• BIST 100

    9019,57%-1,65
  • DOLAR

    39,16% 0,32
  • EURO

    44,47% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4152,82% -0,45
  • Ç. ALTIN

    6636,80% -0,11

Gazze'de 600 gündür süren soykırımın acı bilançosu!

DÜNYA 28.05.2025 17:46:38 0
Gazze

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi, siyonist işgalin Gazze Şeridi'nde 600'üncü gününe giren soykırım savaşına ilişkin en önemli istatistikleri yayımladı.

İşgalci siyonistlerin Gazze Şeridi'ne yönelik 600 gündür süren saldırı, katliam ve soykırımları, bölgede benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açtı.

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi'nin bugün yayımladığı güncel verilere göre, sivil altyapı büyük ölçüde tahrip edildi, on binlerce insan şehit oldu, binlerce kişi kayboldu ve milyonlarca kişi temel yaşam ihtiyaçlarından mahrum bırakıldı.

Nüfus ve genel durum

İLKHA'nın Ofisin verilerinden derlediği bilgilere göre Gazze'de yaşayan 2,4 milyondan fazla kişi, 600 gündür devam eden abluka ve askeri saldırılar nedeniyle soykırım, açlık ve zorla yerinden edilme riskiyle karşı karşıya.

Bölgenin yüzde 88'inden fazlası yıkıma uğradı; toplam maddi kaybın 62 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

İşgal kuvvetleri, "güvenli bölge" olarak tanımladığı El-Mawasi bölgesini 46 kez bombaladı.

Can kaybı ve kayıplar

Toplamda 63 binden fazla kişi hayatını kaybetti veya kayboldu. 54 bin 84 şehit hastanelere ulaştırıldı ancak 9 binden fazla kişi halen enkaz altında veya kayıp.

Şehitlerin 18 binden fazlasını çocuk, 12 bin 400'ünü kadınlar oluşturdu. 1.580 sağlık çalışanı, 220 gazeteci ve 754 yardım görevlisi de katledildi.

Ayrıca 14 binden fazla aile, ya tamamen yok edildi ya da sadece bir üyesi hayatta kaldı.

 

Sağlık ve eğitim

38 hastane ve 82 sağlık merkezi tamamen hizmet dışı kaldı. 123 bin fazla kişi yaralandı; 17 binden fazlası uzun süreli rehabilitasyona ihtiyaç duyuyor.

785 bin öğrenci eğitimden mahrum kaldı; 800'den fazla öğretmen ve 150'den fazla akademisyen de şehit düştü.

Barınma ve altyapı

Yaklaşık 210 bin konut tamamen yıkıldı; 110 binden fazlası ağır hasar aldı. 280 binden fazla aile evsiz kaldı; 2 milyondan fazla kişi zorla yerinden edildi.

719 su kuyusu, 3.780 km elektrik hattı ve 330 bin metreden fazla su şebekesi tahrip edildi.

Açlık ve yardım engelleri

İşgal, 88 gündür tüm sınır kapılarını kapalı tutuyor; bu yüzden 50 bin yardım tırı giriş yapamadı.

70 bin çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altında bulunurken 22 bin hasta yurtdışında tedavi bekliyor.

350 bin kronik hasta, ilaç eksikliği nedeniyle hayati tehlike yaşıyor.

Tarım ve ekonomi

Tarım sektöründe 2,2 milyar dolardan fazla kayıp yaşandı; tarım arazilerinin yüzde 92'si yok edildi.

Balıkçılık sektörü tamamen durdu; 405 bin tonluk sebze üretimi 49 bin tona düştü.

Bu veriler, Gazze'deki insani krizin boyutlarını gözler önüne seriyor. Uluslararası toplumun, özellikle Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kuruluşların, acil ve etkili müdahalelerde bulunması hayati önem taşıyor.

Soykırımdan kaynaklanan toplam doğrudan maddi kaybın 62 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

İbadet yerleri ve mezarlıklara saldırılar

828 cami işgal saldırıları sonucu tamamen yıkıldı, 167 cami kısmen yıkıldı. 3 kilise de işgalin hedefi oldu.

60 mezarlıktan 19'u işgal nedeniyle yıkıldı. İşgalciler tarafından mezarlıklardan 2 bin 300 ölü ve şehit cenazesi çalındı.

İşgal tarafından hastanelerin içinde 7 adet toplu mezar oluşturuldu. Hastanelerin içindeki toplu mezarlardan 529 şehidin naaşı çıkarıldı. (İLKHA)

“Bugün İsrail’e dur demezsek yarın biz de ölebiliriz”

Mardin’de bir evden yüklü miktarda ziynet eşyaları çalan iki kadın yakalandı

Kurban Bayramı için rengârenk şekerler tezgâhları süslemeye başladı

Kudüs Seriyeleri, Gazze'de işgal ordusuna ait patlayıcıları ele geçirdi: Karşı saldırıda kullanılacaklar!

Mardin’de balkondan düşen çocuk yaralandı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 54 bin 418'e yükseldi

Adanalı anneler ve çocuklardan Gazze’ye destek yürüyüşü

Adana’da Yeşilay Bisiklet Turu’na yoğun ilgi

Gaziantep'te çek senet çetesine operasyon

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Adana'da otomobil takla attı: 2 yaralı

Nijerya'da sporcuları taşıyan otobüs kaza yaptı: 21 ölü

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, STK temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya geldi

Tulkerem'e 126 gündür aralıksız saldırı: On binlerce kişi yerinden edildi

Pakistan ve İran'dan 500 bin Afgan, ülkelerine döndü

Yetimler Vakfı yüzlerce yetimi bayramlıklarla sevindirdi

"Duyarlı Tüketim: Boykot" yarışmasının kazananları açıklandı

Bingöl'de 4,4 büyüklüğünde deprem

Siyonist Katz'tan HAMAS liderlerine suikast tehdidi

Endonezya'daki taş ocağı heyelanlarında ölü sayısı 19'a yükseldi

Minibüs koyun sürüsüne çarptı: 13 küçükbaş hayvan telef oldu

Refah katliamında şehit sayısı 49'a, yaralı sayısı 200'e yükseldi

Almanya'da hastane yangını: 3 ölü onlarca yaralı

Sınır Tanımayan Doktorlar: Refah katliamı, ABD-israil yardım planının iflasıdır

Proje imam hatip ortaokullarına yoğun ilgi: Öğrenciler sınavla kabul ediliyor

HAMAS: Refah katliamı işgalin faşist doğasını gözler önüne serdi

İran’dan UAEA’nın ‘Tahran'ın nükleer faaliyetleri’ raporuna tepki

Siyonist askerler baskın düzenledikleri evde para ve altın çaldı

Söz ve Kalem "Hakkın İzinde Adaleti İkame Etmek" dosyasıyla çıktı

Gaziantep Milletvekili Demir sarımsak üreticisini dinledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ