• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,15% -0,10
  • EURO

    50,48% 0,14
  • GRAM ALTIN

    7106,04% -0,41
  • Ç. ALTIN

    11571,81% 0,00

Gaziantep'te halı ihracatının önde gelen firmaları ödüllendirildi

26 Ekim 2024, Cumartesi 10:23
26 Ekim 2024, Cumartesi 10:23
Gaziantep
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen törenle, 2023 yılında en fazla halı ihracatı yapan 27 firma ödüllendirildi. 

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep halı sektörünün her şeye rağmen dimdik ayakta olduğunu ifade etti.

"Halı sektörüne gözümüzün nuru gibi bakmalıyız"

Gaziantep Valisi Vali Kemal Çeber törendeki konuşmasında, halı sektörünün şehir ekonomisi için önemine vurgu yaptıktan sonra, "Hepimizin derdi aynı. Dert söyletir derler. Biz nasıl ki, Gazi olmayı başardık, daha sonra da bu kenti ülkenin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi haline getirdiysek bugün yaşanan sıkıntıları da çözeriz. Halı sektörü bu kenti sürüklüyor. Ona gözümüzün nuru gibi bakmalıyız. Sorunlarını çözmeliyiz. Bizde öyle bir potansiyel var ki sorunları aşarız. Yeter ki birlik ve beraberlik içinde olalım. Yine başarırız. "ifadelerini kullandı.

"Halı sektörünün sorunlarına çözüm bulunmasını bekliyoruz"

Kaplan konuşmasında Gaziantep halı sektörünün geçmişi hakkında bilgi verdikten sonra, ihracatta yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Kaplan, "Komşu ülkeler başta olmak üzere daha önce sorunsuz şekilde ihracat yaptığımız ülkeler bizim halılarımıza anti damping verileri uyguluyor. Bakın Irak en fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülkedir. Irak’a ihracatta ödediğimiz gümrük vergilerinin yanında 3 aydır sattığımız malların parsın almıyoruz. Bakanlığımızın desteği ile tüm ülkelere ticari heyetler düzenliyoruz. Ancak gümrük kapılarını aşamıyoruz. Hemen tüm ülkeler bize gümrük uyguluyor. Yüksek vergiler koyuyorlar. Her tarafta savaş var, kapılar kapanıyor. Birliğimizden geçtiğimiz yıl 2,8 milyar dolarlık halı ihracatı yapıldı. Biz bunun çok daha fazlasın yapabiliriz. O potansiyelimiz var. Halı sektörü Gaziantep ekonomisinin amiral gemisidir. Halı sektörünün yaşadığı sorunlar tüm sektörleri etkiliyor. Her şey zincirleme birbirine bağlı. Bunun için sektörün sorunlarına çözüm bulunmasın bekliyoruz." dedi.

"Asgari ücret ev kirasını karşılamıyor"

TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Kaplan Gaziantep'in son yıllarda rekabet gücünü kaybeden bir şehir haline geldiğine dikkat çekerek, "Öncelikle iki gün önce yaşanan terör olayını kınıyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ben Gaziantep’in içinde bulunduğu sorunları dile getirmek istiyorum. Şehrimiz daha önce dünyanın cazibe merkezi idi. Şimdi ne oldu bilmiyorum. Dünyanın en pahalı şehri olduk. Londra bile bizden ucuz. Ne oldu bu şehre? Herkes verdiği hizmetin bedelini düşürmeli. Konut ve kira büyük sorun. Mesela bir fuar düzenliyoruz, oteller gecelik 10 bin lira istiyor. Bir suya 40 lira yazıyorlar. Üreticinin malı para etmiyor, tüketici de çok pahalıya satın alıyor. Bu durumlar şehrin rekabet gücünü düşürüyor. Kimse halinden memnun değil. Asgarî ücret ev kirasını karşılamıyor. Şehrin rekabet gücü zayıfladı. Bunu artırmak zorundayız." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Antalya’da yakalanan 253 şüpheli tutuklandı

İç sularda sazangiller için av yasağı başladı

Hakkari’de 25 yıl hapis cezası bulanan 5 şahıs yakalandı

Malatya'da ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'e yoğun ilgi

Ankara'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 12 yaralı

Aile Hareketi Başkanı Ergincan: Aileyi yıkan kanunların kaldırılması için mücadelemiz devam edecek

Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama

Siirt’te sağanak yağış sonrası yol çöktü

Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Macron görüştü

Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’

Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı

Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı

Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü

Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu

Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi

Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı

Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek

Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak

Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar

DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da yakalanan 253 şüpheli tutuklandı

İç sularda sazangiller için av yasağı başladı

Hakkari’de 25 yıl hapis cezası bulanan 5 şahıs yakalandı

Malatya'da ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'e yoğun ilgi

Ankara'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 12 yaralı

Aile Hareketi Başkanı Ergincan: Aileyi yıkan kanunların kaldırılması için mücadelemiz devam edecek

Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama