• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,29% 0,14
  • EURO

    49,09% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5536,79% -0,25
  • Ç. ALTIN

    9189,23% -0,32

Gaziantep ihracatında düşüş sürüyor

02 Eylül 2024, Pazartesi 16:21
02 Eylül 2024, Pazartesi 16:21
Gaziantep ihracatında düşüş sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep ihracatında düşüş sürüyor

Geçtiğimiz ay yüzde 5,5 düşüş gösteren Gaziantep ihracatı, ağustos ayında da bir önceki yıla göre yüzde 7,5 düşerek 851 milyon 670 bin dolar olarak gerçekleşti. Gaziantep, ağustos ayı ihracatıyla birlikte Ocak-Ağustos döneminde ise 6,5 milyar dolara ulaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ağustos ayı ihracat rakamlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Açıklanan verilere göre Gaziantep’imizden ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 düşüşle 851 milyon 670 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yıl 6,4 milyar dolar olan Ocak-Ağustos dönemi ihracatımız bu yılın aynı döneminde ise 6,5 milyar dolara ulaştı. İhracata, üretime, istihdama, kalkınmaya büyük katkı sağlayan ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve tüm çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum” dedi.
"Rekabet gücümüz giderek zayıflıyor"
Gaziantep ihracatındaki düşüşü değerlendiren ve ihracatçı üyelerinin dış pazardaki rekabet gücünü giderek kaybettiğini belirten GTO Başkanı Yıldırım, “Her geçen gün artan maliyetler, yeni vergi düzenlemeleri ve zamlar, ihracatçılarımızın elini zayıflatıyor. İşletmelerimiz, artan maliyet baskısı altında ayakta kalmaya çalışırken fiyat avantajını, dolayısıyla müşterilerini kaybediyor. Net bir şekilde görüyoruz ki rekabet gücümüz giderek zayıflıyor. Tüm dünyadaki talep daralması da maalesef ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca enflasyonla mücadele sürecinde iç talebin zayıflaması kaçınılmazken, dış talebi devreye sokacak bir kur politikası ve destek politikasına ihtiyaç var. Gelen ihracat verilerinin de desteklediği bu durumu düzeltmek için adım atılması gerek” ifadelerini kullandı.
Yıldırım, artan maliyetlerin farklı riskler doğurduğunu da ekleyerek “Daha önce de dile getirmiştik Şehrimize yatırım almaktan ziyade artan maliyetler sebebiyle üretimini farklı ülkelere taşıma planı yapan işletmelerin riskiyle de karşı karşıyayız” ifadelerine yer verdi.

"İtalya, şehrimizi ‘seyahat için tehlikeli bölgeler’ listesinden çıkartmalı"
Kent ihracatını olumsuz etkileyen bir konuyu da gündeme getiren GTO Başkanı Yıldırım, “En fazla ihracat yaptığımız 10 ülke arasında yer alan İtalya için şehrimiz, seyahat için tehlikeli bölgeler listesinde. İtalya Dış İşleri Bakanlığının web sitesinde şu ifade yer alıyor: ‘Terör saldırıları ve kaçırılma riski. Suriye sınırına yakın bölgelerden kaçınılmalıdır. İl genelinde zorunlu olmayan seyahatler tavsiye edilmemektedir.’ Bu durum, firmalarımızın İtalyan müşterilerinin şehrimize gelmesi noktasında sıkıntı oluşturuyor. Böyle bir adımı farklı ülkelerin de atmasından endişe ediyoruz. Konuyu ilgili makamlara ilettik. İhracatımızı olumsuz etkileyecek bu durumun çözüme kavuşturulması oldukça önemli” ifadelerine yer verdi.

Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Vietnam’da yolcu otobüsü göçük altında kaldı: 6 ölü, 32 yaralı

DSÖ: Tütün her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Japonya ile Güney Kore arasındaki gerginlik nedeniyle ortak deniz tatbikatı ertelendi

Finlandiya'dann Rusya sınırında askeri tatbikat 

Feribot seferlerine fırtına engeli

Hindistan, ABD ile LNG alım anlaşması imzaladı

Eskişehir merkezli FETÖ operasyonunda 16 şüpheli gözaltına alındı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 74 kişi hastaneye başvurdu

ABD'nin Tayvan'a silah satışına Çin'den tepki

Konya STK Platformu’nun 20. Ufuk Turu Programı tamamlandı

Konya’da yöresel yemek festivali devam ediyor

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 kayıp

Van hudut hattında 109 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

TCDD 780 işçi alacak

İstanbul’daki gıda zehirlenmesinde ölü sayısı 4’e yükseldi

Konya’da otobüste bıçaklı kavga: 1 yaralı

Mersin’de güvenlik ve asayiş uygulamalarında 826 şüpheli yakalandı

Bursa'da suya yapılan yüzde 30'luk zam tepkiyle karşılandı

Erdoğan: Gazze'de ateşkes devam etmeli, HAMAS israil'in tüm provokasyonlarına rağmen anlaşmaya uyuyor

Avustralya'da asbest alarmı: Renkli oyun kumlarında asbest bulundu

Polonya, Belarus sınırındaki sınır kapılarını yeniden açtı

Cizre’de doğal gaz çalışmaları sonrası kapatılmayan çukurlar tepkilere yol açıyor

Anti-Siyonizm Kongresi sonuç bildirgesi yayımlandı

Polonya'da demir yolu hattı sabotaj sonucu tahrip oldu

Cizreli hayırsever iş adamının desteği ile mahalleye kadın taziye evi kazandırıldı

İran, Batı'nın olası planı öncesinde UAEA'yı siyasi baskılara direnmeye çağırdı

Kongo'da bakan ve heyetini taşıyan uçak pistten çıkarak alev aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Vietnam’da yolcu otobüsü göçük altında kaldı: 6 ölü, 32 yaralı

DSÖ: Tütün her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Japonya ile Güney Kore arasındaki gerginlik nedeniyle ortak deniz tatbikatı ertelendi

Finlandiya'dann Rusya sınırında askeri tatbikat