• BIST 100

    10628,63%-0,11
  • DOLAR

    42,25% 0,05
  • EURO

    49,33% 0,73
  • GRAM ALTIN

    5706,40% 0,17
  • Ç. ALTIN

    9495,67% 2,13

Gaziantep Mutfak Müzesine 29 Ekim yoğunluğu

29 Ekim 2022, Cumartesi 10:20
29 Ekim 2022, Cumartesi 10:20
Gaziantep Mutfak Müzesine 29 Ekim yoğunluğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Mutfak Müzesine 29 Ekim yoğunluğu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yerli turistler Gaziantep’teki müzelere yoğun ilgi gösterdi. Müzeler arasında en çok ilgiyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Emine Göğüş Mutfak Müzesi gördü.
Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olma özelliği taşıyan Emine Göğüş Mutfak Müzesi eski mutfak ürünleri sergilenirken, müzede şehrin geleneksel mutfak kültürü anlatılıp, şehrin önemli yöresel yemeklerinin yapılışı da kurulan televizyon vasıtasıyla ziyaretçilere gösteriliyor. Mutfak Müzesi’nde yöreye has yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasında, servis edilmesinde kullanılan alüminyum ve bakırdan, tabak, tencere, kazan, kepçe, sahan, tepsi, kaşık, bıçak, çatal, tas, gibi mutfak araç gereçler sergileniyor. Ziyarete gelenler yerli ve yabancı ziyaretçilerin, müzede eski dönemlerden günümüze kadar ulaşan mutfak eşyası, araç ve gereçlerinin yanı sıra o dönemde kullanılan ocaklar, ocaklardan çıkan küllerin biriktirildiği küllüğü de görme imkanı buluyor.
“Gastronominin mutfakla olan ilişkisini gözlemleniyor’’
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim görevlisi Ceyhun Uçuk, “İstanbul’dan Gaziantep’e gelen misafirlerimizi Emine Göğüş Mutfak Müzesine getirdim. Çünkü Gaziantep’in mutfak kültürüne ve gastronomi altyapısına çok uygun bir şekilde tasarlanmış bu müzeyi dışardan gelen ziyaretçileri gezdirmek gibi bir misyonumuz var. Buranın mutfak kültürünü elbette yiyecek içecek işletmelerinde çok iyi bir şekilde yansıtılıyor. Fakat bunun yanında bir de bu müzede tarihsel sürecini olayın içerisine girerek, buradaki illüstratif eserlerle aynı zamanda buraya bağışlanmış bir çok farklı mutfak kültürünü yansıtan bir çok ürünle beraber gelen misafirlere tanıtmış oluyoruz. Gastronominin mutfakla olan ilişkisini çok iyi gözlemleyebilecekleri bir alan burası, gelen ziyaretçilere de ve Gaziantep’e gelmeyi düşünen insanları da kesinlikle Gaziantep’te bulunan Emine Göğüş Mutfak Müzesi gelmelerini tavsiye ederim” dedi.
İstanbul’dan Gaziantep’e iş seyahati için gelen ziyaretçi Burcu Yılmaz, “Çok kısıtlı zamanım olduğundan dolayı çok gezip göremedim ama görebildiğim kadarıyla hepsini ayrı ayrı sevdim” dedi.
“Mutfak müzesi denilince aklımıza Gaziantep geliyor”
İstanbul’dan gelen ve müzeyi görünce hem şaşırdığını hem de çok beğendiğini vurgulayan Burcu Yılmaz, “İstanbul’dan iş seyahati için geldim. Gelmişken Gaziantep’in güzelliklerini görmeden de gitmek olmaz. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesine geldik, aslında Gaziantep’te görülecek çok müze varmış. Hepsini hayranlıkla izliyorum, çok fazla vaktim yok. İlk olarak mutfak müzesine geldim. Mutfak müzesi denilince aklımıza Gaziantep geliyor. Yemekten sonra buraya gelince ve bu kadar geniş kültüre sahip bir yerde olmaktan çok mutlu oldum. Çok kısıtlı zamanım olduğundan dolayı çok gezip göremedim ama görebildiğim kadarıyla hepsini ayrı ayrı sevdim ve mutlu oldum burada olmaktan, yolu düşen bu taraflara gelenler mutlaka Gaziantep’teki müzeleri özellikle mutfak müzesine baştan sona bir günlerini ayırıp hepsini gezsinler. Hepsinden büyük keyif alacaklarından eminim” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Emine Göğüş Mutfak Müzesi Birim Sorumlusu Ahmet Taşdemir, “Gaziantep Mutfak müzesi Türkiye’de ilk açıldı. Gelen ziyaretçilerimizin yoğun ilgisini görüyoruz. Gaziantep’te geçmişten günümüze kullanılan bakır eşyaların tanıtımı ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görselleri tablolarda vardır. Tarihi bir Antep evi Türkiye’nin ilk turizm bakanı rahmetli Ali ihsan Göğüş’ün doğduğu ve burası ve Ermeni bir ustanın yapmış olduğu eski Antep evidir. Gastronomi Festivalinden sonra gelen ziyaretçiler yerli ve yabancılar ilgi ve alakasını çekiyor. Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin yoğun bir ilgi var” diye konuştu.
[gallery ids=',54674,54675,54676,54677,54678,54679,54680,54681,54682,54683']

Bakan Uraloğlu, Gürcistan Altyapı Bakanı Sokhadze ile görüştü

İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

Eski Gürcistan Başbakanı Gakharia, gıyabında tutuklanma cezasına çarptırıldı

Zonguldak’ta kış tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı

ABD, Antifa hareketiyle bağlantılı Avrupa örgütlerini 'terör' listesine ekledi

Batman'da otomobil tıra çarptı: 2 çocuk hayatını kaybetti, baba ağır yaralı

Trump'a, Venezuela'ya yönelik olası operasyona ilişkin güncel seçenekler hakkında bilgi verildi

Cizre'de kitap fuarı düzenlenecek

Malatya'da zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Niğde’de feci kaza: 3 ölü, 6 yaralı

ANFİDAP’tan Linet konserine tepki: İptal edilsin

İşgalciler, Batı Şeria'da 2 çocuğu şehit etti

Kastamonu’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Hırvatistan’da Türkiye'ye ait yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu pilot hayatını kaybetti

Gaziantep'te 2 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

İletişim Başkanı Duran’dan KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’ın ziyaretine ilişkin açıklama

Tarım Bakanlığı: Hırvatistan'daki bir yangın söndürme uçağımızla irtibat kesildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya Kalkınma Bsı Başkanı Masato Kanda’yı kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs meselesine en gerçekçi çözüm iki devletin bir arada var olmasından geçiyor

DMM'den Fatih Sosyal Konut Projesi hakkında çıkan iddialara yalanlama

Büyükşehir Belediyesi'nden Arapgir'e kapsamlı yol ve alt yapı çalışması

HÜDA PAR Aile Başkanlığı: Bütün zulümler dünyaya 'iyilik' dersi vermeye kalkışan güçlerin desteğiyle gerçekleşiyor

Kastamonu’da kaybolan anne ve oğlu toprağa verildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: "İlk Evim Arsa" yerleri bir an önce tespit edilmeli

Malatya'da silahlı kavga: 1 kişi ağır yaralandı

Malatya'da 38 yıllık içme suyu şebekesi yenileniyor

Adana'da kamyonun çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Bakan Fidan’dan İran ve Türkmenistan ile diplomasi trafiği

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından muhtar ziyaretleri

NATO'dan Yunanistan-GKRY ortak tatbikatı açıklaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Uraloğlu, Gürcistan Altyapı Bakanı Sokhadze ile görüştü

İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

Eski Gürcistan Başbakanı Gakharia, gıyabında tutuklanma cezasına çarptırıldı

Zonguldak’ta kış tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı

ABD, Antifa hareketiyle bağlantılı Avrupa örgütlerini 'terör' listesine ekledi

Batman'da otomobil tıra çarptı: 2 çocuk hayatını kaybetti, baba ağır yaralı

Trump'a, Venezuela'ya yönelik olası operasyona ilişkin güncel seçenekler hakkında bilgi verildi