• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Galerici esnafı: Döviz ve altındaki yükseliş araç satışlarını durma noktasına getirdi

EKONOMİ 27.04.2025 15:18:27 0
Galerici esnafı: Döviz ve altındaki yükseliş araç satışlarını durma noktasına getirdi

İkinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk, oto galerici esnafını zor durumda bırakıyor. Esnaf, dövizdeki dalgalanmaların sektörü çıkmaza soktuğunu belirterek çözüm çağrısında bulunuyor.

Batman'da faaliyet gösteren oto galerici esnafı, ikinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor.

İLKHA mikrofonuna konuşan esnaf, piyasanın pandemiden bu yana hiç bu kadar durağan olmadığını belirterek, araç alım-satımını durma noktasına getirdiğini ifade etti. Esnaf, piyasaların canlanması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

"Böyle bir durgunluğu ilk defa yaşıyoruz"

Durgunluktan dolayı iş yerini satan birçok esnaf olduğunu belirten oto galerici esnafı Adem Başaran, "İşlerimiz, eskiye göre çok düşmüş durumda. Şu anda piyasa çok durgun. Nedeni dolardaki ve altındaki yükseliş mi, bilemiyoruz. Araç soranların sayısı da oldukça azaldı. Şu an, normal şartlarda ilana verilen araç fiyatları yüksek görünüyor. Ancak alım ve satım yok. Genel olarak araç fiyatlarında bir düşüş yok, ama acil ihtiyacı olanlar araçlarını biraz daha uyguna verebiliyor. İkinci el araç piyasasının açılması için, kime ne görev düşüyorsa artık gereğini yapmasını istiyoruz. Mesleğimizde zaman zaman durgunluk yaşanıyordu, ancak böyle bir durgunluğu ilk defa yaşıyoruz. Durum böyle olunca birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı ve kalan esnaflar da zor durumdadır." dedi.

"Yaz ayları yaklaşmasına rağmen beklediğimiz canlılık hâlâ yok"

Oto galerici esnafı İzzettin Başçı ise, "7 yıldır bu ikinci el oto alım satım işindeyim. Yaz ayları yaklaşmasına rağmen beklediğimiz canlılık hâlâ yok. Şu anda piyasa çok düşük seviyede ve henüz açılmadı. Pandemi döneminde bile yaşadığımız kısa vadeli durgunluktan sonra piyasamız oldukça canlıydı. Normal şartlarda, eskiden bu aylarda satacak ve alacak araba bulamıyorduk; piyasa o kadar canlıydı. Genelde bayramlardan önce araç satışlarımız çok iyi olurdu. Ancak son bayramlarda ve yazlarda o eski canlılığı yaşayamadık. Bununla beraber, tatil zamanlarında araçlar değer kazanırdı ama şu anda bu da yok maalesef. Yaklaşık iki senedir iş yapamıyoruz. Aksi takdirde bu sektör küçülmeye gidecektir." şeklinde konuştu.

"Millet araba soruyor ama almıyor"

Bir diğer galerici esnafı Mehmet Şirin Ak ise şunları söyledi: "Şu an piyasamız durmuş halde olduğu için iş olmuyor ve para piyasada dönmüyor. Kimse araç almadığı ya da alamadığı için bazı araç fiyatları da düşmektedir. Yaz aylarından beklentimiz çok büyük. Millet gelip araba soruyor ama almıyor. Döviz ve altının da yükselmesi, ikinci el alım satım piyasasını çok olumsuz etkiliyor. Bu durgunluk böyle devam ederse ve iş yapamazsak iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Bu da işsizlik oranını artıracaktır." (İLKHA)

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Diyetisyen Korkmaz: Kolestrolü yüksek bireylerde beslenme önemlidir

HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanı Uyar, çürümeye terk edilen parklara dikkat çekti

Kış sofraların vazgeçilmezlerinden kurutmalık mevsimi başladı

Siirt'te LGS için ücretsiz ulaşım ve sessizlik çağrısı

Pazar günü nüfus müdürlükleri açık olacak

Siyonist rejimin İran'a saldırılarında 3 nükleer bilim insanı daha şehit oldu

Molla Osman Teyfur: Müslümanlar birleşmeli, siyonist zulme karşı ayağa kalkmalıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ