• BIST 100

    15822,38%0,94
  • DOLAR

    43,35% 0,23
  • EURO

    50,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6876,69% 0,58
  • Ç. ALTIN

    11182,28% 2,16

Gaziantep'te halkı yanıltan firmalar açıklandı

26 Ekim 2024, Cumartesi 09:57
26 Ekim 2024, Cumartesi 09:57
Gaziantep
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucu taklit, tağşiş yapan firmalar kamuoyuyla paylaşıldı.

Taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili valilikten açıklama yapıldı. Açıklamada, taklit ve tağşiş yapan firmalar kamuoyuyla paylaşıldı. 

Açıklamada, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Bakanlığımız adına yaptığımız tüm çalışmalar ilimizde tüketici bilincini arttırmak, güvenilir gıdanın üretilmesini ve halkımızın güvenilir gıda tüketmesini sağlamak içindir. Bu kapsamda il ve ilçe müdürlüğümüz bünyesinde gıda denetim ve kontrol hizmetleri için aktif 81 gıda kontrol görevlisi personel ile 20 özel teknik donanımlı araç hizmet vermektedir.  01.10.2024 tarihinde T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim Yumaklı'nın açıkladığı üzere gıda güvenliğinde yeni bir dönem başlamıştır. Halkın sağlığını tehdit eden veya taklit-tağşiş yapan firmalar anlık olarak Gıda Kamuoyu Duyuru Sisteminde https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden takip edilebilmektedir. Bu kapsamda ilimizden daha önce yayınlanan firmalara ek olarak sisteme yüklenen ve yayınlanacak olan 11 işletme aşağıda belirtilmiştir." denildi.

Açıklamada kamuoyula paylaşılan firamalar ise, şöyle sıralandı:

 "Kale Fıstıkçılık-Ramazan Aydın (Zeytinyağında sudan boyası tespiti) Goodex Gıda İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti. (Zeytinyağında tohum yağları karıştırılması ayçiçek yağı gibi..) Muhittinoğlu Süt ve Süt Ürünleri Hayvancılık ve Gıda Ticaret Ltd.Şti. (Yoğurtta nişasta tespiti). Muksit Gıda İnş. Petrol Tur. Nak. İth. İhr. Ltd. Şti. (Yoğurtta nişasta tespiti). Şanlı Turan Gıda-Osman Turan (Tamamen koyun sütü içerdiği beyan edilen sadeyağda inek sütü tespiti). Adarsan Gıda A.Ş. (Balda taklit veya tağşiş tespiti). Hejjo Gıda İnş. Teks. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. (Bitkisel yağda sudan boyası tespiti). Ahmet Çavuşoğlu Biberleri-Ökkaş Yıldırım (İsotta sudan boyası tespiti). Şafaksan Baharat Gıda ve Tarım Ürn. San.Ltd.Şti. (Sumakta sudan boyası tespiti). Özkayalar Baharat Gıda Kimyevi Maddeler Teks. San. ve Tic .Ltd. Şti. (Sumakta sudan boyası tespiti). Alpsan Baharat-Murat Alpdoğan (Sumakta gıda boyası tespiti)"

"Mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilmektedir"

İçerisinde faklı madde ve katkı bulunan ürünleri imha edildiğinin dil getirildiği açıklamada, "Rutin denetimlerin yanı sıra taklit tağşiş şüphesi bulunan ürünleri üreten sektörlere yönelik denetimler sıklaştırılarak devam etmektedir. Bu firmalara ait olan taklit, tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünler mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilmektedir. İlimiz gıda kontrol görevlilerince; 0530 843 5252 nolu whatsapp ihbar hattımıza, Alo 174 gıda hattına ve sosyal medya hesaplarımıza gelen ihbar ve şikayetler mesai mefhumu gözetilmeksizin en kısa sürede değerlendirilerek gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır. 'Sahte zeytinyağı üretimiyle mücadele' kapsamında gece denetimleri de dâhil olmak üzere, zeytinyağı sıkım tesisleri ve yağ dolum tesisleri sıklıkla denetlenmektedir. Bu kapsamda baskısız tenekelere pamuk yağı dolumu yaparak zeytinyağı adı altında piyasaya arz eden dolum tesislerinden 4 tanesi mühürlenerek üretim faaliyetleri durdurulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

"Güvenilir gıda sağlıklı geleceğin teminatıdır"

Gıda güvenliğin önemine değinilen açıklamada, "Gastronomi şehri olan ilimizin tanıtımı açısından önemli bir konuma sahip olan baharat sektöründe de taklit tağşiş şüphesi bulunan ürünlere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Yaptığımız denetimlerde pul biber ürününe domates posası, sumak ürününe buğday kepeği, fındık zarı, kırmızı havuç posası gibi atıkların hile amaçlı katıldığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda 2023 ve 2024 yılı içerisinde yazılan idari para cezalarının büyük kısmı bu sektördeki işletmelere uygulanmıştır. Bununla birlikte işletmelerde piyasaya arz edilmek üzere üretilmiş. 2023 yılında 100, 2024 yılında ise 200 tonu aşkın sahte baharat ürünlerinin imhaları gerçekleştirilmiştir.  Bilinmelidir ki güvenilir gıda sağlıklı geleceğin teminatıdır. Bu sebeple Halk sağlığına kast eden firma ve şahıslara yönelik denetimlerimiz devam etmektedir. Vatandaşlarımızdan dileğimiz etiketsiz, ambalajsız ürünlerden uzak durmaları, satın aldıkları ürünlerin etiketlerini- son tüketim tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri yani Gıda Etiketi Okur-Yazarlığı konusunda bilinçli olmalarıdır. Bizler de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak işini layıkıyla yapan firmalarımızın her zaman yanında olduğumuzun, hileye başvuran ve taklit, tağşişli ürün üretenlerin peşinde olduğumuzu, gece gündüz baskın yapabileceğimizin bilinmesini isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Pakistan’da çığ felaketi: 9 ölü, 1 yaralı

Hatay’da lastik deposunda çıkan yangın söndürüldü

Filipinler'de askerlere pusu: 4 asker hayatını kaybetti

Balıkesir'de 5.1 büyüklüğünde deprem

Venezuela Meclisinde petrolün ABD şirketlerine peşkeşe onay

Belçika'dan zorunlu askerlik adımı

İzmir’de inşaat sahasında iş makinesi kazası: 1 ölü

Kar yağışı nedeniyle yolları kapanan yerlerde mahsur kalan hastalar hastaneye ulaştırıldı

Pakistan'daki yangın felaketinde ölü sayısı 71'e yükseldi

Bakan Fidan: Suriye’de ateşkesin bir müddet daha uzatılması gündeme gelebilir

Ağrı Valiliği koordinesindeki ekipler sahada çalışmalar yürüttü

Ağrı'da 77 yaşındaki hasta için ekipler uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirdi

Fransa ve İngiltere'den Rus gemisine ortak operasyon

Suriye’de olağanüstü hal sona erdi

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetleri ilk kez aynı masada

Kocaeli’de 10 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Umut Kervanı Kütahya temsilciliği dualarla açıldı

Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: 2 ölü, 1 yaralı

İstanbul'da "Fatih Sultan Mehmet Han Vakıfları ve Sahn-ı Seman Medreseleri" paneli

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Japonya'da kar yağışı kazalara yol açtı: 4 ölü, 16 yaralı

Yapıcıoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a ziyaret

Tarımsal destek ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılacak

ABD'de etkili olan kar fırtınası hava trafiğini felç etti

ABD'nin "Barış Kurulu" Avrupa'da şüphe ve ilgisizlik uyandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balkan ülkelerinin dışişleri heyetlerini İstanbul’da kabul etti

Malatya'da 116 mahalle yolu ulaşıma açıldı

İşgalciler, Lübnan'a saldırılarını sürdürüyor

Irak Başbakanı, DEAŞ tutuklularının yargılanmaları için AB'ye iade edilmesi çağrısında bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan’da çığ felaketi: 9 ölü, 1 yaralı

Hatay’da lastik deposunda çıkan yangın söndürüldü

Filipinler'de askerlere pusu: 4 asker hayatını kaybetti

Balıkesir'de 5.1 büyüklüğünde deprem

Venezuela Meclisinde petrolün ABD şirketlerine peşkeşe onay

Belçika'dan zorunlu askerlik adımı

İzmir’de inşaat sahasında iş makinesi kazası: 1 ölü