Tarih: 20.04.2025 17:42

Gazze’de kültürel soykırımın yeni yüzü: Siyonist rejim üzerine yapılan özel araştırmalar yok edildi

Facebook Twitter Linked-in

Gazze’nin kalbinde, Filistin Planlama ve Çalışma Dairesi’ne ait kütüphanenin enkazı yükseliyor. Bir zamanlar araştırmacıların ve öğrencilerin uğrak yeri olan bu kütüphane, artık sadece bir yıkım alanı.

Planlama Dairesi araştırmacılarından Dr. Muhammed el-Hafî, 2 Mart 2024’te hedef alınan kütüphanenin 60 binden fazla kitap, dergi, yüksek lisans ve doktora tezi barındırdığını, en büyük kaybın ise sadece orada bulunan belgeler ve siyonist rejim üzerine yapılan özel araştırmalar olduğunu vurguladı. Hafî, "Bu kütüphane sadece kitap değil, bir halkın tarihiydi" dedi.

"Gelecek nesiller için büyük bir kayıp"

Araştırmacı Selman ez-Zureyî, "Bu kaynakların çoğu başka hiçbir yerde yok. Ne internetten ne başka kütüphanelerden ulaşabiliyoruz. Bu, gelecek nesiller için büyük bir kayıp" diye konuştu.

Cebaliya Kampı’nda yer alan Bahreyn Halk Kütüphanesi de ağır hasar aldı. Kitaplar yandı, bilgisayarlar parçalandı. Kütüphanenin kısmen ayakta kalan bölümü, şu anda bazı siviller için geçici sığınak haline getirildi. Nâzır Muhammed Hassan, "Çocuklara çizgi film gösteriyorduk, bilgisayar eğitimi veriyorduk. Şimdi ise burası sadece bir barınak" dedi.

Kültür merkeziyle birlikte kül olan bir hazine

Rashad al-Shawwa Kültür Merkezi’ne bağlı Diana Tamari Sabbagh Kütüphanesi ise tamamen yerle bir edildi. 20 binin üzerinde kitap, belge ve tarihi kayıt yok oldu. Araştırmacı Dr. Mecdi Salim, "Aynı saldırıda kendi özel kütüphanem de yok oldu. 12 bin kitap, esirlerle ilgili belgeler, araştırmalar – hepsi kül oldu" ifadelerini kullandı.

Gazze Belediye Kütüphanesi ve çocuk merkezleri de hedefte

Gazze Belediyesi’nin halk kütüphanesi, kısmen yıkıldı ve şu anda evlerini kaybeden yüzlerce kişiye geçici barınaklık ediyor. Aynı zamanda çocuklara yönelik bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenleyen Kattan Çocuk Merkezi de işgalcilerin ateşinden nasibini aldı. Merkez müdürü İbrahim eş-Şatlî, kütüphanelerinin 100 binin üzerinde çocuk kitabı barındırdığını söyledi. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —