-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Galakside yalnız bir gezegen: Bilim adamları kütlesini ve uzaklığını belirledi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Astronomlar, galakside başıboş dolaşan nadir bir “serseri gezegenin” kütlesini ilk kez doğrudan ölçmeyi başardı. Yeni bir araştırma, Satürn kütlesine yakın bu gezegenin, yaşanan dramatik bir gezegen sistemi dağılması sonucu kendi yıldız sisteminden kopar
Çalışmada, serbest dolaşan bir gezegenin hem kütlesi hem de uzaklığı, Dünya’dan ve uzaydan eş zamanlı gözlemler yapılarak belirlendi. Bu nadir gözlem kombinasyonu, normalde ulaşılamayan ayrıntıların netleştirilmesini sağladı. Bulgular, gezegenlerin kendi sistemlerinden nasıl koparak yıldızlararası boşlukta sürüklenebildiğine dair önemli ipuçları sunuyor.
Şu ana kadar yalnızca sınırlı sayıda serbest dolaşan gezegen tespit edilebilmiş olsa da bilim insanları bu alandaki keşiflerin önümüzdeki yıllarda hızlanmasını bekliyor. Özellikle NASA’nın 2027’de fırlatılması planlanan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu kampanyasının bu tür gezegenlerin sayısını önemli ölçüde artıracağı öngörülüyor.
Araştırmaya eşlik eden bir değerlendirme yazısında bilim insanı Gavin Coleman “Uzay ve yer tabanlı gözlemlerin aynı anda yapılması, gelecekteki keşif görevlerinin planlanmasında kullanılabilir ve galaksi genelinde gezegen oluşumunu daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.” ifadelerini kullandı.
Bilinen gezegenlerin büyük bölümü bir ya da birden fazla yıldızın etrafında dolanırken, giderek artan kanıtlar bazı gezegenlerin galakside yalnız başına hareket ettiğini gösteriyor. “Serbest dolaşan” ya da “serseri” gezegen olarak adlandırılan bu cisimlerin bilinen bir yıldız eşlikçisi bulunmuyor. Çok az ışık yaydıkları için genellikle yalnızca, kütleçekimlerinin arka plandaki uzak bir yıldızın ışığını kısa süreliğine büküp büyüttüğü anlarda tespit edilebiliyor. Bu olaya mikromercekleme adı veriliyor.
Ancak mikromercekleme yöntemi çoğu zaman gezegenin ne kadar uzakta olduğunu göstermediğinden, kütlesinin belirlenmesi zorlaşıyor. Bu nedenle serbest dolaşan gezegenlerin pek çok temel özelliği bugüne kadar belirsiz kaldı.
Yeni çalışmada Subo Dong ve ekibi, kısa süreli bir mikromercekleme olayı sırasında fark edilen serbest dolaşan bir gezegenin keşfini ayrıntılarıyla aktardı. Bu olayı özel kılan unsur, gözlemlerin hem Dünya’daki teleskoplardan hem de Gaia uzay teleskobundan aynı anda yapılması oldu.
Araştırmacılar, farklı konumlardan alınan ışık sinyallerindeki küçük zaman farklarını kullanarak mikromercekleme paralaksını hesapladı. Bu ölçüm, gelişmiş modellemelerle birleştirildiğinde gezegenin hem kütlesi hem de galaksi içindeki konumu belirlendi.
Elde edilen sonuçlara göre gezegen, Jüpiter’in yaklaşık yüzde 22’si kadar bir kütleye sahip ve Samanyolu’nun merkezinden yaklaşık 3 bin parsek uzaklıkta bulunuyor. Kütlesinin Satürn’e benzemesi, gezegenin tek başına oluşmadığını; aksine bir gezegen sisteminin parçasıyken, diğer gezegenlerle ya da dengesiz yıldız eşlikçileriyle yaşanan kütleçekim etkileşimleri sonucu yörüngesinden koparıldığını düşündürüyor.
Bilim insanları, bu tür düşük kütleli serseri gezegenlerin yıldızların etrafında doğduğunu ve daha sonra şiddetli kütleçekim etkileşimleriyle sistemlerinden fırlatıldığını değerlendiriyor. (İLKHA)
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü
Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı
Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı
Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı
Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje
Yükleniyor







