-
BIST 100
14453,28%0,41
-
DOLAR
48,60% 0,16
-
EURO
56,39% -0,17
-
GRAM ALTIN
6805,06% 1,03
-
Ç. ALTIN
10839,45% -0,07
Gaziantep'te 57,6 milyon adet kurutmalık ürün borsada işlem gördü
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gaziantep'te yaz aylarında damları, avluları ve balkonları renklendiren kurutmalık sebzeler, asırlık kış hazırlığı geleneğini önemli bir ekonomik değere dönüştürüyor.
Gaziantep'in köklü mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan kurutmalık sebzeler, yeni sezon hazırlıklarıyla birlikte kentin birçok noktasını yeniden renklendirmeye başladı.
Patlıcan, biber, kabak ve acur başta olmak üzere yaz aylarında hazırlanan kurutmalıklar, geleneksel yöntemlerle işlenerek kış sofralarına hazırlanıyor. Kurutmalık ürünlerde Gaziantep Ticaret Borsası'nda (GTB) 2025 yılında yaklaşık 140 milyon liralık işlem hacmi gerçekleşti.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep'te yaz aylarında evlerin damlarından işletmelerin üretim alanlarına kadar uzanan kurutmalık geleneğinin bugün tarımsal üretimi katma değere dönüştüren önemli bir ekonomik faaliyete evrildiğini söyledi.
Akıncı, Gaziantep'te kurutmalık hazırlamanın yalnızca mevsimsel bir üretim faaliyeti olmadığını, geçmişten günümüze taşınan önemli bir kültürün parçasını oluşturduğunu ifade etti.
Kurutmalıkların zaman içerisinde ailelerin kışlık ihtiyacını karşılayan geleneksel bir hazırlıktan önemli bir ticari ürüne dönüştüğünü kaydeden Akıncı, "Gaziantep'te kurutmalık denildiğinde aslında üretim, emek, kültür ve ticaretin bir araya geldiği çok özel bir değer zincirinden söz ediyoruz. Yaz aylarında başlayan bu yoğun emek, sofralarımıza lezzet olarak ulaşırken, üreticimize ve sektör temsilcilerine ekonomik değer kazandırıyor." dedi.
57,6 milyon adet kurutmalık işlem gördü
Verilerin sektörün ulaştığı ekonomik boyutu ortaya koyduğunu belirten Akıncı, 2025 yılında borsada patlıcan, biber, kabak ve acur kurusunda toplam 57 milyon 610 bin 512 adet ürünün işlem gördüğünü söyledi.
Bu ürünlerde gerçekleşen işlem tutarının 135 milyon 748 bin lirayı aştığını açıklayan Akıncı, kilogram üzerinden işlem gören domates kurusu, bamya kurusu ve maydanoz kurusunda ise toplam 10 bin 270 kilogramlık işlem gerçekleştirildiğini ve bunun parasal karşılığının yaklaşık 4 milyon 160 bin lira olduğunu dile getirdi.
Akıncı, "2025 yılında borsamızda kurutmalık ürünlerin toplam işlem hacmi 139 milyon 907 bin lirayı aştı. Bu rakamlar, Gaziantep'in geleneksel kış hazırlığının aynı zamanda ciddi bir ekonomik değere dönüştüğünü göstermesi açısından önemli." ifadelerini kullandı.
Güneşte kuruyan kültürel miras
Gaziantep'in iklim özelliklerinin geleneksel kurutma yöntemlerine önemli avantaj sağladığına işaret eden Akıncı, güneş altında doğal yöntemlerle gerçekleştirilen üretimin ürünlerin kendine özgü lezzet ve karakter kazanmasında önemli rol oynadığını dile getirdi.
Kurutmalık üretiminin tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi ve katma değerinin artırılması açısından da önem taşıdığını vurgulayan Akıncı, üretimden işleme, kurutma, paketleme ve ticarete kadar uzanan sürecin geniş bir ekonomik hareketlilik oluşturduğunu kaydetti.
Üç kurutmalık ürün coğrafi işaret korumasında
Gaziantep'in geleneksel üretim bilgisinin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinen Akıncı, GTB tarafından Antep dolmalık biber kurusu, Antep haylan kabağı kurusu ve Antep kuruluk patlıcanı için coğrafi işaret tescili alındığını hatırlattı.
Akıncı, "Coğrafi işaretlerimizle yalnızca ürünlerimizin isimlerini değil, Gaziantep'e özgü üretim kültürünü ve bu ürünlerin taşıdığı geleneksel bilgiyi de koruma altına alıyoruz. Hedefimiz bu değerlerimizin özgün kimliğini muhafaza ederek ekonomik değerini daha da artırmak ve Gaziantep'in kurutmalık ürünlerini daha geniş pazarlara taşımak." diye konuştu. (İLKHA)
Yetimler Vakfı Batman Temsilciliğinden 250 yetim çocuğa kırtasiye desteği
Doğu Timor açıklarında 5,9 büyüklüğünde deprem
Prof. Dr. Özer: Beyaz önlük umut, şifa, merhamet ve vicdanı simgeliyor
Iğdır’da kargo yoluyla uyuşturucu sevkiyatına tutuklama
Batmanlı 2 kardeş harçlıklarını Gazze için bağışladı
Ankara'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor
Diyarbakır’da yaklaşık 5 ton uyuşturucu elde edilebilecek miktarda kenevir ele geçirildi
MTB Başkanı Özcan: Kayısı ihracatında hedefimiz bir milyar dolar
Gaziantep'te 57,6 milyon adet kurutmalık ürün borsada işlem gördü
HÜDA PAR Mardin 5'inci Olağan İl Kongresi düzenleyecek
İstanbul'da otluk alanda yangın
İsviçre'de tur otobüsü kazası: Çok sayıda ölü ve yaralı
Kurtalan halkından alt ve üst geçit çağrısı
Malatya Havalimanı'ndan 8 ayda 568 bin yolcu uçtu
Yetimler Vakfı'ndan Malatya'da yetim ailelere eğitim ve gıda desteği
Varşova'da robotların protestosu: Yapay zekaya yönelik düzenleme çağrısı
Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın, sosyal destek çalışmalarını yerinde inceledi
Diyarbakır'da aranan 145 kişi yakalandı
Diyarbakır'da uyuşturucu operasyonlarında 22 şüpheliye işlem
Rusya: Son bir haftada Ukrayna'da 8 yerleşim yerinin kontrolü sağlandı
Diyarbakır’da binlerce kök kenevir ile 25 kilo 600 gram esrar ele geçirildi
Çin'den ABD'ye ticarette karşılıklı indirim çağrısı: Gözler Trump-Şi görüşmesinde
Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 1 ay hapis cezası
Oduncularda kış sezonu başladı: Esnaf tedarik sıkıntısı ve fiyat artışına dikkat çekti
Nepal'deki sel felaketinde ölü sayısı 1385'e çıktı
Çiftçilere 4,1 milyar liralık destek ödemesi bugün aktarılıyor
Kongo’da Ebola salgınında can kaybı 3 bin 267'ye ulaştı
Iğdır İdare Mahkemesi kuruldu
Missouri'de Trump'ın hesaplarına karşı hukuk üstün geldi: Eski seçim haritası korunacak
Bilecik’te cami yardım kutularından para çalan şüpheli tutuklandı
Yükleniyor







