• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Gaziantep İl Müftü Yardımcı Aktan: Allah israf edenleri sevmez

14 Ocak 2026, Çarşamba 16:04
14 Ocak 2026, Çarşamba 16:04
Gaziantep İl Müftü Yardımcı Aktan: Allah israf edenleri sevmez
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep İl Müftü Yardımcı Aziz Aktan, dünyada her yıl yapılan milyonlarca ton gıda israfının toplum ve fert bazında çok ciddi sorunlara yol açtığına değindi.

Bir Müslümanın israftan uzak durması gerektiğini kaydeden Gaziantep İl Müftü Yardımcı Aziz Aktan, insanların istedikleri gibi hunharca harcama lükslerinin olmadığını dile getirdi.

"İhtiyaç fazlası nimetleri harcamayınız"

Kişinin israf etmesinin dinen yasak olduğunu hatırlatan Aktan, "Evet, israf dinin bilhassa beğenmediği ve Cenab-ı Allah'ın da yasaklamış olduğu bir hususiyettir. Allah'ın sevmediği, beğenmediği kişilikler vardır. Kişiler değil, kişilikler, alışkanlıklar vardır. Bunu da her birimizin bildiği şekliyle, genelde yemek dualarımızda dile getirdiğimiz, okuduğumuz bir ayet-i kerimeden aldığımız Cenab-ı Allah'ın sözüyle ifade ediyoruz. 'Yiyiniz, içiniz.' helal dairede, meşru dairede Allah'ın vermiş olduğu nimetlerden istifade ediniz. Fakat 'israf etmeyiniz.' aşırıya kaçmayınız. İhtiyaç fazlası nimetleri harcamayınız. İhtiyacınızın fevkinde olan nimetlerin, yiyecek ve içecek israfı konusunda yapılan araştırmalarda iyi bir durumda olmadığımızı anlıyoruz. Bu konuda bize düşen, Cenab-ı Allah'ın 'Allah israf edenleri sevmez.' ayetinin muhatapları olarak bunu dikkat nazarıyla ele almamızdır. İsrafla mesafeli olmamız gerekiyor." dedi.

"Zamanımızı israf etmeyelim"

İsrafın birçok çeşidinin olduğuna değinen Aktan, "Zamanımızı, ömrümüzü, hayatımızı, gençliğimizi; özellikle haz ve hızın çok yoğun olduğu bir dönemde sosyal medyaya alet etmememiz lazım. Sosyal medyayı elbette kullanacağız. Elbette ki hizmetlerimizin daha zamanında, daha iyi yürümesi için istifade edeceğiz ama bunu bir israf vesilesi, bir araç haline getirmememiz lazım. Bir haberden dolayı, bir işten dolayı saatlerimizi vererek heba ettiğimizde, telafisi mümkün olmayan ömür sermayemiz gidiyor. Bu konuda hassasiyet göstermemiz lazım. 'Benim malım, benim eşyam, benim param; ben istediğim şekilde harcarım.' deme şansımız yok. Kıymetli büyüklerimiz, değerli kardeşlerimiz; İslam inancında malik-i mutlak Cenab-ı Allah'tır. Varlığın tamamı Allah'a aittir. Varlık bizim değildir. Giydiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz, yaşadığımız, teneffüs ettiğimiz hava ve sayamayacağımız ne varsa bunların tamamının gerçek sahibi Cenab-ı Allah'tır." ifadelerini kullandı.

Aktan, "Dolayısıyla Allah'ın vermiş olduğu bu nimetleri, bu imkanları yine Allah'ın razı olduğu ölçüler çerçevesinde harcamak boynumuzun borcudur. Olabildiğince mal israfından, zaman israfından, hele hele ekmek israfından uzak durmamız hepimizin görevidir. Allah, cümlemizi sevmediği, beğenmediği, o israfçı gruba girmekten muhafaza eylesin." şeklinde konuştu.

"Filistin'deki kardeşlerimiz bu kış döneminde yiyecek bulamıyor"

Aziz Aktan

Gazze'de yaşanan insani krize değinen Aktan, "Her gün hemen hemen gündemde olan, hepimizin takip ettiği, ehemmiyet verdiği ve maalesef iki yıldan fazla bir zamandır açlıkla, kıtlıkla, hele hele bu kış zamanlarında büyük zorluklar içerisinde hayat mücadelesi veren Gazze'de, Filistin'deki kardeşlerimizin yaşantılarına baktığımız zaman; bir de bizim israfa bakışımızı kıyasladığımızda, israfın ne kadar yanlış olduğunu daha iyi anlıyoruz. Nimetlerin kıymetini bilmemiz gerektiğini idrak ediyoruz. Filistin'deki kardeşlerimiz bu kış döneminde yiyecek bulamazken, giyecek bulamazken, kışlık elbise ve ısınma ihtiyaçlarını karşılayamazken; bizim sırf imkanımız var diye bu nimetleri har vurup harman savurmamız, İslam ahlakıyla, Cenab-ı Allah'ın talimatlarıyla, Kur'an ve sünnetin ruhuyla bağdaşan, örtüşen bir davranış değildir. Bu hususta hepimizin gereken hassasiyeti göstermesi gerekiyor." dedi. (İLKHA)

Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir

Ara tatilde demiryolunda 24 bin kişilik ek kapasite sağlanacak

Sadakataşı, Gazzeli savaş mağdurlarına protez desteği sağladı

Dr. Huzeyfe el-Hatip: İşgal rejiminden kurtulamazsak dünya bu zulümden kurtulamayacaktır

Tekstil sektörü alarm veriyor: Durgunluk, maliyet ve eleman sorunu büyüyor

Hakkâri’de İl Özel İdaresi bütçesi değerlendirildi

Ara tatilde demiryoluna 24 bin 24 kişilik ek kapasite

Batman'da Kur'an'ı Kerim ve işaret dili eğitimleri sürüyor

Batman'da erken yaşta acil çağrı bilinci oluşturuldu

Batman'da 4-6 yaş Kur'an'ı Kerim kurslarına yoğun ilgi

Bakanlıktan “Ankara’daki gece kulüpleri” iddialarına açıklama

Op. Dr. Diri: Çocuklarda göz enfeksiyonları görme gelişimini olumsuz etkileyebilir

Malatya'da karda mahsur kalan araç ve vatandaşlar kurtarıldı

Eğitim koçu Erol: Yarıyıl tatili öğrenciler için bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirsinler

Siirt Valisi Kızılkaya: Kişilere ve malvarlığına karşı suçların yüzde 99’u aydınlatıldı

Kamu-Sen’e bağlı sendikalar Gaziantep Defterdarlığı önünde maaş zamlarını protesto etti

Gaziantep İl Müftü Yardımcı Aktan: Allah israf edenleri sevmez

Müftü Durmuş: Miraç Kandili muhasebe ve arınma gecesidir

İşgalin Refah'ta iddia ettiği olay sonrası direniş güvenliğinden acil uyarı

Molla Şenlik: İsra ve miraç ümmeti ayakta tutan dinamizmdir

Bursa'da uyuşturucu düzeneği ele geçirildi: 1 gözaltı

Günaydın: Kudüs bilincindeki zayıflık işgale zemin hazırlıyor

59,7 milyarlık yatırım tartışması: Elazığ hizmet mi bekliyor, algı mı üretiliyor?

AKOM’dan İstanbul için uyarı: 18-19 Ocak’ta karla karışık yağmur bekleniyor

Gaziantep'te 2025 yılı güvenlik, asayiş ve yatırım değerlendirmesi paylaşıldı

Google’dan yeni sömürü modeli mi? Yapay zekâ ile kişiye göre fiyat arttırması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir

Ara tatilde demiryolunda 24 bin kişilik ek kapasite sağlanacak

Sadakataşı, Gazzeli savaş mağdurlarına protez desteği sağladı