Gaziantep’in kültürel mirasına ışık tutacak eser

GÜNDEM 18.11.2022 14:00:03 0
Gaziantep’in kültürel mirasına ışık tutacak eser
Haberi Sesli Oku

Gaziantep’in kültürel mirasına ışık tutacak eser

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür AŞ, Yüksek Mimar Çiğdem Darıcı tarafından hazırlanan “Gaziantep Tarihi Çarşısı-Yerin Ruhu” kitabını yayımladı.
244 sayfadan oluşan çalışma, tarihi Gaziantep çarşısının unutulmaya yüz tutmuş kültürünü tespit ederek kayıt altına alırken, uzun yıllara dayanan sözlü tarih çalışmasıyla ilgili de zengin bir içerik sunuyor.
Gaziantep’in savunması sırasında harap olan şehrin ticari faaliyetlerle nasıl toparlanabildiğini de gözler önüne seren eserin, koordinasyonu Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tanrıöver yaparken editörlüğü ise Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar yaptı.
Kolay var olmayan ve gittikçe yok olduğu gözlemlenen kültürel mirasın korunmasını adına hazırlanan kitap, Gaziantep’in tarihi çarşısında yaşamış esnaf ve sosyokültürel yapının yansıması olan mekânların öykülerine yer veriyor. Ayrıca, kuşaktan kuşağa anlatılan öykülerin yaşandığı mekanlara ilişkin anlatılar, belgelerle destekleniyor.
Kitap Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi Gazikültür mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, Gazikültür’ün internet sitesi magazagaziantep.com ve kitap satışı yapan seçkin internet sitelerinde satışa sunuluyor.
Kitabın editörlüğünü üstlenen Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, “Gaziantep’te ticaret, diğer Türk-İslam şehirlerinde olduğu gibi, sadece alım-satım işlemi olarak algılanmamıştır. Her alanda olduğu gibi “insanı öncelemek” düsturu ticaretin de belkemiğini oluşturmuştur. Ticaretin yapılabilmesi için inşa edilen mekanlar ve bu mekanların toplamı olan “çarşı” bu sanatın icra edildiği yer olmuştur. Çarşı, şehrin kalbi ve dolayısıyla nabzının attığı yer olarak önemini muhafaza etmiştir. Gaziantep için de çarşı, bu özelliği ile tarihi ticaret merkezinde yaşamaya devam etmektedir” dedi.
Yakar, Gaziantep’in tarihî ticaret merkezinin, şehrin doğu-batı doğrultusunda geçen Alleben Deresi’nin (Sacur Suyu) güneyindeki höyük ve üzerindeki kale önünden başlayarak, Güneydoğu yönünde Halep’e doğru giden yol aksı üzerinde bulunduğunu ifade ederek, “Bu tarihî bölgede han, bedesten, hamam, cami, çeşme ve kasteller yer almaktadır. Uzun Çarşı, Bakırcılar Çarşısı, Eskici Çarşısı, Attar Çarşısı, Köşker Çarşısı, Buğday Pazarı, Almacı Pazarı’nın bulunduğu sokaklar ve meydanlar yaşayanların deneyimleriyle bütünleşerek, ilkçağlardan günümüze çok katmanlı yapısıyla şehir kimliğinin göstergesi olmuştur. Bu tarihî yapı içinde höyük ve üzerindeki kale, çarşıyı anlamlandırmaktadır” şeklinde konuştu.
Tarihi dokusuyla ön plana çıkan Gaziantep Çarşısı’nın korunması gereken kültürel miraslar arasında öneminin yüksek olduğunu anlatan Yakar, “Bu kültürel mirasın korunabilmesi “yerin ruhu”nun yaşatılabilmesi ile mümkün olacaktır. Şehirlerin önem kazandığı 21. yüzyılda, gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanırken, Gaziantep’in özgün tarihi dokusunu muhafaza edebilmek, ruhun korunmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca, çarşı kültürünü de ihmal etmemek gerekmektedir. Gaziantep çarşısının hala yaşattığı Ahilik kültürü üzerinde durmamız gereken önemli unsurlardandır. Bu minvalde hem çarşımızın ruhunu muhafaza etmek hem de gelişen teknolojiyle uyumlu bir şekilde yaşatabilmek adına öncelikle kültürel mirasın kayıt altına alınması gerekmektedir” diye konuştu.

İlkokul birinci sınıflara yönelik etkinlik fasikülleri yayımlandı

Pozantı Otoyolu'nda iki ayrı kaza yaşandı

Meteoroloji'den Ege, Karadeniz ve Akdeniz için uyarı

"Öğretmen Gözüyle" fotoğraf sergisi Ankara'da açıldı

Cuma Hutbesi: İlim izzete, şiddet zillete götürür

Fuara katılan öğrenciler: Kitap fiyatları ne düşük ne de yüksekti

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde 5 PKK/YPG'li öldürüldü

Siirt’te "Diş Hekimliği Günü" kutlandı

Millî sporculardan beden eğitimi branşına yapılacak atama duyurusu

YDS sonuçları açıklandı

Brent petrolün varili 75 dolar seviyesinde

Midibüs şarampole devrildi: 29 yaralı

Çalınan inşaat malzemeleri bulunarak sahibine teslim edildi

İzzet El-Rişk: Amerika yalnız kalmıştır

Oğraş: Bu nesli nasıl yetiştirirsek gelecekte bu eserimizi aynı şekilde göreceğiz

Şanlıurfa’da araç şarampole devrildi: 3 yaralı

Dolaylı Ar-Ge teşviki 59 milyar 332 milyon TL oldu

Şanlıurfa’da boğazı kesilmiş kadın cesedi bulundu

Şanlıurfa’da aranması bulunan 20 kişi yakalandı

Kontrolünü kaybeden otomobil dükkana daldı: 2 yaralı

Bingöl'de yaklaşık 20 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İşgalci siyonistler Lübnan halkını göçe zorluyor

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

Yumurta fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar tepki çekmeye devam ediyor

İstihdam endeksi yıllık yüzde 3 arttı

HÜDA PAR'dan TV dizilerindeki pervasızlığa tepki

İşgalcilerden 29 esire idari hapis cezası

İçerisindeki 2 kişi ile sürüklenen tekne kurtarıldı

Şanlıurfa’da tır ile elektrikli bisiklet çarpıştı: Bir ölü

Mardin’de “Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri” toplantısı gerçekleştirildi

Yükleniyor