• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Gaziantep Mutfak Müzesine 29 Ekim yoğunluğu

29 Ekim 2022, Cumartesi 10:20
29 Ekim 2022, Cumartesi 10:20
Gaziantep Mutfak Müzesine 29 Ekim yoğunluğu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep Mutfak Müzesine 29 Ekim yoğunluğu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yerli turistler Gaziantep’teki müzelere yoğun ilgi gösterdi. Müzeler arasında en çok ilgiyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Emine Göğüş Mutfak Müzesi gördü.
Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olma özelliği taşıyan Emine Göğüş Mutfak Müzesi eski mutfak ürünleri sergilenirken, müzede şehrin geleneksel mutfak kültürü anlatılıp, şehrin önemli yöresel yemeklerinin yapılışı da kurulan televizyon vasıtasıyla ziyaretçilere gösteriliyor. Mutfak Müzesi’nde yöreye has yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasında, servis edilmesinde kullanılan alüminyum ve bakırdan, tabak, tencere, kazan, kepçe, sahan, tepsi, kaşık, bıçak, çatal, tas, gibi mutfak araç gereçler sergileniyor. Ziyarete gelenler yerli ve yabancı ziyaretçilerin, müzede eski dönemlerden günümüze kadar ulaşan mutfak eşyası, araç ve gereçlerinin yanı sıra o dönemde kullanılan ocaklar, ocaklardan çıkan küllerin biriktirildiği küllüğü de görme imkanı buluyor.
“Gastronominin mutfakla olan ilişkisini gözlemleniyor’’
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim görevlisi Ceyhun Uçuk, “İstanbul’dan Gaziantep’e gelen misafirlerimizi Emine Göğüş Mutfak Müzesine getirdim. Çünkü Gaziantep’in mutfak kültürüne ve gastronomi altyapısına çok uygun bir şekilde tasarlanmış bu müzeyi dışardan gelen ziyaretçileri gezdirmek gibi bir misyonumuz var. Buranın mutfak kültürünü elbette yiyecek içecek işletmelerinde çok iyi bir şekilde yansıtılıyor. Fakat bunun yanında bir de bu müzede tarihsel sürecini olayın içerisine girerek, buradaki illüstratif eserlerle aynı zamanda buraya bağışlanmış bir çok farklı mutfak kültürünü yansıtan bir çok ürünle beraber gelen misafirlere tanıtmış oluyoruz. Gastronominin mutfakla olan ilişkisini çok iyi gözlemleyebilecekleri bir alan burası, gelen ziyaretçilere de ve Gaziantep’e gelmeyi düşünen insanları da kesinlikle Gaziantep’te bulunan Emine Göğüş Mutfak Müzesi gelmelerini tavsiye ederim” dedi.
İstanbul’dan Gaziantep’e iş seyahati için gelen ziyaretçi Burcu Yılmaz, “Çok kısıtlı zamanım olduğundan dolayı çok gezip göremedim ama görebildiğim kadarıyla hepsini ayrı ayrı sevdim” dedi.
“Mutfak müzesi denilince aklımıza Gaziantep geliyor”
İstanbul’dan gelen ve müzeyi görünce hem şaşırdığını hem de çok beğendiğini vurgulayan Burcu Yılmaz, “İstanbul’dan iş seyahati için geldim. Gelmişken Gaziantep’in güzelliklerini görmeden de gitmek olmaz. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesine geldik, aslında Gaziantep’te görülecek çok müze varmış. Hepsini hayranlıkla izliyorum, çok fazla vaktim yok. İlk olarak mutfak müzesine geldim. Mutfak müzesi denilince aklımıza Gaziantep geliyor. Yemekten sonra buraya gelince ve bu kadar geniş kültüre sahip bir yerde olmaktan çok mutlu oldum. Çok kısıtlı zamanım olduğundan dolayı çok gezip göremedim ama görebildiğim kadarıyla hepsini ayrı ayrı sevdim ve mutlu oldum burada olmaktan, yolu düşen bu taraflara gelenler mutlaka Gaziantep’teki müzeleri özellikle mutfak müzesine baştan sona bir günlerini ayırıp hepsini gezsinler. Hepsinden büyük keyif alacaklarından eminim” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Emine Göğüş Mutfak Müzesi Birim Sorumlusu Ahmet Taşdemir, “Gaziantep Mutfak müzesi Türkiye’de ilk açıldı. Gelen ziyaretçilerimizin yoğun ilgisini görüyoruz. Gaziantep’te geçmişten günümüze kullanılan bakır eşyaların tanıtımı ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görselleri tablolarda vardır. Tarihi bir Antep evi Türkiye’nin ilk turizm bakanı rahmetli Ali ihsan Göğüş’ün doğduğu ve burası ve Ermeni bir ustanın yapmış olduğu eski Antep evidir. Gastronomi Festivalinden sonra gelen ziyaretçiler yerli ve yabancılar ilgi ve alakasını çekiyor. Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin yoğun bir ilgi var” diye konuştu.
[gallery ids=',54674,54675,54676,54677,54678,54679,54680,54681,54682,54683']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bakan Uraloğlu: Emeklilere, PTT üzerinden 14 bin TL'ye kadar nakit destek sağlıyoruz

Gazze Sağlık Bakanlığı: 20 bini aşkın hasta yurtdışı tedavi için bekliyor

HÜDA PAR Şanlıurfa Gençlik Kolları sabah namazında buluştu

İzmir’de kooperatif soruşturması: 21 şüpheli gözaltında

Suriye ordusu, Şeddadi'deki ABD askeri üssünün kontrolünü ele geçirdi

Çanakkale Boğazı’nda fırtına nedeniyle transit gemi trafiği durduruldu

Malatya'da bir şahıs konteynerde ölü bulundu

HAMAS'tan kararlılık mesajı: İşgale karşı savaşan mücahitler silahlarını bırakmayacaktır

Fransa, siyonist karşıtlığı yapanlara seçim engeli getiriyor

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 61’e yükseldi

Malatya'da yeşil alanlarda kapsamlı çalışma yürütülüyor

İzmir’de vapur seferleri iptal edildi

HÜDA PAR Çınar İlçe Başkanından çağrı: Kırsaldaki grup yollarına gerekli bakım ve onarım yapılmalı

16-22 Şubat TOKİ kura takvimi açıklandı

Malatya'da yol bakım çalışmaları sürüyor

Gazze Şehit Aileleri Sözcüsü Dr. Aldali: Şehitler veren bir dava asla yenilmez

Ramazan ayının sessiz tanığı imsakiye dijitalleşmeye yeniliyor

Evde Bakım Yardımı ödemeleri zamlı olarak hesaplara yatırılmaya başlandı

Moğolistan'da 100 yaşını aşan 166 kişi yaşıyor

Afgan ve Dağıstanlı tüccarlardan iş birliği

Diyarbakır Valiliği'nden Dicle Barajı uyarısı

Pakistan’da otobüs ile tır çarpıştı: 11 ölü, 8 yaralı

Sahte belgelerle ikamet soruşturmasında 78 şüpheli yakalandı

HÜDA PAR Antalya Teşkilatından, Kumluca'da sektör temsilcileri ve üreticilere ziyaret 

Çin, düşük doğum oranlarına karşı tedbirler alacak

Antalya Teknokent’e 235 milyon liralık yeni Ar-Ge binası

Gaziantep’te haklarında 10 yıl hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Diyarbakır’da camiler Ramazan’a hazır

HAKSİAD’ın Avrupa turu Hollanda ziyaretiyle tamamlandı

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein dosyalarındaki isimleri Kongre’ye gönderdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Uraloğlu: Emeklilere, PTT üzerinden 14 bin TL'ye kadar nakit destek sağlıyoruz

Gazze Sağlık Bakanlığı: 20 bini aşkın hasta yurtdışı tedavi için bekliyor

HÜDA PAR Şanlıurfa Gençlik Kolları sabah namazında buluştu

İzmir’de kooperatif soruşturması: 21 şüpheli gözaltında

Suriye ordusu, Şeddadi'deki ABD askeri üssünün kontrolünü ele geçirdi

Çanakkale Boğazı’nda fırtına nedeniyle transit gemi trafiği durduruldu

Malatya'da bir şahıs konteynerde ölü bulundu