• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,44% 0,07
  • EURO

    51,07% -0,17
  • GRAM ALTIN

    6362,52% -0,86
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

Fizyoterapist Çelik: Kış aylarında düzenli egzersiz hayati önem taşıyor

29 Ocak 2026, Perşembe 17:31
29 Ocak 2026, Perşembe 17:31
Fizyoterapist Çelik: Kış aylarında düzenli egzersiz hayati önem taşıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Soğuk hava ve kış aylarında artan hareketsizliğin kas-iskelet sistemini olumsuz etkilediğini belirten Fizyoterapist Derya Nur Çelik, kısa vadede kas kayıpları ve duruş bozukluklarının, uzun vadede ise bel ve boyun fıtıkları, kemik erimesi ve düşme riskin

Kış aylarında soğuk havayla birlikte azalan hareketlilik, kas ve eklem sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, bu dönemde ihmal edilen fiziksel aktivitenin bel ve boyun fıtıklarından kemik erimesine kadar birçok soruna zemin hazırladığını belirterek, düzenli egzersizin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Fizyoterapist Derya Nur Çelik, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında soğuk havayla birlikte artan hareketsizliğin kas-iskelet sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

Çelik, düzenli ve sürdürülebilir egzersizin bu dönemde sağlığı korumanın en etkili yolu olduğunu vurguladı.

"Hareketsiz yaşam kas-iskelet sistemini olumsuz etkiliyor"

Hareketsiz yaşam tarzının kas-iskelet sistemi üzerinde ciddi sorunlara yol açtığını belirten Çelik, "Hareketsizlik, bir diğer adıyla sedanter yaşamın, kas-iskelet sistemi üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Kısa vadede kas kayıpları, kas kütlesinin azalması, kas kısalıkları, duruş bozuklukları ve eklemlerin uzun süre hareketsiz kalmasına bağlı olarak eklem hareket açıklıklarının azalması sonucu eklem ağrıları meydana gelir. Uzun vadede ise bel ve boyun fıtıkları oluşabilir; denge ve koordinasyonun azalmasına bağlı olarak düşme riski artar. Kemik kütlesi azaldığı için kemik erimesi artabilir. Disk problemlerine yatkınlık, kıkırdak beslenmesinin azalması, bağ ve tendonlardaki hasarlarla birlikte görülebilir. Unutmayın, vücut hareket için yaratılmıştır. Düzenli egzersiz her alanda gerekli ve faydalıdır" dedi.

 

Derya Nur Çelik

"Düzenli egzersiz sağlığın anahtarıdır"

Egzersiz hedeflerinin estetikten ziyade sağlığa yönelik olması gerektiğini belirten Çelik, "Öncelikle hedefi küçültüp sürekliliği büyütmek gerekir. Örneğin, haftanın üç günü her gün bir saat spor yapmak yerine haftanın her günü 20–30 dakika egzersiz yapmak motivasyonu artırabilir. Kişinin kendisine hedef koyması gerekir. Hedeflerin estetikten ziyade sağlığa yönelik olması motivasyonu daha da artırır. Bel ağrıları varsa, bel ağrısını azaltmaya yönelik hareketlerin seçilmesi önemlidir. Kış aylarında havalar soğuk olduğu için sporu kapalı alanlarda yapmak motivasyonu yükseltir. Spor; pilates ve fizyoterapistlerin kliniklerinde, kapalı ortamlarda yapılabilir" şeklinde konuştu.

"Isınma ve soğuma egzersizleri ihmal edilmemeli"

Egzersiz öncesi ısınmanın ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Isınmadan egzersize başlanmamalıdır. Çünkü soğuk kaslar daha kolay yırtılır ve hasar görebilir. Mutlaka egzersiz öncesinde on dakikalık bir ısınma yapılmalıdır. Beş ila on dakikalık hafif yürüyüşler yapılabilir. Boyun ve bacak gibi hedef kas gruplarına açma-germe egzersizleri uygulanarak spor öncesi hazırlık sağlanabilir. Egzersiz öncesinde ısınmak kadar, sonrasında soğuma yapmak da çok önemlidir. Hareket bitince hemen durmak kas sertliğine ve ertesi gün ağrılara yol açabilir" diye belirtti.

"Kış aylarında fibromiyalji ve boyun tutulması artıyor

Kış aylarında su tüketiminin azaldığını ancak kas elastikiyeti için yeterli su içmenin gerekli olduğunu ifade eden Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Su içmeyi de ihmal etmemek gerekir. Çünkü soğuk havalarda su içme ihtiyacı azalır; ancak kasların elastikiyeti için su tüketimi oldukça önemlidir. Soğuk hava düşman değildir; doğru önlem alınmadığında sadece bir risk faktörüdür. Kış aylarında en sık fibromiyalji ve boyun tutulması şikâyetleriyle başvuru yapılmaktadır. Fibromiyalji, kas-iskelet sisteminde yaygın ağrı, uykusuzluk ve yorgunluk ile seyreden kronik bir rahatsızlıktır. En büyük tetikleyicisi soğuk ve strestir. Bu nedenle hastalar en çok bu şikâyetle başvurmaktadır. Boyun tutulması ise genellikle soğuk ve ani hareketler sonucu ortaya çıkar. Boyun kaslarını gevşetmek ve sıcak uygulama yapmak oldukça önemlidir. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu

ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu