• BIST 100

    9249,9%-0,61
  • DOLAR

    38,51% 0,11
  • EURO

    43,83% 0,31
  • GRAM ALTIN

    4103,64% -0,01
  • Ç. ALTIN

    6606,04% 0,00

Fizyoterapist Yalçın: Sağlıklı bir Ramazan için spor ve egzersiz şart

SAĞLIK 14.03.2025 12:37:43 0
Fizyoterapist Yalçın: Sağlıklı bir Ramazan için spor ve egzersiz şart

Uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri, hareketsiz yaşamın zararları ve egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Fizyoterapist Mustafa Yalçın, oruçluyken spor yapılır mı? Hangi saatlerde spor yapılmalı? sorularını yanıtladı.

Ramazan'da, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenleri anlatan Fizyoterapist Mustafa Yalçın, doğru beslenmenin yanı sıra iftardan önce ve sonra yapılan spor ve egzersizlerin faydalarıyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Ramazan'da, spor ve egzersiz zamanının iftardan 2 saat önce ya da sonra yapılması gerektiğini belirten Yalçın, sürekli yatarak ve uyuyarak geçirilen Ramazanın sağlık açısından oldukça tehlikeli olduğunu vurguladı.

"Ramazan boyunca spor aktivitelerine dikkat edin"

Orucun, kişinin sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirilmesine fırsat sunduğunu belirten Fizyoterapist Yalçın, şöyle konuştu:

"Ramazan'da, rutininin dışına çıkıyoruz. Ramazan'da, önceki normal hayatımızın dışına çıktığımız ve belirli bir açlık süresine girdiğimiz için ister istemez pasif ve hareketsiz bir hayata geçiş yapıyoruz. Bu durumda, ister istemez vücuttu belirli bazı değişiklikler meydana getirebiliyor. Ramazan'da en sık karşılaştığımız durum vatandaşların kilo almasıdır. Ramazan'da 'kilo veririm' düşüncesine giriyoruz ama aksine daha çok kilo alıyoruz. Bunun sebebi de vücudun hareketsiz ve aç kaldığı zamanda enerji depolarını korumaya almasıdır. Vücut kendini korumaya aldığı için de enerji yakmamak için bir uğraş içine giriyor. Bizde tam tersine hareketsiz bir ortam oluşturduğumuz zaman, vücutta kilo alımına, yağ depolarının doldurulmasına, hatta kas yıkımına bile sebep olabiliyoruz."

"Uzun süreli oturma kas rahatsızlığı ve obezite riskini artırır"

Uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Yalçın, "Uzun süre oturmak çok zararlı bir eylem. Vücut oturmayı seven bir yapı değil. Toplumumuzda 'nerde hareket, orda bereket' diye bir söz vardır. Gerçekten hareketlilik vücut için olmazsa olmaz bir durumdur. Bel-boyun fıtığı veya omurga problemi olsun ya da olmasın, uzun süreli oturmayı veya hareketsiz kalmayı önermiyoruz. Bunlar ne gibi sorunlar oluşturuyor? Özellikle oruçluyken aşırı derecede oturmak yağ depolarının artmasına, kilo alımına, birçok eklem ve kas rahatsızlığına ve bazen kıl dönmesine sebep olabiliyor. Ramazan'da da normal aktif hayatını bırakıp pasif hayata geçmeye çalışanlar, tam tersi yönünde normal rutinlerini devam etmelidirler." ifadelerini kullandı.

Oruç tutarken yoğun antrenmanlar yapmak yerine hafif egzersizler yapmanın daha doğru olduğunu ifade eden Yalçın, spor ve egzersiz zamanının iftardan yaklaşık 2 saat önce ya da sonra yapılması tavsiyesinde bulundu.

"Hareketsiz kalmak vücut dengesinin bozulmasına sebep olabilir"

Hafif egzersizlerin metabolizma açısından büyük avantaj sağladığını belirten Fizyoterapist Yalçın, "Ramazan ayında yaklaşık 15-16 saatlere varan bir açlık söz konusu oluyor. Kişi açlık ve susuzluk korkusuyla minimum hareket içerisine girmeye çalışıyor bu da metabolizmayı yavaşlatıyor. Metabolizma yavaşlayınca da vücutta birçok problemler ortaya çıkıyor. Vatandaşların bu sıkıntıları yaşamamaları için rutinlerini devam etsin, pasif hayata geçmesinler. Bununla beraber spor yapan bazı bireyler var. Ramazan'da spor yapılabilir. Ramazan'da spor yapmak bize katkı sunar. Açlık ve susuzluk endişesi olmamalı bireylerde. Tabi, spor yapmanın da belirli sureleri var. Sporumuzu genelde iftardan iki saat önce ya da sonra yapıyoruz. Önerimiz, genellikle iftardan iki saat sonra yapılmasıdır. Birey zaten spor dışında aktif ve hareketli yaşamlarını devam etmelidir. Yemekten 1-2 saat öncesinde yapılan aktif bir spor faaliyeti istemiyoruz. Bu yapıldığı takdirde, metabolizmada rahatsızlık, bağırsak ve sindirim problemleri meydana gelebilir. Ramazandan önce fitness tarzı yapılan sporları, iftardan iki saat sonra yapılmasını öneriyoruz. Bunun dışında gün içerisinde yürüyüşlerimizi yapmalıyız." dedi.

"Teravih namazı uyku düzensizliğini de ortadan kaldıran bir ibadettir"

Ramazan boyunca yatsı namazı ve ardından kılınan teravih namazının bir egzersiz yerine geçtiğini belirten Yalçın, "Hafif egzersizler ve yürüyüşler, metabolizmayı hızlandırır ve vücudu dinç tutar. Ramazan'da genelde pasif bir hayata geçiyoruz bu da ister istemez halsizlik ve kas kaybını beraberinde getirir. Çok ağır ve dirençli egzersizler yapmamalıyız. Oruçlu olduğumuz sıcak bir havada asla spor yapmamaya dikkat edelim. İftardan yaklaşık 1,5 saat sonra 20 rekatlık teravih namazını kılıyoruz. Özellikle iftarımızı açtıktan sonra ağırlık ve halsizlik meydana geliyor. Bu uyuşukluğu ve uykulu hali üzerimizden atmak için teravih namazını kılmak faydalı olacaktır. Teravih namazını kıldığımızda metabolizmada hareketlenmeler başlıyor ve bu da vücutta bir dinçlik oluşturuyor." diye konuştu.

"İftarda fazla miktarda besin tüketimi kilo alma riskini de arttırır"

Ramazan ayında, aşırı yemekten dolayı mide ve bağırsak rahatsızlıkların meydana gelebileceğini belirten Yalçın, konuşmasının sonunda su tüketiminin sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilerine değindi.

Ramazan ayı boyunca sürekli hareketsiz kalmanın vücut kaslarının yıpranmasına neden olabileceğini belirten Fizyoterapist Mustafa Yalçın, "Ramazan ayında aç kaldığımız süreyi lehimize çevirebilecekken aleyhimize çeviriyoruz. Nasıl yapıyoruz bunu? Özellikle iftarlarda çok aşırı bir yükleme yapıyoruz. Aşırı yüklemeden dolayı, vücutta bağırsak sistemi ve mide rahatsızlıkları meydana geliyor. İç organlarımız da aşırı yüklemeden kaynaklı problemler çıkıyor bu da ister istemez metabolizmayı bozuyor. Bunun yanında kilo alımı ve kalp problemleri gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Bunları yaşamamak için yemeğe dikkat etmeli, sahurumuzu yaptıktan sonra yarım veya bir saat bekleyip öylece uyumalıyız. Sahurumuzu yaptıktan hemen sonra uyuduğumuzda ciddi hazımsızlıklarla karşılaşabiliriz. Sıvı alımı çok önemli. Normal bir insan vücudunun günlük en az 2 litre su alma limiti var, bu 2 litreyi sahur ile iftar arasında tamamlamamız gerekir. Kas iskelet sisteminin de ciddi manada suya ihtiyacı var." şeklinde konuştu. (İLKHA)

ABD'den İran ve Çin'e yaptırım

BRICS ülkeleri: Tüm israil askerleri Gazze'den çekilmeli

ABD Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna'da ilerleme sağlanmazsa arabuluculuk rolünden çekileceğiz

Şırnak’ta Ziraat Odaları Başkanları, kuraklık sorunu için yetkililere çağrıda bulundu

Ankara’dan ilk hac kafilesi dualarla uğurlandı

İsveç'te silahlı saldırı: 3 ölü

Bakan Işıkhan: Dünya krizlerle sarsılırken istihdamda rekorlar kırdık

Prof. Dr. Tarhan: Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor!

Bakanlar Memişoğlu ve Kurum, ortak çalışma alanlarını görüştü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan “Covid Yasası” açıklaması: Yargı Paketine alınmazsa Genel Kurul’a sunacağız

Kurumlar vergisi beyanname süresi uzatıldı

Malatya'da hacı adaylarına yönelik seminer düzenlendi

Siirt'te köylere hizmet götürme birliği encümen seçimi yapıldı

Malatya'da suç örgütü operasyonunda tutuklama sayısı 47'ye çıktı

Araç refüje çarptı: Bir yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İtalya ile savunma sanayii alanındaki iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz

Antalya'da bazı aktivistler Gazze'de askerlik yapmak için şubeye başvurdu

İspanya'da büyük elektrik kesintisi en az beş kişinin ölümüne neden oldu

İstanbullular: Ümmetin kurtuluşu, Peygamberimizin izinden gitmekle mümkündür

Atış eğitimi esnasında bir asker hayatını kaybetti

Adana Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan gençler: Peygamber sevdasını haykırmaya geldik

Ensarullah: ABD'nin saldırıları Kızıldeniz'deki operasyonlarımızı etkilemedi

Karanlıkta kalan aileye Mardin Umut Kervanı'ndan yardım eli

DEDAŞ Genel Müdürü Arvas: 17 dakikada bir TOGG fiyatına denk gelen bir kaçak kullanım yaşanıyor

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ozon tedavisi dönemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı

İstanbul'dan İlk hac kafilesi dualarla uğurlandı

Üniversiteler arası hafızlık yarışmasının bölge finali Diyarbakır'da gerçekleşti

AYM’den hekim disiplin cezalarına iptal

Karkamış Kaymakamlığı'ndan ölen gümrük çalışanı hakkında açıklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ