• BIST 100

    9512,97%-1,79
  • DOLAR

    39,33% 0,40
  • EURO

    45,74% 1,58
  • GRAM ALTIN

    4273,63% 1,19
  • Ç. ALTIN

    6844,45% 1,28

Galerici esnafı: Döviz ve altındaki yükseliş araç satışlarını durma noktasına getirdi

EKONOMİ 27.04.2025 15:18:27 0
Galerici esnafı: Döviz ve altındaki yükseliş araç satışlarını durma noktasına getirdi

İkinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk, oto galerici esnafını zor durumda bırakıyor. Esnaf, dövizdeki dalgalanmaların sektörü çıkmaza soktuğunu belirterek çözüm çağrısında bulunuyor.

Batman'da faaliyet gösteren oto galerici esnafı, ikinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor.

İLKHA mikrofonuna konuşan esnaf, piyasanın pandemiden bu yana hiç bu kadar durağan olmadığını belirterek, araç alım-satımını durma noktasına getirdiğini ifade etti. Esnaf, piyasaların canlanması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

"Böyle bir durgunluğu ilk defa yaşıyoruz"

Durgunluktan dolayı iş yerini satan birçok esnaf olduğunu belirten oto galerici esnafı Adem Başaran, "İşlerimiz, eskiye göre çok düşmüş durumda. Şu anda piyasa çok durgun. Nedeni dolardaki ve altındaki yükseliş mi, bilemiyoruz. Araç soranların sayısı da oldukça azaldı. Şu an, normal şartlarda ilana verilen araç fiyatları yüksek görünüyor. Ancak alım ve satım yok. Genel olarak araç fiyatlarında bir düşüş yok, ama acil ihtiyacı olanlar araçlarını biraz daha uyguna verebiliyor. İkinci el araç piyasasının açılması için, kime ne görev düşüyorsa artık gereğini yapmasını istiyoruz. Mesleğimizde zaman zaman durgunluk yaşanıyordu, ancak böyle bir durgunluğu ilk defa yaşıyoruz. Durum böyle olunca birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı ve kalan esnaflar da zor durumdadır." dedi.

"Yaz ayları yaklaşmasına rağmen beklediğimiz canlılık hâlâ yok"

Oto galerici esnafı İzzettin Başçı ise, "7 yıldır bu ikinci el oto alım satım işindeyim. Yaz ayları yaklaşmasına rağmen beklediğimiz canlılık hâlâ yok. Şu anda piyasa çok düşük seviyede ve henüz açılmadı. Pandemi döneminde bile yaşadığımız kısa vadeli durgunluktan sonra piyasamız oldukça canlıydı. Normal şartlarda, eskiden bu aylarda satacak ve alacak araba bulamıyorduk; piyasa o kadar canlıydı. Genelde bayramlardan önce araç satışlarımız çok iyi olurdu. Ancak son bayramlarda ve yazlarda o eski canlılığı yaşayamadık. Bununla beraber, tatil zamanlarında araçlar değer kazanırdı ama şu anda bu da yok maalesef. Yaklaşık iki senedir iş yapamıyoruz. Aksi takdirde bu sektör küçülmeye gidecektir." şeklinde konuştu.

"Millet araba soruyor ama almıyor"

Bir diğer galerici esnafı Mehmet Şirin Ak ise şunları söyledi: "Şu an piyasamız durmuş halde olduğu için iş olmuyor ve para piyasada dönmüyor. Kimse araç almadığı ya da alamadığı için bazı araç fiyatları da düşmektedir. Yaz aylarından beklentimiz çok büyük. Millet gelip araba soruyor ama almıyor. Döviz ve altının da yükselmesi, ikinci el alım satım piyasasını çok olumsuz etkiliyor. Bu durgunluk böyle devam ederse ve iş yapamazsak iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Bu da işsizlik oranını artıracaktır." (İLKHA)

GTB Başkanı Akıncı: Tarlayı değil, verimi yakıyoruz

Siyonist rejimin saldırısında 6 İranlı nükleer bilim insanı şehit oldu

"Sosyal medya alışkanlığı aileyi içten içe çökertiyor"

ABD, İngiltere, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar, İran'ın 100'den fazla İHA'sını durdurmaya çalışıyor

HAMAS: Bu, kader savaşıdır, ümmet yek vücut olmalı

Ömer Çelik: Bu saldırı barbarca ve hukuksuz

Trump: Gerekirse israili savunuruz

Suudi Arabistan, siyonist rejimin İran'a saldırısını kınadı

İran'da kritik atamalar: Genelkurmay Başkanı ve Devrim Muhafızları Komutanı belli oldu

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri siyonist rejim saldırısında şehit oldu

İslami Cihad Hareketi'nden İran'a dayanışma mesajı

Hava sahasını kapatan siyonist rejim, uçuşları Güney Kıbrıs'a taşıdı

İran Devrim Muhafızları: Şehit Komutan Selami'nin yolunu sürdüreceğiz

Hamaney: Siyonist rejim ağır şekilde cezalandırılacak

Tahran Narmak’ta 5 sivil şehit oldu, 20’den fazla kişi yaralandı

İran: Siyonist rejim ve ABD ağır bir bedel ödeyecek

İran: Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri hayatta, operasyonu bizzat yönetiyor

Irak hava sahasını kapattı: Tüm uçuşlar durduruldu

Devrim Muhafızları Komutanı Selami şehit oldu

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran'a yönelik saldırılarda yer almıyoruz

Siyonist rejim İran'a saldırdı: Tahran'da peş peşe patlamalar

LGS'ye 1 milyonun üzerinde öğrenci başvuru yaptı

BM Genel Kurulu, Gazze'de derhal ateşkes talep eden kararı kabul etti

ABD Başkanı, İran'la nükleer programı konusunda anlaşma yapmak istediğini belirtti

Sakarya'da ilkokul öğrencilerinden Filistin yararına kermes

Altı Avrupa ülkesi Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yaptı

ABD İç Güvenlik Bakanı'nın korumaları basın toplantısını bölen senatöre müdahale etti

Ensarullah lideri Husi: Lübnan ve Suriye'ye yönelik işgal saldırıları direnişin şart olduğunu gösterdi

Mısır, Gazze için düzenlenen "küresel yürüyüşe" katılan yabancıların onlarcasını sınır dışı etti

Afyon'un pastırması ve sucuğu AB'den coğrafi işaret tescili

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ