• BIST 100

    10273,33%0,83
  • DOLAR

    39,85% 0,19
  • EURO

    46,80% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4260,32% -0,79
  • Ç. ALTIN

    6797,39% -0,38

Gaziantep’te yeni mahsul kurutmalıklar tezgaha inmeye başladı

29 Ağustos 2023, Salı 09:40
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Gaziantep’te yeni mahsul kurutmalıklar tezgaha inmeye başladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep’te yeni mahsul kurutmalıklar tezgaha inmeye başladı

Gastronomi kenti Gaziantep’in vazgeçilmez lezzeti olan yeni mahsul kurutmalıklar tezgahlardaki yerini aldı.
Gastronomi kenti Gaziantep’te kış hazırlıkları son sürat devam ederken, tarlalardan toplanan biber ve patlıcanlar içleri oyulduktan sonra iplere asılarak çatı olarak tabir edilen sırıklarda güneşe bırakılıyor. Güneşte kurutulmaya bırakılan biber ve patlıcan gibi sebzeler kentin yüksek noktalarını kırmızıya bürümeye devam ederken Gaziantep’te etkisini arttıran sıcak hava, biber ve dolmaların daha erken sürede kurumasını sağladı. Güneşte kuruyarak kıvamını alan kurutmalıklar toplandıktan sonra tezgahlardaki yerini aldı. Tezgahta satışa sunulan ve geçen seneye oranla yüzde 40 fiyat artışı olan yeni mahsul kurutmalıklar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

“Sıcaklıklar kurutmalıkların satışını da hızlandırıyor”
Gaziantep’te sıcak havanın kurutumalıkların tezgaha inme süresini azalttığı gibi satışları da arttırdığını söyleyen Kenan Sefiloğlu, “Biberlerimiz Temmuz ve Ağustos aylarında çıkmaya başlar. Kırsal bölgedeki vatandaşlarımız bunları toplayarak açık alanlarda kurumaya bırakır ve işlemlerin tamamlanmasından sonra Almacı Pazarı’na getirerek satışa çıkarır. Havaların ısınması bu kurutmalıkların satışını da hızlandırıyor. Güneşin sıcaklığıyla birlikte kurutmalıklar daha çabuk kuruyarak Pazar tezgahında yerini erken alıyor” dedi.

“Fiyatlarımızda yüzde 40 artış oldu”
Vatandaşların kış hazırlıklarına başladığını aktaran Sefiloğlu, vatandaşların kurutmak yerine hazır olarak almalarının daha avantajlı olduğunu söyleyerek, “İnsanların talebi Ağustos, Eylül, Ekim aylarında artıyor. En taze kurutmalıklar bu aylarda oluyor. Turistlerimiz ve kendi yerel halkımız, biber ve patlıcan kurutmalıklarını bu tarihlerde alarak kışa hazırlık yapıyor. Geçen seneye oranla fiyatlarımızda yüzde 40 artış oldu. Sebebi ise yaş biberlerin fiyatının yüksek olmasından dolayı. Kırmızı yaş biberin kilosu 20 TL ve 5 kilo biberde 1 ip kurutmalık çıkıyor. Biz bir ipini 80 TL’ye satıyoruz. Vatandaşlarımızın biberleri kurutmak yerine hazır almaları daha avantajlı” ifadelerini kullandı.

“Kurutmalıklar tezgaha indi”
Sezonun ilk kurutmalıklarının tezgaha indiğini ve gurbetçilerin talebinin daha yoğun olduğunu da aktaran Sefiloğlu, “Sezonumuzun ilk kurutmalıkları da tezgahımıza indi ve müşterilerini bekliyor. Yerli ve yabancı müşterilerimiz gönül rahatlığıyla alabilir. Türkiye’nin her iline kargoyla sağlam bir şekilde kırılmadan yolluyoruz. Gurbetçi vatandaşlarımızın da dönüş zamanları geldiği için tatillerini yaptıktan sonra burada salçalarını, pul biberlerini ve kurutmalıklarını alarak gidiyorlar” diye konuştu.

Endonezya, Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürünü katleden işgal rejimini kınadı

Bingöl’de işgücü uyum programı başvurularında yarın son gün

Suudi ordusu ilk THAAD füze savunma ünitesini konuşlandırdı

Cizre Müftüsü Baran: 7'den 70'e herkesi yaz Kur’an kursuna bekliyoruz

Orman yangınlarında 1 kişi hayatını kaybetti

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü 14 yaralı

Malatya'da geçici elektrik aboneliğine ilişkin yeni düzenleme

Yeşilyurt'ta geçici elektrik abonelik başvuruları başladı

HAMAS'tan Bakan Fidan ve Kalın görüşmesine ilişkin açıklama

İşgalciler 6'sı öğrenci 21 Filistinliyi esir aldı

Meteoroloji’den 10 il için kuvvetli yağış uyarısı

Malatya'ya 400 milyon TL değerinde eğitim kompleksi

İstanbul'da orman yangını

MEB'den bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ desteği

AP: Amerikan güvenlik şirketi Gazze'de açlık çeken sivillere ateş açtı

Karaali'de yangın sonrası çağrı: Her şeye ihtiyacımız var bizi yalnız bırakmayın

YHT hatlarında taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

BM: Gazze halkının yüzde 97'si açık alanlarda uyuyor

Vali Yavuz: Asayiş ve diğer olaylarda Türkiye ortalamasından daha iyi bir noktadayız

Bursa’da Kur’an kursları yoğun ilgi görüyor: Yaz tatili Kur’an’la başladı

Özel jet kaçkar dağlarının zirvesine düştü pilot hayatını kaybetti 1kişi yaralı

Bakan Şimşek, enflasyonu değerlendirdi

Bakan Yerlikaya: Yangınlardan zarar görenlere 21,6 milyon TL ödeme yapıldı

Gazze'de şehitler hastane ve okul bahçelerine defnediliyor

Batman'da Canlı Hayvan Pazarı geçici olarak kapatıldı

HAMAS: Şehitlerin kanı yerde kalmayacak

Batman Belediyesinden öğrencilere sağlıklı yaşam eğitimi ve taraması

Batman Belediyesinden otobüs duraklarına temizlik ve bakım mesaisi

Siyonist rejim 48 saatte 300 Filistinliyi katletti

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Endonezya, Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürünü katleden işgal rejimini kınadı

Bingöl’de işgücü uyum programı başvurularında yarın son gün

Suudi ordusu ilk THAAD füze savunma ünitesini konuşlandırdı

Cizre Müftüsü Baran: 7'den 70'e herkesi yaz Kur’an kursuna bekliyoruz

Orman yangınlarında 1 kişi hayatını kaybetti

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü 14 yaralı

Malatya'da geçici elektrik aboneliğine ilişkin yeni düzenleme