Gaziantep’te sıcak hava yemeniye ilgiyi arttırdı

Tarih: 10.07.2024 11:19 Güncelleme: 10.07.2024 11:19
Gaziantep’te sıcak hava yemeniye ilgiyi arttırdı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Gaziantep’te sıcak hava yemeniye ilgiyi arttırdı

Gaziantep’in geleneksel ürünlerinden yemeni, sıcak havada ayakları serin tutması ve sağlıklı olması nedeniyle yaz mevsiminde büyük ilgi görüyor.
Gaziantep’in yöresel el dikimi deri ayakkabısı yemeni, terleme, mantar, egzama ve koku yapmadığı için özellikle sıcak yaz aylarında büyük rağbet görüyor. Asırlardır ustaların maharetli ellerinde hazırlanan yemeni, ayakları serin tutması ve sağlıklı olması nedeniyle küçükten büyüğe her yaştan kişi tarafından tercih ediliyor. Tarihi yaklaşık 700 yıl öncesine dayanan ve orijinal özelliklerini kaybetmeden günümüze kadar gelen Gaziantep’in yöresel el dikimi yemenileri, son yıllarda tasarlanan yeni model ve çeşitli renkleriyle de dikkat çekiyor.

Ayak terlemesi ve kokusunu önlüyor
Şahinbey ilçesindeki Tarihi Yenihan’da yemeni üretimi yapan yemeni ustası Hasan Karslı, daha çok sıcak yaz günlerinde giyilen yemeni ayakkabıların ayakta ter ve koku yapmadığı için halk tarafından büyük bir ilgili gördüğünü söyledi. Karslı, yaz ayları ile birlikte kavurucu sıcakların etkili olmaya başladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde artan sıcaklarla birlikte ayak terlemesi ve kokularına karşı bölge insanının yemeni olarak bilinen, altı kösele ve üstü ince deriden yapılan ayakkabılara rağbet gösterdiğini belirtti.

Sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretiliyor
Sağlıklı, hafif ve rahat kullanımı olması nedeniyle hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük bir ilgi gören yemeni ayakkabıların dünyanın dört bir tarafına ihraç edildiğini bildiren Karslı, yemenilerin sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretildiğini ifade etti. Sıcaklıkların artmaya başlamasıyla birlikte Gaziantep’te vatandaşların ayaklarındaki terleme, koku ve mantar gibi sıkıntılara çözüm olarak yemeni ayakkabıları tercih ettiğini belirten Karslı, tamamıyla el emeği ve içi ve dışı ince deriden yapılan yemeni ayakkabıların yanı sıra terlik, çarık, cüzdan ve çanta gibi ürünlerin de üretildiğini bildirdi.
Yemeni ayakkabıların hafif olması nedeniyle ayakları yormadığını ve ince deri nedeniyle de rahat bir kullanım imkanı sunduğunu ifade eden Karslı, severek sürdürdüğü mesleğini yeni nesillere öğrettiğini de sözlerine ekledi.

Siyonist ordu kayıplarını artık saklayamıyor: Gazze'de ölümler durmuyor

Han Yunus'taki doktorlar ölümle burun buruna hizmet veriyor

HAMAS: Netanyahu esir takasını sabote ediyor, anlaşmaya engel oluyor

İzzet er-Rişk: Gazze'nin sandaleti, işgal ordusunun heybetini yerle bir etti

Gazze'de yeni katliam: Çoğu çocuk ve kadın 17 şehit

Nijerya'da silahlı saldırı: 13 ölü

Mardin’de iki grup arasında kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Çankırı'da orman yangını

Endonezya'daki feribot kazasında can kaybı 12'ye yükseldi

Yoon Suk Yeol yine tutuklandı

Gazze'de yardım sırası ölüm tuzaklarına dönüştü: 773 sivil katledildi!

Rusya'dan Ukrayna'ya rekor sayıda insansız hava aracı ile saldırı

Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor

AB: Gazze'ye insani yardım için yeni geçiş noktaları açıklacak

Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil bariyere çarptı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile görüştü

Fransa ile İngiltere'den nükleer caydırıcılık anlaşması

Diyarbakır’da trafik kazası: 1’i ağır, 4 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Avustralyalı mevkidaşı ile görüştü

ABD'de tünel inşaatı çöktü: Mahsur kalan 31 işçi kurtarıldı

Bilecik'te orman yangını

Ebu Ubeyde: Batı Şeria ve Kudüs’te direniş eylemlerini tırmandırın

Mardin'de 8 yıllık husumet yapılan törenle sona erdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, Kur'an kursu öğrencileri ile bir araya geldi

Yükleniyor