• BIST 100

    10640,65%1,46
  • DOLAR

    40,58% 0,02
  • EURO

    46,57% -0,67
  • GRAM ALTIN

    4307,41% -0,74
  • Ç. ALTIN

    6916,50% -0,52

Gazze'de 17 bin çocuk tam beslenme yetersizliği evresine girdi

30 Temmuz 2025, Çarşamba 05:11
30 Temmuz 2025, Çarşamba 05:11
Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazze'deki El-Şifa Tıp Kompleksi Direktörü Dr. Muhammed Ebu Silmiye, Gazze'deki hastanelerin en kötü durumda olduğunu ve El-Şifa Kompleksi'ndeki yatak kapasitesinin yüzde 250'yi aştığını belirterek, işgalin sistematik aç bırakma politikası ve beslenme ye

Ebu Silmiye, basın açıklamasında, abluka ve gıda-ilaç girişinin engellenmesi nedeniyle 89'u çocuk 154 kişinin açlık ve beslenme yetersizliğinden hayatını kaybettiğini, ölü sayısının her saat artmakta olduğunu vurguladı.

"Çocuklar en fazla etkilenen grup"

En çok etkilenen grubun çocuklar olduğunu belirten Ebu Silmiye, 17 binden fazla çocuğun tam beslenme yetersizliği evresine girdiğini, erken doğan bebekleri hayatta tutacak süt veya besin maddelerinin olmadığını, çocuk hastanelerinin daha önce görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

"Çocuklar uzun süre açlığa dayanamaz"

Ebu Silmiye, "Çocuklar uzun süre açlığa dayanamaz, uzun süreli açlık onları büyük risk altında bırakıyor. En hassas grup olan çocuklar hastalıklara daha açık. Hastane dışındaki çocuklar da büyük tehdit altında" dedi.

Bazı Gazzelilerin çocuklarına yiyecek bulabilmek için otlara başvurduğunu belirten Ebu Silmiye, "Sınır kapıları derhal açılmaz ve yardımlar girmezse büyük bir katliam yaşanacak." uyarısında bulundu.

Hastaneye gelenlerin yüzde 12'si akut beslenme yetersizliği çekiyor

Hastaneye gelen vakaların yüzde 12'sinin işgalin abluka ve aç bırakma politikası nedeniyle akut beslenme yetersizliği çektiğini, vakaların yüzde 90'ının düzenli gıda alamadığını aktaran Ebu Silmiye, El-Şifa Kompleksi'ne her gün en az 10 hastanın beslenme yetersizliğine bağlı bayılma, bitkinlik ve konsantrasyon kaybı şikayetiyle geldiğini (13 yaş ve üzeri) ifade etti.

Yaralı ve hasta bakımı imkansız hale geldi

Yaralı ve hastaların hayatlarının kurtarılmasından sonra bile iyileşmeleri için gerekli gıda ve tedavinin bulunmadığını, durumun "trajik" olduğunu vurgulayan Ebu Silmiye, yüksek proteinli gıdalar, vitaminler ve minerallerin Gazze'ye girişinin İsrail tarafından engellendiğini belirterek, El-Şifa'daki vakaların yüzde 25'inde orta-şiddetli beslenme yetersizliği görüldüğünü ekledi.

Acil Tıbbi tahliye ve yardım çağrısı

Sağlık Bakanlığı'nın 8 yaş altı çocuklar için özel besin takviyeleri sağlamaya çalıştığını, ancak bunun yetersiz kaldığını söyleyen Ebu Silmiye, acilen şunların sağlanması gerektiğini vurguladı: "Bebekler için tedavi edici süt, Yüksek proteinli ve kalorili takviyeler, Konsantre glikoz solüsyonları, Hazır terapötik gıdalar, İntravenöz antibiyotikler.

İşgalin "aç bırakma politikasını bir savaş silahı olarak kullandığını", sınır kapılarını kapatarak yardımları engellediğini belirten Ebu Silmiye, önümüzdeki günlerde ölümlerin hızla artabileceği uyarısında bulundu.

150 gündür devam eden insanlık krizi

Gazze halkının 150 gündür devam eden abluka, sınır kapılarının kapatılması ve bebek maması dahil hiçbir yardımın girmemesi nedeniyle büyük bir insani krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ebu Silmiye, kalıcı çözümün ablukanın kaldırılması, sınır kapılarının açılması ve yardımların serbestçe akışının sağlanması olduğunu belirterek uluslararası kuruluşları acil harekete geçmeye çağırdı. (İLKHA)

Siyonist Kanal 14’te Gazze’deki açlıkla alay edilen yayına tepki 

Tekirdağ'da 2 gün boyunca denize girmek yasak

İstanbul Silivri açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem

"Terörsüz Türkiye" Komisyonu'nda HÜDA PAR'ı Yapıcıoğlu temsil edecek

Adana'da 4 cezaevi firarisi operasyonla yakalandı

Batman'da ilk bal sağımı yapıldı

Yangına karşı alınması gereken önlemler açıklandı

İşgalciler Gazze'nin yüzde 75'ini kontrol altına aldı

Şanlıurfa'da hastanede bıçaklı saldırı: Başhekim yardımcısı ve güvenlik görevlisi yaralandı

Şap hastalığı yayılıyor: Çiftçi zorda

Adana'da ruhsatsız işletmede tonlarca hayvansal gıda ele geçirildi

Kur'an kursu öğrencileri Gazze'ye yönelik saldırılarına çizimlerle tepki gösterdiler

Malatya Büyükşehir Belediyesi ilçelerdeki yolları yeniliyor

Pekin'deki sağanak yağışlarda 44 kişi öldü

e-Devlet’te yeni uygulama: Vatandaşlar Türkiye'nin dijital haritasına ulaşabilecek

HAMAS: Batı Şeria'da direniş her koşulda sürecek

Bingöl’de hırsızlık zanlısı suçüstü yakalandı

Memur Toplu Sözleşme görüşmeleri yarın başlıyor: Gözler ilk toplantıda

Bingöl’de kumar operasyonu

Filistinli Doktor Mervan El-Hams'tan 10 gündür haber yok

Amsterdam uçağında şiddetli türbülans: 25 yaralı

Gençleri bağımlılıktan korumaya yönelik proje ekibi bir araya geldi

Kuraklık ve yangınlara karşı dua zinciri: 90 bin cami aynı anda amin diyecek

Rus birlikleri Donetsk bölgesindeki önemli bir kasabayı ele geçirdi

Mescid-i Aksa'da yeni provokasyon: Yahudi çetelerden sözde ibadet gösterisi

Adana'da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Sağlık-Sen Siirt Şubesi’nden 2026-2027 toplu sözleşme talepleri

Duman ve kül tabakası sağlık sorunlarına neden olabilir

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Moskova’da Lavrov ile görüştü

Şanlıurfa'da işçileri taşıyan servis aracı kaza yaptı: 15 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist Kanal 14’te Gazze’deki açlıkla alay edilen yayına tepki 

Tekirdağ'da 2 gün boyunca denize girmek yasak

İstanbul Silivri açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem

"Terörsüz Türkiye" Komisyonu'nda HÜDA PAR'ı Yapıcıoğlu temsil edecek

Adana'da 4 cezaevi firarisi operasyonla yakalandı

Batman'da ilk bal sağımı yapıldı

Yangına karşı alınması gereken önlemler açıklandı