• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Gazze'de virüsle bağlantılı ölümler kaydedildi

19 Ocak 2026, Pazartesi 19:40
19 Ocak 2026, Pazartesi 19:40
Gazze
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gazze Şeridi'ndeki sağlık yetkilileri, iki milyondan fazla insanın yaşadığı kıyı şeridinde yayılan bir virüs nedeniyle sakinler arasında günlük ölüm sayılarının kaydedildiğini bildirdi.

Gazze şehrindeki El-Şifa Tıp Kompleksi'nin direktörü Muhammed Ebu Silmiyye, Filistin'in resmi radyosu Filistin'in Sesi'ne verdiği demeçte, "Kış başından beri bölgede yayılan virüs, sadece yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar arasında değil, hamile kadınlar ve çocuklar arasında da günlük ölümlere neden oluyor." dedi.

Ebu Silmiyye, ölü sayısını veya virüsün türünü belirtmedi, ancak birkaç gün önce enfeksiyonun yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle bir doktorun ve 18 yaşında bir kızın öldüğünü söyledi.

Ebu Silmiyye, viral enfeksiyonun yüksek ateş, şiddetli eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi ciddi semptomlarla birlikte seyrettiğini ve bu durumun ağır zatürreye ve bazı durumlarda ölüme yol açabileceğini açıkladı.

"İster mutasyona uğramış bir koronavirüs türü olsun ister mevsimsel grip, sorun şu ki bunu tespit edebilecek laboratuvar testlerimiz yok." diyen Ebu Silmiyye, virüsün "insanların hayatı için gerçek bir tehdit oluşturduğunu" söyledi. Ebu Silmiyye, kuluçka süresinin normalde bir hafta olan süreden yaklaşık iki haftaya uzadığını belirtti.

Gazze Şeridi'nde çalışan sağlık ekiplerinin, "hastanelerin acil servislerinde bu tür vakalarda sürekli bir artış gözlemlediğini ve bu durumun zaten zor durumda olan ve harap haldeki sağlık sistemini daha da zorladığını" söyleyen Ebu Silmiyye, "Bölgeyi vuran kıtlık ve soğuktan ve kıştan hiçbir koruma sağlamayan harap çadırlarda yaşamanın sonucu olarak nüfusun genel bağışıklığının bozulması, zaten vahim olan durumu daha da kötüleştirdi." diye ekledi.

Bu arada, Gazze Şeridi'nde görev yapan göğüs hastalıkları uzmanı Muhammed Abdulmunim, virüsün "yeni olmadığını, ancak eskisinden daha bulaşıcı olduğunu ve en yaygın belirtilerinin yüksek ateş, nefes darlığı, şiddetli öksürük ve boğaz ağrısı" olduğunu söyledi.

Abdulmunim yaptığı basın açıklamasında, sağlık ekiplerinin, akciğerlerde şiddetli iltihaplanmayı gösteren röntgen filmleri aracılığıyla virüs bulaşmış bir kişiyi tespit edebildiğini ve bunun ölüme yol açabileceğini açıkladı.

Abdulmunim, ayrıca bölge sakinlerinin yerinden edilmiş kişilerin kurduğu kamplarda aşırı kalabalık koşullarda yaşadığını ve maske takmak, hijyene dikkat etmek ve dezenfeksiyon yapmak gibi kişisel koruyucu önlemlerin alınamadığını da sözlerine ekledi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı

Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü

Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı

Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje

Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek

Konya’da kapalı yol ulaşıma açılıyor

Batman'da kaza: 2 yaralı

Gaziantep'te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Gaziantep'te güvenlik operasyonu: 25 şüpheli yakalandı

Endonezya, 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya yasağını yürürlüğe koydu

Deprem bölgesindeki esnafa "iş sürekliliği" desteği

İran, Dubai'de 500'den fazla Amerikalı askerin saklandığı yerleri hedef aldı: "Ağır kayıplar var"

Bingöl’de HES tepkisi: Çocuklarımızın yarınlarını karartmayın

Bursa’nın kadim zanaatları meslek liselerinde yeniden hayat buluyor

APP plaka ile standart plaka nasıl ayırt edilebilir?

Siirt’te yaşanan olumsuz hava şartlarına karşı ekipler sahada

Meteoroloji uyarısı sonrasında Bursa'da sağanak etkili oldu

Ankara'da siyasi ve akademisyenlerden Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için birlik çağrısı

Diyarbakır'da gece saatlerinde tahliye edilen binada incelemeler başladı

Bursa'da mahkeme kararıyla girilen evde 4 kamyon çöp çıktı

HÜDA PAR’ın "Diyarbakır Raylı Sistem" önergesine bakanlıktan yanıt: Projeyi onayladık, görev belediyenin!

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı

Ensarullah savaşa dahil oldu: İlk füze işgal rejimine

İHA saldırısı Kuveyt Havalimanı'nın radar sisteminde "önemli hasara" yol açtı

Diyarbakır'da 6 katlı binada çatlama sesi paniği: 51 kişi tahliye edildi

Ensarullah, savaşa dahil olabileceği uyarısında bulundu

ABD, savaş uçağının acil iniş yaptığını doğruladı

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı

Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü

Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı

Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje

Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek