-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Fransa’da protesto dalgası: Kemer sıkma önlemlerine tepki büyüyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Fransa, perşembe günü hükümetin açıkladığı yeni kemer sıkma önlemlerine karşı düzenlenen grevler ve protestolar nedeniyle ülke çapında ciddi aksaklıklarla karşı karşıya kaldı.
Sekiz büyük sendikanın çağrısıyla yüz binlerce kişi sokağa çıkarken, ulaşım ve eğitim sektörlerinde ciddi kesintiler yaşandı.
Yaz aylarında açıklanan sert bütçe planlarına tepki gösteren sendikalar, geçtiğimiz hafta François Bayrou hükümetinin çökmesine rağmen seferberlik çağrısını sürdürdü. Yetkililer, son iki yıldaki emeklilik reformu protestolarından bu yana en büyük gösterilerden birinin yaşanabileceğini belirtti. İstihbarat servisleri, ülke genelinde 600 bin ile 900 bin arasında kişinin katılım göstereceğini, Paris’te ise katılımın 100 bine ulaşabileceğini öngördü.
İçişleri Bakanı Bruno Retailleau’nun aktardığına göre, sabah saat 11 itibarıyla ülke genelinde 230’dan fazla ayrı protesto eylemi gerçekleşti; otobüs garajları ve okulların blokajı da dahil olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi bu eylemlere katıldı. Ülke çapında en az 58 kişi gözaltına alınırken, Paris’te sabah saatlerinde çıkan arbede sırasında 11 kişi tutuklandı.
Ulaşımda ciddi aksamalar yaşanıyor. Paris metrosu ve banliyö trenleri kısıtlı kapasiteyle çalışırken, bölgesel hatlarda yoğun aksama rapor edildi. Ulusal demiryolu şirketi SNCF, hızlı trenlerin (TGV) yüzde 90 oranında çalıştığını ancak bölgesel TER hatlarının yalnızca yüzde 60 kapasiteyle hizmet verdiğini duyurdu.
Eğitim sektöründe de greve katılım yaygın oldu. Sendikalara göre, ilkokul öğretmenlerinin üçte biri greve giderken, ortaöğretimde bu oran yüzde 45’e ulaştı. Ortaokul ve lise öğretmenlerini temsil eden Snes-FSU sendikası, kötü çalışma koşulları, düşük maaşlar ve kamu eğitim sisteminin zayıflatılmasını protesto ettiklerini açıkladı.
Fransa’ya bağlı Karayip adası Martinique’te ise 150 bin kişi, ana su dağıtım merkezindeki vanaların kasıtlı olarak kapatılması sonucu geçici olarak susuz kaldı. Yetkililer olayı sabotaj olarak nitelendirdi. Su kesintisi giderilse de aynı tesiste ikinci bir girişim daha rapor edildi.
Gösteriler için güvenlik güçleri olağanüstü sayıda konuşlandırıldı. Ülke genelinde 80 bin polis ve jandarma, Paris’te ise yoğun bir güvenlik varlığı oluşturuldu. Paris Emniyet Müdürü Laurent Nuñez, yüzlerce hatta binlerce aşırı sol grubun sendika eylemlerine sızmaya hazırlandığını belirterek, esnafları iş yerlerini kapatmaları ve vitrinlerini korumaları konusunda uyardı.
Yeni atanan Başbakan Sébastien Lecornu, kamuoyunda büyük tepki çeken iki resmi tatilin kaldırılması planını geri çekse de, işsizlik maaşlarının yeniden düzenlenmesi, emekli maaşlarının enflasyona endeksinin kaldırılması ve sağlık harcamalarında vatandaşın cebinden ödeyeceği katkı payının artırılması gibi diğer önlemlerden geri adım atmadı. (İLKHA)
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü
Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı
Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı
Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı
Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje
Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek
Konya’da kapalı yol ulaşıma açılıyor
Batman'da kaza: 2 yaralı
Gaziantep'te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Gaziantep'te güvenlik operasyonu: 25 şüpheli yakalandı
Yükleniyor







