-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,49% -0,84
-
GRAM ALTIN
7123,53% -1,14
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Gaziantep'te "Kırsaldan Küresele Tarımsal Gelişmeler" paneli düzenlendi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Panelde, tarım sektöründeki güncel gelişmeler, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri ve yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlar ele alındı.
Gaziantep'te 15'incisi düzenlenen GAPTARIM Fuarından düzenlenen panelde konuşan akademisyenler ve uzmanlar tarımda yaşanan dönüşüm süreçlerini değerlendirdi.
Panele katılan Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Behçet Kemal Çağlar, tarımda sertifikasyon ve karantina konusunu ele alarak tarımsal hastalıklarla mücadelede izlenmesi gereken yöntemleri ve Gaziantep çevresinde artan tarımsal hastalıkların nedenleri ile önleyici tedbirlerini değerlendirdi.
Akdeniz Üniversitesi Sera Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nuri Çağlayan ise tarımda teknolojik gelişmeler başlıklı konuşmasında, akıllı tarım uygulamalarının bölgedeki adaptasyon sürecini ele aldı ve dijitalleşmenin yaygınlaştırılması için izlenmesi gereken stratejiler hakkında bilgi verdi.
Panelde bir konuşma gerçekleştiren Doç. Dr. Muhammed Ali Gündeşli, Gaziantep'in tarımsal üretim deseni ve küresel pazardaki yeri üzerine önemli bilgiler paylaştı. İklim değişikliğinin bölgedeki tarım ürünlerine etkisini değerlendirerek, çiftçilerin bu sürece nasıl adapte olması gerektiğine dair öneriler sundu.
Gaziantep tarımının mevcut durumu
Düzenlenen panelde Gaziantep'in tarımsal üretimde önemli bir konuma sahip olmasına rağmen su kıtlığı, yüksek girdi maliyetleri, arazi bölünmesi ve genç nüfusun tarımdan uzaklaşması gibi temel sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtildi. Antep fıstığı, zeytin, üzüm ve buğday gibi stratejik ürünlerin üretildiği bölgede, kuraklık ve düzensiz yağış rejiminin çiftçilerin en büyük zorluklarından biri olduğu ifade edildi.
Tarımda ilerlemenin sağlanması adına sunulan çözüm önerileri
Düzenlenen panelde önerilen çözüm önerilerinde, "Su yönetimi modernize edilmeli, damla sulama ve yağmur suyu hasadı yaygınlaştırılmalıdır. Dijital tarım teknolojileri kullanılarak su ve gübre tüketimi optimize edilmelidir. Kooperatifleşme ve devlet destekleri artırılarak küçük üreticilerin güçlenmesi sağlanmalıdır. Genç çiftçilerin teşviki için eğitim programları ve finansal destekler sunulmalıdır. İklim değişikliği ve su kıtlığına dayanıklı tarım uygulamalarına geçiş, bölgesel tarımın sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Uzun vadeli planlamalar ve dijitalleşme ile verimlilik artırılabilir ve tarım sektörü güçlendirilebilir." denildi.
Zirvede ele alınan konular doğrultusunda, Gaziantep'in tarım sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek için teknoloji odaklı tarımsal stratejiler geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. (İLKHA)
Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı
Ay: Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların ortak mirasıdır
Ağrı’dan "siyonist yayılmacılık küresel barışı tehdit ediyor" uyarısı
Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı
BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi
Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı
Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı
Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Sisi görüştü
Tayvan açıklarında 5,7 büyüklüğünde deprem
Lübnan'a yönelik siyonistlerin saldırılarında 773 şehit, 1993 yaralı
ABD, Irak'ta düşen uçaktaki 6 askerinin öldüğünü doğruladı
Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki
Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor
Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor
HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı
Malatya'da traktör devrildi: 2 yaralı
Dünya Kudüs Günü'nde Bitlis'ten çağrı: Mesele sadece Filistin değil, ümmetin varlık mücadelesidir
Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu!
YKS'ye 2 milyon 425 bin aday başvurdu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Cerrahpaşa, yüksek standartlı sağlık hizmeti sunacak
Yılmaz: Ekonomide en kötü şey belirsizliktir; öngörülebilirliği sağlayan ülkeler bu dönemden daha güçlü çıkacaktır
Bangladeş Dışişleri Bakanı Rahman, Türkiye'ye geliyor
Endonezya'daki D-8 zirvesi ertelendi
HÜDA PAR Milletvekili Demir: Filistin ve Kudüs, asla siyonizmin vatanı olmayacaktır
Siirt’te Ramazan ayında sağlık programı yoğun ilgi gördü
Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 2 milyon 425 bin 560 aday başvuru yaptı
Dünya Kudüs Günü'nde İzmir’den Kudüs ve Mescid-i Aksa için çağrı
Yükleniyor






