• BIST 100

    9523,31%-1,41
  • DOLAR

    37,92% -0,06
  • EURO

    41,17% 0,41
  • GRAM ALTIN

    3806,30% 0,19
  • Ç. ALTIN

    6190,39% 1,97

Gaziantepli tasarımcıdan depremden koruyan yatak

GÜNDEM 14.01.2024 12:20:19 0
Gaziantepli tasarımcıdan depremden koruyan yatak

Gaziantepli tasarımcıdan depremden koruyan yatak

Türkiye’de son dönemde sıklıkla yaşanan depremlerden sonra, Gaziantepli çelik kasa üreticisi deprem anında insanların içine sığınabileceği 60 ila 600 ton yük taşıyabilen deprem yatağı geliştirdi. Fiyatın 50 bin lira ile 500 bin lira aralığında olduğunu söyleyen üretici Haluk Dündar, “Deprem anında insanların sandviç olan binalardan kendilerine bir yaşam üçgeni oluşturacakları ve kendilerini ezilmelerini önleyecek bir çelik konstrüksiyon bir yapı olduğunu söyledi.
Gaziantep’te 59 yıldır çelik kasa ve yüksek güvenlikli ürünler üreten bir firma, yaşanan depremlerden sonra gelen talep üzerine önceden geliştirdikleri deprem ranzasını daha da geliştirerek deprem yatağına dönüştürüyor.
Çevresi tamamen yüksek dirençli çelik konstrüksiyonla kaplı olan 600 kilo ağırlığındaki ranza, 600 tona kadar yük taşıyabiliyor. Deprem ranzası enkaz altına kaldığı zaman küçük yerleri kazıp eşmesi için kazma, kürek, küçük bir akü, aydınlatma, insanlara ulaşabilmesi için telefonunu şarj edebileceği bir şarj yeri, sireni, düdüğü, deprem çantası mevcut. Bunların içerisine ekstra olarak hava tüpü, oksijen tüpü eklenebiliyor.

“8 büyüklüğünde depreme kadar dayanacak şekilde yapılıyor”
Yapılan deprem yatak ve ranzalarının 8 büyüklüğündeki depremlere kadar dayanıklı olduklarını belirten çelik kasa ve yüksek güvenlikli ürünler üreten firma sorumlusu Haluk Dündar, “Deprem yatağı, deprem anında insanların sandviç olan binalardan kendilerine bir yaşam üçgeni oluşturacakları, ezilmelerini önleyecek bir çelik konstrüksiyon bir yapıdır. Deprem anında insanların ezilmesini, hayatlarını kaybetmesini engeller. Kalın çelik konstrüksiyonlarla üretim yapıldığı için bunlar 60 ila 600 ton kapasitedeki yükleri taşıyabilecek şekilde yapılan yapılardır. Bu yapıların ranza tarzında olan deprem yatakları var, masa şeklinde olan deprem yatakları var. Bunlar ranza şeklinde yatarken koyacak şekilde olanlar var. Bunların değişik kullanım yerleri mevcut. 2 kişiden başlayıp 8 kişiye kadar alabilecek kapasitede üretiliyor ve 8 büyüklüğünde depreme dayanacak şekilde yapılıyor. Zaten esas ağırlığı insanların vücuduna ulaşmaması için ekstra bir güvenlik yaşam üçgeni oluşturmak buradaki esas amaç odur. İçinde kendi her türlü yiyecek, içecek depolama imkanı ve yel gözleri mevcuttur. Enkaz altına kaldığı zaman küçük yerleri kazıp eşmesi için kazma, kürek, küçük bir akü, aydınlatma, insanlara ulaşabilmesi için telefonunu şarj edebileceği bir şarj yeri, sireni, düdüğü, deprem çantası mevcut. Bunların içerisine ekstra olarak hava tüpü, oksijen tüpü eklenebiliyor” dedi.
“Deprem yatağının içinde 1 ay bile kalsa yaşama ihtimalini çok büyük”
Dündar, “Kişinin enkaz altında deprem yatağının içinde 1 ay bile kalsa yaşama ihtimalini çok büyük derecede arttıracak her türlü imkan mevcut oluyor. Yani orada ezilmesini ve açlıktan, susuzluktan, havasızlıktan dolayı ölmesini engelleyecek en üst tedbirler alınıyor. Bunların fiyatları 50 bin TL’den 500 bin TL ye kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.
“İstanbul’da da büyük bir deprem olma ihtimali mevcut”
İstanbul’da 250 yılda bir deprem yaşandığı için bilim adamları tarafından büyük bir deprem beklediklerini söyleyen Dündar, dirençli yapılara ihtiyaç olduğunu da belirterek, “Bizim depreme dayanıklı yapılara ihtiyacımız var. Yani şu anda beklenen bir İstanbul depremi var, olması ihtimali büyük olan. 1010 yılında İstanbul’da bir deprem olmuş, hatta ada çökmüş. Şimdi 1250 yılında İstanbul’da deprem olmuş, çok büyük can kayıpları olmuştu. 1509 yılında da çok büyük bir deprem olmuş hatta küçük kıyamet demişler. O dönemde Yavuz Sultan Selim padişah olduğu dönemde İstanbul büyük ölçüde yıkılmış. 1750 yıllarında yaklaşık 250 yıl aralıklarla o zamanda da büyük bir deprem olmuş. Şu andaki bilim adamlarının dediklerine göre ise şu anda 250 yıllık süre geçmiş durumdadır. İstanbul’da da büyük bir deprem olma ihtimali mevcut. Şu anda bizim depreme dayanıklı binalara, yapılara ve her türlü imkana şu anda ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
“Ülke olarak depreme dayanıklı yapılara ihtiyacımız var”
Ülkemizde depreme dayanıklı yapılara ihtiyacımız olduğunu söyleyen Haluk Dündar, “İnsanlarımız her türlü böyle bina alırken veya iş yeri alırken, deprem izolatörü, deprem yataklı böyle yapılara öncelikli ihtiyaçlar mevcut. Bunu da ülkemizin iktidarıyla, muhalefetiyle bu konuya ağırlık verilmeli. Bu durum insanların can ve mal kaybına, ülkenin ekonomisine büyük bir zarar verebilecek bir durumdur. Bununla ilgili her türlü tedbirin alması lazım ve halkımızın da bu konuda depreme karşı duyarlı olmalıdır. Evi alırken bunlara özellikle çok dikkat etmesi gerekiyor. Ülke olarak depreme dayanıklı yapılara ihtiyacımız var” diye konuştu.

İran ve Bahreyn ilişkileri düzeltmek istiyor

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

BM, işgal kuvvetlerinin Refah'ta 14 insani yardım görevlisini infaz etmesini kınadı

Malatya'da boykot çağrılarına karşı "indirim" uygulaması

Rusya: Ukrayna krizinin temel nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışacağız

Küçük çocuklar, bayram harçlıklarını Gazze için bağışladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ