• BIST 100

    15822,38%0,94
  • DOLAR

    43,35% 0,23
  • EURO

    50,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6876,69% 0,58
  • Ç. ALTIN

    11182,28% 2,16

Fransa, ABD büyükelçisini "kabul edilemez" suçlamalar nedeniyle dışişlerine çağırdı

25 Ağustos 2025, Pazartesi 11:55
25 Ağustos 2025, Pazartesi 11:55
Fransa, ABD büyükelçisini
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD'nin Paris Büyükelçisi Charles Kushner'in, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u "antisemitizmle mücadelede yetersiz kalmakla" suçlaması Fransa'da tepki çekti. Paris, açıklamaları "uluslararası hukuka aykırı" ve "iç işlerine müdahale" olarak niteledi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Paris Büyükelçisi Charles Kushner'i, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yönelik "antisemitizmle mücadelede yeterli adım atmıyor" suçlamaları nedeniyle çağırdı.

Fransız Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Büyükelçinin iddiaları kabul edilemezdir. Bu, 1961 Viyana Sözleşmesi'nde düzenlenen diplomatik ilişkilerde devletlerin iç işlerine karışmama ilkesinin ihlalidir" denildi. Açıklama ayrıca, bu tür ifadelerin "müttefikler arasındaki güveni zedelediğini" vurguladı.

Kushner, geçtiğimiz hafta kaleme aldığı bir mektupta Fransa'da Yahudilere yönelik saldırıların günlük hale geldiğini, sinagog ve okulların hedef alındığını öne sürdü. Elçi ayrıca, Fransa İçişleri Bakanlığı verilerini kaynak göstererek, bazı anaokullarına "antisemit saldırılar" düzenlendiğini iddia etti.

Kushner'in söz konusu mesajında, siyonist rejim başbakanı Binyamin Netanyahu'nun söylemlerine paralel ifadeler kullanması dikkat çekti. Fransız Cumhurbaşkanlığı ise bu iddiaları reddederek, Paris'in Eylül ayında Filistin devletini tanıyacağı yönündeki kararının "antisemitizmi körüklediği" yönündeki iddiaları "iftira ve aşağılık bir çarpıtma" olarak nitelendirdi.

Elçi Kushner, mesajında ayrıca "antisiyonizmin antisemitizmin bir biçimi" olduğunu ileri sürdü, Fransız eğitim sistemini de Holokost konusundaki "yetersiz müfredat" üzerinden eleştirdi.

Hatırlanacağı üzere, Macron geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Fransa'nın eylül ayında Filistin devletini tanıyacağını duyurmuş, bu karar siyonist rejimde sert tepkiyle karşılanmıştı. Açıklamanın ardından Kanada, Avustralya, İrlanda, Norveç ve Portekiz'in de aralarında bulunduğu birçok ülke benzer yönde adım atacağını duyurdu.

Fransa, Avrupa'da en büyük Yahudi topluluğuna ev sahipliği yaparken, aynı zamanda güçlü bir Arap-Müslüman nüfusa da sahip. Ülkede 7 Ekim 2023'te HAMAS'ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu ve ardından Gazze'ye yönelik işgal saldırılarının başlamasından bu yana antisemitizm tartışmaları daha da yoğunlaştı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İletişim Başkanı Duran'dan Balıkesir'deki depreme ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: Tüm ekipler saha taramalarına derhal başlamıştır

Pakistan’da çığ felaketi: 9 ölü, 1 yaralı

Hatay’da lastik deposunda çıkan yangın söndürüldü

Filipinler'de askerlere pusu: 4 asker hayatını kaybetti

Balıkesir'de 5.1 büyüklüğünde deprem

Venezuela Meclisinde petrolün ABD şirketlerine peşkeşe onay

Belçika'dan zorunlu askerlik adımı

İzmir’de inşaat sahasında iş makinesi kazası: 1 ölü

Kar yağışı nedeniyle yolları kapanan yerlerde mahsur kalan hastalar hastaneye ulaştırıldı

Pakistan'daki yangın felaketinde ölü sayısı 71'e yükseldi

Bakan Fidan: Suriye’de ateşkesin bir müddet daha uzatılması gündeme gelebilir

Ağrı Valiliği koordinesindeki ekipler sahada çalışmalar yürüttü

Ağrı'da 77 yaşındaki hasta için ekipler uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirdi

Fransa ve İngiltere'den Rus gemisine ortak operasyon

Suriye’de olağanüstü hal sona erdi

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetleri ilk kez aynı masada

Kocaeli’de 10 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Umut Kervanı Kütahya temsilciliği dualarla açıldı

Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: 2 ölü, 1 yaralı

İstanbul'da "Fatih Sultan Mehmet Han Vakıfları ve Sahn-ı Seman Medreseleri" paneli

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Japonya'da kar yağışı kazalara yol açtı: 4 ölü, 16 yaralı

Yapıcıoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a ziyaret

Tarımsal destek ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılacak

ABD'de etkili olan kar fırtınası hava trafiğini felç etti

ABD'nin "Barış Kurulu" Avrupa'da şüphe ve ilgisizlik uyandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balkan ülkelerinin dışişleri heyetlerini İstanbul’da kabul etti

Malatya'da 116 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İletişim Başkanı Duran'dan Balıkesir'deki depreme ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: Tüm ekipler saha taramalarına derhal başlamıştır

Pakistan’da çığ felaketi: 9 ölü, 1 yaralı

Hatay’da lastik deposunda çıkan yangın söndürüldü

Filipinler'de askerlere pusu: 4 asker hayatını kaybetti

Balıkesir'de 5.1 büyüklüğünde deprem

Venezuela Meclisinde petrolün ABD şirketlerine peşkeşe onay