Gazze'de ateşkes ihtimali: Witkoff'a göre tek bir anlaşmazlık kaldı

Tarih: 09.07.2025 07:32 Güncelleme: 09.07.2025 07:32
Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, HAMAS ile siyonist rejim arasında yürütülen ateşkes görüşmelerinde üç maddenin çözüldüğünü, yalnızca bir başlıkta uzlaşmazlık kaldığını söyledi. Netanyahu ise "HAMAS teslim olmadan savaş bitmez" derken, Tel Aviv

ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik yürütülen dolaylı müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ve "anlaşmazlık konularının dört başlıktan bire düştüğünü" açıkladı. Witkoff, müzakerelerin son aşamaya yaklaştığını belirterek hafta sonuna kadar bir anlaşmaya varılmasını umduklarını ifade etti.

Witkoff'un açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da gerçekleştireceği yeni görüşme öncesinde geldi. Trump, Gazze'de yaşananları "trajedi" olarak nitelendirerek, "Bu meseleyi çözmek zorundayız. Netanyahu da çözmek istiyor, HAMAS da müzakereye açık" iddiasında bulundu.

Öte yandan Netanyahu, Trump'la görüşmeleri doğrulayarak, "ABD ile tarihte eşi benzeri görülmemiş bir uyum içindeyiz. Gazze'nin geleceği farklı olacak. HAMAS'ın askeri ve yönetim kapasitesi tamamen yok edilmeden bu savaş bitmez" dedi. Netanyahu, Witkoff'un sunduğu son öneriyi kabul ettiklerini ancak kesin bir tarih veremeyeceklerini söyledi.

Doha'da müzakereler sürüyor

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ansari, Doha'daki müzakerelerde henüz detaylı görüşmelere geçilmediğini ancak bir "çerçeve metin" üzerinde çalışıldığını bildirdi. El-Ansari, Filistinlilerin Gazze'den zorla çıkarılmasının söz konusu olmadığını ve Katar'ın bu tür planlara tamamen karşı olduğunu vurguladı.

Aynı gün içinde Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdülati arasında gerçekleşen görüşmede ise ateşkesin sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması için arabuluculuğun sürdürüleceği mesajı verildi.

Tel Aviv'den tehlikeli açıklama: Gazze'yi biz yöneteceğiz

Tüm bu diplomatik çabalara rağmen, Netanyahu'ya eşlik eden üst düzey bir siyonist yetkili, olası bir ateşkes sonrasında Gazze'nin bir süre Tel Aviv tarafından yönetilebileceğini söyledi. Bu açıklama, işgal rejiminin, Gazze'de Filistinli bir yönetimi dahi istemediğini gözler önüne serdi.

Söz konusu yetkili, "Eğer baştan orada olmazsak, kontrolü kime devredeceğimizi bilemeyiz" diyerek Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye geri dönmesine de karşı çıktı. Bu açıklamalar, işgalin kalıcılığına dair endişeleri artırırken, müzakerelerin seyrini de olumsuz etkileyebilir. (İLKHA)

Malatya'da prostat kanseri tanısında bir ilk

OCHA: Gazze'deki insani durum felaket boyutunda ve sürekli kötüleşiyor

Bayırbucak'ta orman yangınları devam ediyor

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Sağlık Bakanlığı ekim ayında 18 bin personel alımı yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 1 yaralı

Türkiye, nüfus büyüklüğüne göre 18. sırada yer aldı

Battalgazi'de mahalle yolları yenileniyor

Mardin’de TOKİ girişinin kapatılmasının ardından toplu ulaşımda yeni güzergah belirlendi

Dünya Gıda Programı: Gazze’de insanlar sırf yiyecek aradıkları için ölüyor

HAMAS Siyasi Büro Üyesi El Rişk: Şartları dayatacak olan direniş olacaktır

Balıkesir Büyükşehir’e çevre kirliliğinden 6,6 milyon TL ceza

Mardinli babadan yeni doğan evladına anlamlı isim

Batman'da 25 yıl kesinleşmiş cezası buluna şahıs bir aylık takipten sonra yakalandı

Gaziantep Valiliği: Kural yoksa, kaza var

Bakır, ABD ithalat tarifesi haberleriyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Batman'da mor reyhanın ilk hasadı yapıldı

Fotokapanlar orman sansarını görüntüledi

Hindistan'da köprü çöktü: 9 ölü

Brent petrol 69,47 dolardan işlem görüyor

HAMAS, Lübnan'da bir liderine yönelik suikast iddiasını yalanladı

Soğan tarlada kaldı, çiftçi zarar etti: "Destek verilmezse tarımı bırakacağız"

Optisyen Aktolon: Dış görünüş ve ucuzluğa aldanarak gözlük satın almak risktir

Filistinlilerin evleri "bahanelerle" hedef alınıyor, işgal adım adım genişliyor

Konteyner kentteki çamaşır makinalarını çalan hırsızlar yakalandı

Malatya'da otomobil takla attı: 3 yaralı

Katil rejimin Gazze’ye saldırıları sürüyor: 17 şehit

15 Temmuz'da toplu ulaşım ücretsiz olacak

Diyarbakır'da çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi: 149 tutuklama

Uşak ve Manisa'daki yangınlar kontrol altında: 3 kişi gözaltında

Yükleniyor