• BIST 100

    9177,7%-0,39
  • DOLAR

    39,08% 0,25
  • EURO

    44,15% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4143,60% 0,16
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,31

Gabar dağında büyük petrol rezervi keşfedildi

EKONOMİ 3.05.2023 14:25:03 0
Gabar dağında büyük petrol rezervi keşfedildi

Gabar dağında büyük petrol rezervi keşfedildi

Şırnak’ın Gabar Dağının terörden temizlenmesinin ardında petrol aramaları hızlandı. Bölgede yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor.
Adını şehit öğretmen Aybüke Yalçın’dan alan bölgede, 2022 yılında çalışmalara başlayan ve 2023 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı sondaj çalışmaları sonucu petrol bulundu. Cudi-Gabar Şehit Aybüke Yalçın-1 sahasında günlük 100 bin varil petrol üretimi yapılacak.
Terör örgütünün en önemli barınma bölgelerinden olan Cudi ve Gabar dağlarının birleştiği alanda güvenlik güçlerinin kararlı terörle mücadele operasyonları sonucundan bölge terörden temizlendikten sonra yer altındaki zenginlikler de ortaya çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gabar Dağında günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğuna dair müjdesi Şırnak’ta sevinç ile karşılandı.
Şırnak’ta geçen yıl açılan Şehit Esma Çevik petrol kuyularından sonra şimdi de Gabar Dağında günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol keşfi yapıldı. Şırnak Cudi-Gabar Şehit Aybüke Yalçın-1 kuyusu, Türkiye’nin günlük petrol tüketiminin 10’da 1’ini bu saha tek başına karşılayacak. Yüksek kaliteye sahip petrol rezervinden alınan petrolün işlenmek üzere rafinerilere sevki de başladı. Bu sahadan sağlanacak petrol, Türkiye’nin tamamında üretilen petrol miktarından daha fazla. Petrol kuyusu Cizre’ye 20 kilometre uzaklıkta bulunurken, yerin 2 bin 600 metre derinliğinde bulunuyor.
Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, Şırnak’ta ortalama 82 milyon ton asfaltit rezervi bulunduğunu söyledi. Bilgin, 'Asfaltit ile birlikte bölgemizde çimento ham maddeleri, fosfat, demir, kurşun ve çinko yatakları da mevcuttur. Metal rezervlerin özellikleri daha belli değil, tam olarak bilinmemektedir. Çimento ham maddeleri ve diğer rezervler içinde 80 milyon civarında söylenebilir. Gördüğümüz bu asfaltit rezervlerin petrolün katılaşmış hali sonucunda oluşmuştur. Bu da demektir ki bu bölgede ciddi anlamda petrol bulunmaktadır. Ciddi bir petrol rezervinden bahsediyoruz. Ve daha fazlada olduğunu düşünüyorum. Asfaltitlerin içinde ağır metaller var. Bunlar, kurşun, vanadyum, uranyum, talyum gibi önemli ağır metallerde bulunmaktadır. Bu asfaltitlerin içindeki bu metallerin de zenginleştirerek, ekonomimize kazandırılabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar ile birlikte Şırnak yöremiz, daha da önem kazanmıştır. Şırnak ilimiz bir maden ilidir. Her yerinden madenler çıkmaktadır. Özellikle petrol ve asfaltitin buralarda olması, bu ilimize çok büyük zenginlikler kazandıracaktır” dedi.

İsviçre’de alp buzulunun kopması felakete yol açtı

HSK'ya 4 yeni üye atandı

Ambulans ile cip çarpıştı: 4 yaralı

UNICEF: Sudan'da kolera nedeniyle 1 milyondan fazla çocuk büyük risk altında

İçişleri Bakanı Yerlikaya: 9 Aralık'tan itibaren 250 bin Suriyeli ülkesine döndü

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Metrekareye 34 kilogramı bulan yağış düştü

Çankırı'da feci kaza: 1 ölü, 3 yaralı

Angola’da petrol platformunda yangın: 3 ölü, 17 yaralı

Tayland-Kamboçya sınırında sıcak çatışma

Damdan düşen 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

MTB Başkanı Özcan: Yatay silolar tarım ve hayvancılık için önemli bir yatırım

Çin, tartışmalı adalara bombardıman uçakları konuşlandırdı

Malatya'da semt konakları öğrenci seçme sınavı yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden glütensiz kafe

Starship roketinin fırlatması başarısızlıkla sonuçlandı

Japonya’da yapay zekâ yasası kabul edildi

HÜDA PAR'dan Sarıçam’daki çöplük sorunu için yetkililere çağrı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden uygulamalı kurban kesimi eğitimi

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

"Don olayından etkilenen çiftçilere destek verilmeli"

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: İlçemizin ulaşım alt yapısını güçlendiriyoruz

Şiddetli sağanak nedeniyle hastanenin tavanı çöktü

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Karma eğitim dayatmasından artık vazgeçilmeli

Rusya: Ukrayna'ya 2 Haziran'da İstanbul'da görüşmek için teklifte bulunduk

Malatya'da yıldırımın çarptığı çoban hayatını kaybetti

Peskov: Almanya savaş kışkırtıcılığı yaparak Ukrayna'yı savaşa devam etmeye zorluyor

İki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Malatya'da sağanak yağış su baskınlarına yol açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karabağ’daki bağımsızlık zaferi, Azerbaycan’ı çok daha güçlü kılıyor

Avrupa Birliği, Suriye'ye yönelik yaptırımlarını resmen kaldırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ