne-baba bu yiyecekleri temin edemeyince çocuk yemek yememeye başlıyor. Sonrasında çocuk, yemek saatlerinde ailesinden uzaklaşıyor ve kendi başına zaman geçirmeyi tercih ediyor. Ergenlik dönemine gelindiğinde ise bu yalnızlık daha da artıyor ve çocuk tamamen içine kapanıyor.” dedi.

Bilben, ebeveynlere düşen görevlere de değinerek, “Teknolojinin bilinçli ve kontrollü kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde çocuklarımızı gerçek dünyadan koparıyor, yalnızlığa itiyor ve gelişimlerini olumsuz etkiliyoruz. İlk yıllarda birebir temas, göz teması ve sosyal oyunlarla çocuklarımızı büyütmeliyiz. Teknoloji ne kadar geç hayatlarına girerse, gelişimleri o kadar sağlıklı olur. Çocuklar ekran karşısında uzun saatler harcayınca, ders çalışmaya ya da sosyal aktivitelere vakit ayırmamaya başlıyor. Günümüzde birçok çocuk sosyal medyada popüler akımları takip ediyor, dans videolarını ezberliyor, ancak okulda derslere ilgisiz kalıyor. Eğitimde başarılı olmak için disiplin ve dikkat gerekiyor, ancak aşırı ekran maruziyeti bu süreci baltalıyor. Teknolojiyi doğru yönetirsek, çocuklarımızın geleceğini de daha sağlıklı şekillendirebiliriz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Orban: Batı, Ukrayna'daki vekalet mücadelesini kaybetti

ABD'nin Şam Büyükelçiliğinden Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı

Sivas’ta trafik kazası: 4 yaralı

Meteorolojiden ülke genelinde gök gürültülü sağanak uyarısı

UNRWA: Gazze'de 420 bin kişi yerinden edildi

Yazar Ahmet Bulut: Peygamber Efendimiz ömrünün sonuna kadar asla namazı terk etmemiştir

Kahramanmaraş'ta Siyer Yarışması'nın ödülleri verildi

Görme engelli halasının ziynetlerini çalan şahıs ve arkadaşları yakalandı

HÜDA PAR heyetinden Emtağ köyü'ne ziyaret

Kolombiya'da polis karakoluna bombalı saldırı: 2 ölü, 24 yaralı

Sözleşmeli öğretmen ataması kontenjanları belli oldu

Filipinler'de gemi alabora oldu: 4 ölü

Bingöl’de minik yüreklilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Bingöl'de şüpheli araçta silah ele geçirildi: 1 gözaltı

Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 20 asker öldü

Malatya'da ikamete yapılan silahlı saldırı ile ilgili 2 gözaltı

Malatya'da uyuşturucudan 8 gözaltı

Gaziantep'te 39 yıl cezası bulunan şahıs saklandığı yerde yakalandı

Benin'deki saldırıda 8 asker öldü

Filistin’e desteğinden dolayı binden fazla üniversite öğrencisinin vizeleri iptal edildi

Bilecik'te trafik kazası: 2 yaralı

Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın

DMM'den TOKİ ile ilgili iddialara yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yeni tehcirlere asla tahammülümüz olamaz

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Diyarbakır'da ele geçirilen 21 ton uyuşturucu imha edildi

İpekyolu Kariyer Fuarı'nda Battalgazi Belediyesi standına yoğun ilgi

Mardin’de lise öğrencilerinden Filistin yararına kermes

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ