• BIST 100

    9514,01%-1,60
  • DOLAR

    38,81% -0,01
  • EURO

    43,77% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4107,17% -0,01
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,00

Gastroantep festivali, antepfıstığı hasadı ve şire yapımıyla başladı

GÜNDEM 15.09.2022 18:20:35 0
Gastroantep festivali, antepfıstığı hasadı ve şire yapımıyla başladı

Gastroantep festivali, antepfıstığı hasadı ve şire yapımıyla başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep) fıstık hasadı ve şire yapımıyla başladı.
Batalhöyük’teki festivalin açılışında yöresel kıyafetleriyle fıstık bahçesine giden Başkan Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve protokol üyeleri ağaçlardan fıstık topladı. Daha sonra, üzümlerle yapılan sucuk, muska, dilme, pekmez gibi ürünlere verilen genel isim olan ’şire’ yapımına geçildi.
Alanda bulunan, biber, patlıcan ve kabakların tohumlarını temizleyen Başkan Fatma Şahin etkinliğin son bölümünde iplere dizilen fıstık ve cevizleri güneşte kurumaya bıraktı.

“70 ülkeden katılımcı var, 300 ünlü şef burada”
Başkan Şahin, Batalhöyük’te yaptığı konuşmada, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen GastroAntep Festivali’ni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bugün, yaklaşık 70 ülkeden katılımcı var. 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şef burada. Bugün bir gastronomi şehrinde ne konuşuluyorsa, festivallerinde ne çalışıyorsa bunların hepsi Gaziantep’te konuşuluyor. Festivalimizin açılışına bakanımız teşrif etti. Kendisine hoş geldiniz diyorum. Bu yılki GastroAntep başlığımız, ‘Sürüdürülebilir Gastronomi’. Festivalimizi bu temada yürütme sebebimiz, pandemiyle birlikte sürdürülebilir kalkınma dünyanın en büyük gündemi. Bu kalkınma türünde insani ve çevresel kalkınma çok önemli. Çevremizi koruyup öze dönmemiz lazım. Öze dönmek için de yerel mutfağımıza bakmalıyız. Bugün fıstığımızı topladık. Üzüm suyumuzu ve şiremizi yaptık. Şire deyip geçilmemeli, içerisinde üzüm suyu ile birlikte ceviz ve fındık var. Büyük bir emek var. Şire aynı zamanda büyük de bir şifa. Bu ürünün alzhemier hastalığına iyi geldiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra kurutmalıklarımız bulunuyor. Bunların hepsi bir ekonomi, bir ihracat, bir kültür, bir döngüsel sistem. Bu döngüsel sistemde sulanabilir arazimizi vekillerimiz ve valimizle birlikte çoğaltıyoruz. Yenilenebilir enerjimizi çalışıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma temasından hareket ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

“Her sene gelişerek GastroAntep festivali devam ediyor”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere il protokolünün şehirde çok güzel işlere imza attıklarını ifade ederek, “Her sene gelişerek GastroAntep festivali devam ediyor. Bizim amacımız ülke içindeki hareketlilikleri hızlandırmak. Yaygın hale getirmek. Dünyanın her noktasından Türkiye’ye turist getirmeyi amaçlıyoruz. Bu bağlamda merkezden bizlerin tek başına yaptığı çalışmalar çok çok önemli olsa da yerel yönetimlerin kendi içlerinde yaptıkları çalışmalar çok daha önemli. Burada yapılan bu işi çok önemsiyorum ve çok başarılı buluyorum. Tabi bunun yanında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kentte yeni bir trend de başlattı. Coğrafi işaret konusunda çok sayıda ürünü tescil etti. Cumhuriyetin yüzüncü yılında yüz ürün tescillendi. Bununla beraber gastoronomi reçetesi de oluşuyor. Gaziantep, kültürü, gastoronomisi, tarihi ile bir cazibe noktası. Ülkemizde en çok gastronomi ürünü ihraç eden şehirlerin başında Gaziantep geliyor. Baklava ve fıstık gibi ürünler bunların en güzel örnekleri. Bu ürünlerin dünyada çok alıcısı var” diye konuştu.
Etkinlikte, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra AK Parti Gaziantep milletvekillerinden TBMM İdari Amiri Ali Şahin ile Mehmet Erdoğan, Mehmet Sait Kirazoğlu, Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur, İl Kültür Turizm Müdürü Bülent Öztürk ve vatandaşlar yer aldı.
[gallery ids=',40328,40329,40330,40331,40332,40333']

HAMAS: Netanyahu müzakere görüntüsüyle dünyayı kandırmaya çalışıyor

Ehud Olmert: Gazze'de yapılanlar savaş suçuna yakın

Siyonist rejimden İran'a nükleer saldırı hazırlığı iddiası

"Fiilî Bir Dua: Boykot" konferansı Siirt Üniversitesi’nde gerçekleştirildi

İşgal basını: Dünya artık bizimle değil

Direniş güçleri işgalcileri hedef aldı: En az 1 ölü, 6 yaralı

Cebeliye ve Deyr el-Belah'ta katliam: 98 şehit

Sudan, Port Sudan'daki saldırılardan BAE'yi sorumlu tuttu

Trump, "Altın Kubbe" füze savunma sistemini duyurdu: Uzaya silah yerleştirilecek!

İstanbul'da 4,0 büyüklüğünde deprem

AB, Gazze saldırıları nedeniyle işgal rejimi ile ticaret ve iş birliğini gözden geçirecek

Bakan Bolat, Suriye'ye yönelik yaptırımlarının kaldırılmasını destekledi, Gazze'deki soykırıma karşı dünyaya çağrıda bulundu

Bakan Kacır: Az gelişmiş illerimizin üretim altyapısını ve yaşam kalitesini güçlendireceğiz

Tarsus’ta imam hatip öğrencilerinden Filistin’e anlamlı destek

Tarsus Umut Kervanı’ndan Kurban Bayramı öncesi yetimlere giyim yardımı çağrısı

Cumhurbaşkanı Yılmaz'dan Suriye yaptırımlarının kaldırılmasına açıklama: Benzer adımlar Gazze için de atılmalı

Bakan Memişoğlu Cenevre'de temaslarda bulundu: "Gazze'nin en çok ihtiyaç duyduğu şey, insanlığın insanlığıdır"

BM: Gazze'de 48 saat içinde 14 bin bebek ölebilir

Avrupa Birliği, Suriye'ye yaptırımları kaldırdı

Prof. Dr. Tekin: Fanatizm uğruna insanlar birbirine düşman oluyor

Taksi şoförünü yaralayan şahıs tutuklandı

HÜDA PAR Gaziantep Gençlik Kolları Başkanı Üstündağ'dan bahar şenliklerine davet

Millî Savunma Bakanlığı heyetinden Şam'a ziyaret

Ankara'da 'Filistin israil Çalışmaları Öğrenci Sempozyumu' düzenlendi

Coca-Cola reklamı yapan oyunculara STK’lardan tepki

Bursa’da ulaşım krizinde anlaşma sağlandı

Türkiye'nin göç yönetimi hukuk, adalet ve basiretle yeniden ele alınmalı

Tanrıkulu’dan sapkın akımlara karşı topyekûn mücadele çağrısı

Gaziantep İl Müftülüğü Engelli Koordinatörü Mansur: Asıl engel hakikati görmeyen kalpte, işitmeyen kulaktadır

Adana'nın Ceyhan ilçesinde iki dorsede yangın çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ