• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Fransa’da protesto dalgası: Kemer sıkma önlemlerine tepki büyüyor

18 Eylül 2025, Perşembe 14:25
18 Eylül 2025, Perşembe 14:25
Fransa’da protesto dalgası: Kemer sıkma önlemlerine tepki büyüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fransa, perşembe günü hükümetin açıkladığı yeni kemer sıkma önlemlerine karşı düzenlenen grevler ve protestolar nedeniyle ülke çapında ciddi aksaklıklarla karşı karşıya kaldı.

Sekiz büyük sendikanın çağrısıyla yüz binlerce kişi sokağa çıkarken, ulaşım ve eğitim sektörlerinde ciddi kesintiler yaşandı.

Yaz aylarında açıklanan sert bütçe planlarına tepki gösteren sendikalar, geçtiğimiz hafta François Bayrou hükümetinin çökmesine rağmen seferberlik çağrısını sürdürdü. Yetkililer, son iki yıldaki emeklilik reformu protestolarından bu yana en büyük gösterilerden birinin yaşanabileceğini belirtti. İstihbarat servisleri, ülke genelinde 600 bin ile 900 bin arasında kişinin katılım göstereceğini, Paris’te ise katılımın 100 bine ulaşabileceğini öngördü.

İçişleri Bakanı Bruno Retailleau’nun aktardığına göre, sabah saat 11 itibarıyla ülke genelinde 230’dan fazla ayrı protesto eylemi gerçekleşti; otobüs garajları ve okulların blokajı da dahil olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi bu eylemlere katıldı. Ülke çapında en az 58 kişi gözaltına alınırken, Paris’te sabah saatlerinde çıkan arbede sırasında 11 kişi tutuklandı.

Ulaşımda ciddi aksamalar yaşanıyor. Paris metrosu ve banliyö trenleri kısıtlı kapasiteyle çalışırken, bölgesel hatlarda yoğun aksama rapor edildi. Ulusal demiryolu şirketi SNCF, hızlı trenlerin (TGV) yüzde 90 oranında çalıştığını ancak bölgesel TER hatlarının yalnızca yüzde 60 kapasiteyle hizmet verdiğini duyurdu.

Eğitim sektöründe de greve katılım yaygın oldu. Sendikalara göre, ilkokul öğretmenlerinin üçte biri greve giderken, ortaöğretimde bu oran yüzde 45’e ulaştı. Ortaokul ve lise öğretmenlerini temsil eden Snes-FSU sendikası, kötü çalışma koşulları, düşük maaşlar ve kamu eğitim sisteminin zayıflatılmasını protesto ettiklerini açıkladı.

Fransa’ya bağlı Karayip adası Martinique’te ise 150 bin kişi, ana su dağıtım merkezindeki vanaların kasıtlı olarak kapatılması sonucu geçici olarak susuz kaldı. Yetkililer olayı sabotaj olarak nitelendirdi. Su kesintisi giderilse de aynı tesiste ikinci bir girişim daha rapor edildi.

Gösteriler için güvenlik güçleri olağanüstü sayıda konuşlandırıldı. Ülke genelinde 80 bin polis ve jandarma, Paris’te ise yoğun bir güvenlik varlığı oluşturuldu. Paris Emniyet Müdürü Laurent Nuñez, yüzlerce hatta binlerce aşırı sol grubun sendika eylemlerine sızmaya hazırlandığını belirterek, esnafları iş yerlerini kapatmaları ve vitrinlerini korumaları konusunda uyardı.

Yeni atanan Başbakan Sébastien Lecornu, kamuoyunda büyük tepki çeken iki resmi tatilin kaldırılması planını geri çekse de, işsizlik maaşlarının yeniden düzenlenmesi, emekli maaşlarının enflasyona endeksinin kaldırılması ve sağlık harcamalarında vatandaşın cebinden ödeyeceği katkı payının artırılması gibi diğer önlemlerden geri adım atmadı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

1923’ün karanlık olayı: Ali Şükrü Bey suikastı

Volkswagen siyonist rejim için füze üretecek

Siyer Yarışması derece sahipleri ödüllerini Gazze’ye bağışladı

Meteoroloji uyardı: Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli yağış ve fırtına etkili olacak

İran işgalcilerin konakladığı oteli vurdu, çıkarma gemilerini hedef aldı

Alimler Birliği'nden çağrı: Aksa'nın açılması için acil harekete geçilmeli

Kudüs ve Beytüllahim'de biri çocuk 3 Filistinli şehit edildi

ABD ve siyonist rejimden İran ve Lübnan'a yoğun saldırı: Sivil yerleşimler vuruldu

İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: Füze yağmuru ve sahada ağır darbe

Ankara'dan Aksa çağrısı: Müminler Mescid-i Aksa'nın birleştirici ruhuyla kıyama durmalıdır

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı’ndan Mersin Aile Platformu'na ziyaret

HÜDA PAR heyeti Akdeniz’de esnafın sorunlarını dinledi

İran'dan işgalin 6 çelik fabrikası ve bölgedeki 5 ülkeye saldırı uyarısı

Kocaeli'de 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da otomobilin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Rusya, benzin ihracatını yasaklayacak

Rusya 1 Nisan’dan itibaren benzin ihracatını durduracak

Dizel fiyatlarındaki artış Malezya işletmelerini olumsuz etkiliyor

Türkiye ile Slovenya arasında 'Sosyal Güvenlik Anlaşması' imzalandı

Milli Eğitim Akademisine ek sözleşmeli eğitim personeli alınacak

Bakan Kurum: "Finansman yoksa dönüşüm olmaz, teknoloji yoksa hızlanma olmaz"

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Savaş haftalar içinde bitebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan WEF Başkanı Fink'i kabul etti

İran bağlantılı grup, FBI Direktörünün e-postalarını ve görüntülerini hackledi

Devrim Muhafızları Komutanı: Düşman şirketlerini terk edin!

Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama

Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı

YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı

Konya'da OSB yangını

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

1923’ün karanlık olayı: Ali Şükrü Bey suikastı

Volkswagen siyonist rejim için füze üretecek

Siyer Yarışması derece sahipleri ödüllerini Gazze’ye bağışladı

Meteoroloji uyardı: Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli yağış ve fırtına etkili olacak

İran işgalcilerin konakladığı oteli vurdu, çıkarma gemilerini hedef aldı

Alimler Birliği'nden çağrı: Aksa'nın açılması için acil harekete geçilmeli