• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,93% -0,11
  • EURO

    41,07% -0,16
  • GRAM ALTIN

    3809,01% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Gazze İstanbul Deklarasyonu kamuoyu ile paylaşıldı

GÜNDEM 27.11.2024 15:12:08 0
Gazze İstanbul Deklarasyonu kamuoyu ile paylaşıldı

4. Uluslararası STK Fuarı'nda açıklanması planlanan ancak yoğunluk sebebiyle gerçekleştirilemeyen Gazze İstanbul Deklarasyonu, onlarca STK temsilcisinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

TÜGVA Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına, İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal ve TGTV Başkanı İsmail Tuğrul başta olmak üzere uluslararası alanda çalışma yürüten çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

4. Uluslararası STK Fuarı ile ilgili sinevizyon ve HAMAS Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in gönderdiği video mesaj ile başlayan toplantıda konuşan İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal, fuara dair değerlendirmelerde bulunup katkı sağlayan tüm STK'lara ve destek veren basın kuruluşlarına teşekkür etti.

Kurumlar adına Gazze İstanbul Deklarasyonu'nu okuyan TGTV Başkanı İsmail Tuğrul, "7 Ekim 2023'te, Gazze'de başlayıp bölgede yayılan ve bir yılı aşkın bir süredir devam eden İsrail soykırımı, insanlık vicdanını derinden yaralamakla kalmamış, son bir asır içinde üretilmiş tüm uluslararası hukuki ve ahlaki normları yerle bir etmiştir." dedi.

"İsrailin sürdürdüğü insanlık dışı saldırılar Gazze'nin sınırlarını aşarak Lübnan, Suriye, Yemen ve İran gibi bölge ülkelerini hedef alan ahlaksız bir yayılmacılığa dönüşmüştür"

Yaşanan süreçte 50 bine yakın masum sivilin katledildiğini, 100 binden fazla sivilin yaralandığını ve yüz binlercesinin yaşadığı yeri terk ederek kendi vatanlarında mülteci durumuna düşürüldüğünü hatırlatan Tuğrul, "Gazze'nin büyük bölümü yerle bir edilirken, uygulanan abluka nedeniyle tüm yardım kapıları kapanmış, en temel insani ihtiyaçların karşılanması dahi imkânsız hale gelmiştir. İnsani ihtiyaçların karşılanması için yardım kapıları derhal açılmalı, yardım akışına engel olan keyfi uygulamalara son verilmelidir. İsrailin sürdürdüğü insanlık dışı saldırılar Gazze'nin sınırlarını aşarak Lübnan, Suriye, Yemen ve İran gibi bölge ülkelerini hedef alan ahlaksız bir yayılmacılığa dönüşmüştür. Gazze'nin teslim olmayan iradesi, imanı ve direnişi tüm dünyada insanlık onurunun sembolü olurken, terör devleti israilin yayılmacı siyonist emellerinin hedefi durumundaki bölge ülkeleri için de umudu yeşerten bir motivasyon olmuştur. İsrailin sınır tanımaz siyonist ideolojisi bölgedeki istikrarsızlığı körüklerken, Filistinlilerin haklarının korunması için uluslararası hukuk çerçevesinde yapılan mücadeleler, uluslararası güçlerin çıkar çatışmaları nedeniyle sonuçsuz kalmaktadır. Ayrıca uluslararası toplumun eylemsizliği, Gazze'de ve bölgedeki yıkımı daha da derinleştirmiş ve dünya barışını tehdit eder hale gelmiştir." diye konuştu.

"Terör devleti israil ile tüm savaş araçlarının ticareti men edilmelidir"

Mevcut uluslararası sistem, güvenlik ve meşruiyet açısından ciddi bir çöküş yaşandığını vurgulayan Tuğrul, "Bu durumun başlıca nedenlerinden biri de BM sisteminin haksız bir şekilde veto hakkına sahip güçler tarafından suistimal edilmesidir. Uluslararası sistemi domine eden ABD ve Batı’nın emperyal yaklaşımları, mevcut sistemi tıkamaktadır. Pek çok devlet bu durumdan rahatsızlık duyarken alternatif bir sisteme duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya Beşten Büyüktür' çağrısı, sadece Gazze'de değil, tüm küresel sorunların çözümlerinde önemli bir alternatif çıkış ve öneri olarak değerini giderek artırmaktadır. Bu bağlamda, mevcut sistemden rahatsız ve daha adil bir dünya arayışı içinde olan devletlerin birlikte hareket etmesi ve yeni bir güç merkezi oluşturma çabalarının güçlendirilmesi gerekmektedir. BM Genel Sekreterini, istenmeyen ve ülkesinde yasaklı adam ilan eden terör devleti israil, üyesi olduğu BM'den derhal çıkarılmalıdır. BM kararlarını tanımayan ve bölgede katliamlarını sürdüren, artık dünya barışı için bir tehdit haline dönüşen israilden rahatsız olan tüm ülkeler, israil ile ilişkilerini kesmeli ya da en az seviyeye düşürmelidir. Terör devleti israil ile tüm savaş araçlarının ticareti men edilmelidir." şeklinde konuştu.

"Filistin siyasi, iktisadi ve askeri olarak desteklenmeli"

Filistin'in güçlendirilmesi, uluslararası alanda daha güçlü bir konuma gelmesi için siyasi, iktisadi ve askeri olarak desteklenmesi, başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması büyük önem taşıdığını aktaran Tuğrul, "Sivil Toplum Kuruluşlarının talebi, Filistin’e insani yardımların yanı sıra, siyasi, iktisadi ve askeri anlamda da kendi ayakları üzerinde durabilecek yeni bir mekanizmanın ihdas edilmesidir. Bu amaçla gerekirse, İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde Bölgesel Barış Gücü oluşturulması için Türkiye ön ayak olmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı, şu ana kadar Filistin davasına yeterli desteği verememiş ve üye ülkelerin çıkarları doğrultusunda ortak bir politika geliştirememiştir. Teşkilatın kuruluş amacı; üye devletler arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmek, İslam Dünyasının hak ve çıkarlarını korumaktır. Bu bağlamda, Kudüs'ün Siyonist işgalden kurtarılması ve Filistin'in özgürleştirilmesi konusunda, Teşkilatın daha etkin bir hale getirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir." dedi.

"Tüm dünyada zulüm sona erene kadar çabalarımızı devam ettireceğimize söz veriyoruz"

Dünyada katliam ve soykırım suçlularının yargılanması konusunda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin daha bağımsız ve etkin bir şekilde hareket etmesi için reformlara duyulan ihtiyacın artık gözardı edilemez olduğunu aktaran Tuğrul, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bu anlamda Türkiye'den hukukçuların yürütmekte oldukları çabalar desteklenmeli, diğer ülkelerden hukukçuların da desteği alınarak daha aktif küresel bir hukuk cephesine dönüştürülmelidir. Başta Türkiye olmak üzere farklı tüm ülkelerde, uluslararası hukuk alanında çalışan akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum kuruluşları iş birliği yaparak, 'Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu' bir uluslararası hukuk sistemi için ortak çaba gösterilmelidir. Türkiye gibi bölgesel bir güç olan ülkelerin oluşturacağı alternatif platformlar, uluslararası arenada daha adaletli bir dünya düzeni için siyasi gayretlerini etkin bir şekilde sürdürmelidir. Adil olmayan uluslararası sistemin mevcut haliyle artık sürdürülemez olduğu ve köklü bir değişime ihtiyacı olduğu açıktır. Bu yetersizlikler göz önüne alındığında, dünya barışı için yeni ve daha adil bir uluslararası sistemin kurulabilmesi amacıyla bu konuda sözü olan tüm kurum ve kuruluşlar tarafından, yeni bir dünya düzeni için inisiyatif alınmalıdır. Bunun gerçekleşmesi için de İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları olarak bizler de üzerimize düşen tüm çabaları göstermeye hazır olduğumuzu ve bu amaçla düzenlenecek akademik, siyasi, hukuki, kültürel ve stratejik her türlü oluşuma destek vermeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Biz Sivil Toplum Kuruluşları olarak, tüm dünyada zulüm sona erene kadar çabalarımızı devam ettireceğimizin sözünü veriyor ve terör devleti israilin kuruluşundan beri gerçekleştirdiği zulümlerini, yayılmacı politikalarını ve son bir yılda Gazze ve Filistin halkına yaşattıklarını şiddetle tel’in ediyor, bilvesile Gazze-İstanbul Deklarasyonumuzu tüm dünyaya ilan ediyor ve insanlığın vicdanına sunuyoruz. Adaleti küreselleştirmek insanlığa borcumuzdur."

Gerçekleştirilen basın toplantısı, Gazze İstanbul Deklarasyonu'nun yazılı olduğu metninin STK temsilcileri tarafından imzalanması ve çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu. (İLKHA)

Yemen, ABD'ye ait MQ-9 İHA'sını düşürdü

Siyonist rejimden Beyrut’a hava saldırısı: 3 şehit, 4 yaralı

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı: 118 ölü

Nijerya'da kaçak ham petrol rafinerilerine operasyon

Aydın'da trafik kazası: 4 yaralı

Litvanya'da kaybolan ABD askerleri ölü bulundu

Malatya’da uyuşturucudan 1 tutuklama

Mali'de askeri birliğe saldırı: 30 asker öldü

Polonya ile ABD arasında 2 milyar dolarlık Patriot anlaşması

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı: 7 ile sarı kodlu uyarı

Gazze'de 1513 sağlık personeli ve yardım çalışanını katledildi

Amasya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov görüştü

Ermenistan askerlerinden Azerbaycan mevzilerine saldırı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım sinyali

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Rusya'da

Belçika'da işçiler greve gitti

Almanya'dan Trump'a ek vergi tepkisi

Diyarbakır'da maddi hasarlı trafik kazısı

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Myanmar'daki depremlerde ölü sayısı 2 bin 56'ya yükseldi: Ülkede ulusal yas ilan edildi

Zeugma Mozaik Müzesi bayramda ziyaretçi akınına uğradı

HÜDA PAR'dan Darülaceze'ye bayram ziyareti

Kırıkkale'de feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 50 bin 357'ye yükseldi

Mardin’de otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü, 3 yaralı

Öğrencilerden Filistinli yaşıtları için anlamlı yardım kampanyası

Gazze'deki hükümet: Refah kentinde sağlık personeli kasıtlı bir şekilde infaz edildi

İspanya'da kömür madeninde kaza: sında 5 ölü, 4 yaralı var

Siyonist işgalcilerin ateşkesi bozarak başlattığı saldırılarda şehit sayısı 1000'i aştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ