• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Gaziantep'te halı ihracatının önde gelen firmaları ödüllendirildi

26 Ekim 2024, Cumartesi 10:23
26 Ekim 2024, Cumartesi 10:23
Gaziantep
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen törenle, 2023 yılında en fazla halı ihracatı yapan 27 firma ödüllendirildi. 

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep halı sektörünün her şeye rağmen dimdik ayakta olduğunu ifade etti.

"Halı sektörüne gözümüzün nuru gibi bakmalıyız"

Gaziantep Valisi Vali Kemal Çeber törendeki konuşmasında, halı sektörünün şehir ekonomisi için önemine vurgu yaptıktan sonra, "Hepimizin derdi aynı. Dert söyletir derler. Biz nasıl ki, Gazi olmayı başardık, daha sonra da bu kenti ülkenin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi haline getirdiysek bugün yaşanan sıkıntıları da çözeriz. Halı sektörü bu kenti sürüklüyor. Ona gözümüzün nuru gibi bakmalıyız. Sorunlarını çözmeliyiz. Bizde öyle bir potansiyel var ki sorunları aşarız. Yeter ki birlik ve beraberlik içinde olalım. Yine başarırız. "ifadelerini kullandı.

"Halı sektörünün sorunlarına çözüm bulunmasını bekliyoruz"

Kaplan konuşmasında Gaziantep halı sektörünün geçmişi hakkında bilgi verdikten sonra, ihracatta yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Kaplan, "Komşu ülkeler başta olmak üzere daha önce sorunsuz şekilde ihracat yaptığımız ülkeler bizim halılarımıza anti damping verileri uyguluyor. Bakın Irak en fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülkedir. Irak’a ihracatta ödediğimiz gümrük vergilerinin yanında 3 aydır sattığımız malların parsın almıyoruz. Bakanlığımızın desteği ile tüm ülkelere ticari heyetler düzenliyoruz. Ancak gümrük kapılarını aşamıyoruz. Hemen tüm ülkeler bize gümrük uyguluyor. Yüksek vergiler koyuyorlar. Her tarafta savaş var, kapılar kapanıyor. Birliğimizden geçtiğimiz yıl 2,8 milyar dolarlık halı ihracatı yapıldı. Biz bunun çok daha fazlasın yapabiliriz. O potansiyelimiz var. Halı sektörü Gaziantep ekonomisinin amiral gemisidir. Halı sektörünün yaşadığı sorunlar tüm sektörleri etkiliyor. Her şey zincirleme birbirine bağlı. Bunun için sektörün sorunlarına çözüm bulunmasın bekliyoruz." dedi.

"Asgari ücret ev kirasını karşılamıyor"

TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Kaplan Gaziantep'in son yıllarda rekabet gücünü kaybeden bir şehir haline geldiğine dikkat çekerek, "Öncelikle iki gün önce yaşanan terör olayını kınıyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ben Gaziantep’in içinde bulunduğu sorunları dile getirmek istiyorum. Şehrimiz daha önce dünyanın cazibe merkezi idi. Şimdi ne oldu bilmiyorum. Dünyanın en pahalı şehri olduk. Londra bile bizden ucuz. Ne oldu bu şehre? Herkes verdiği hizmetin bedelini düşürmeli. Konut ve kira büyük sorun. Mesela bir fuar düzenliyoruz, oteller gecelik 10 bin lira istiyor. Bir suya 40 lira yazıyorlar. Üreticinin malı para etmiyor, tüketici de çok pahalıya satın alıyor. Bu durumlar şehrin rekabet gücünü düşürüyor. Kimse halinden memnun değil. Asgarî ücret ev kirasını karşılamıyor. Şehrin rekabet gücü zayıfladı. Bunu artırmak zorundayız." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı