• BIST 100

    10331,3%1,61
  • DOLAR

    40,16% 0,21
  • EURO

    46,94% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4304,28% 0,49
  • Ç. ALTIN

    6833,05% 0,00

Gazze'deki savaş suçları için Peru'da soruşturma başlatıldı

24 Mayıs 2025, Cumartesi 02:18
24 Mayıs 2025, Cumartesi 02:18
Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Peru yargısı, siyonist bir asker hakkında evrensel yargı yetkisi kapsamında resmî ceza soruşturması başlattı. Söz konusu asker, Gazze'deki sivil mahallelerin yıkımına doğrudan katılmakla suçlanıyor.

Peru Cumhuriyeti yargı makamları, Gazze Şeridi'nde savaş suçu işlediği şüphesiyle bir siyonist asker hakkında resmî ceza soruşturması başlatıldığını duyurdu. Bu adım, "Hind Receb İnsan Hakları Kurumu" tarafından sunulan hukuki başvuru üzerine atıldı.

Başvuruyu sunan kurumun temsilcisi ve tanınmış Perulu avukat Julio César, söz konusu askerin 2023–2024 yılları arasında Gazze'de gerçekleşen saldırılar sırasında siyonist ordunun muharebe mühendisliği birliğinde görev yaptığını ve sivil altyapının hedef alınmasında doğrudan rol oynadığını belirtti. Delillerin açık kaynaklardan elde edilen görüntüler, ses kayıtları ve istihbarat bilgileriyle desteklendiği ifade edildi.

Soruşturma, evrensel yargı yetkisi ilkesinin pratiğe dökülmesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilirken, Peru'nun uluslararası insancıl hukuka olan bağlılığını da ortaya koyuyor. Yetkililer, savaş suçu işleyen kişilerin sadece çatışma bölgesinden uzakta olmalarının onları dokunulmaz kılmayacağını vurguladı.

Kurumun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"israil ordusunun bu birliği, Gazze'de mahalleleri tamamen haritadan silen 'yakıp yıkma' politikasında başat rol üstlenmiştir. Bu askeri operasyonlar, sivil yaşam alanlarının sistematik olarak yok edilmesine yöneliktir."

Kurum başkanı Diyab Ebu Cahcah da yaptığı açıklamada, Peru'da başlatılan sürecin "sadece sembolik bir adım olmadığını, gerçek bir hesaplaşmanın başlangıcı" olduğunu vurguladı.

"Adalet bir seçenek değil, bir sorumluluktur. Peru'daki bu dava, siyonist rejimin cezasızlık dokunulmazlığını kırma yolunda bir dönüm noktasıdır."

Hind Receb İnsan Hakları Kurumu, adını 29 Ocak 2024'te Gazze'nin Tel el-Hava mahallesinde, saatlerce yardım bekledikten sonra şehit edilen 6 yaşındaki Hind Receb'ten alıyor. Kurum, çifte vatandaşlığa sahip 8 ülkede görev yapmış yaklaşık 1000 siyonist asker hakkında tutuklama talebi sunduğunu, ancak hukuki süreci tehlikeye atmamak için isimleri açıklamadığını belirtiyor.

Ayrıca, Roma Statüsü'ne taraf olan ülkelere, Gazze'de işlenen savaş suçlarına karışan failler kendi topraklarına adım attıkları anda benzer adli süreçleri başlatma çağrısı yapıldı. (İLKHA)

Batı Şeria'da 24 saatte 15 direniş eylemi

Bursa’da kızıl geyik görüntülendi

Gazze soykırımında 644'üncü gün: Son 24 saatte en az 82 şehit

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

21 il merkezli "Siber" operasyonu: 99 tutuklama

Döviz kurlarında son durum

Marmara'da kuvvetli rüzgâr uyarısı

Siyonist ordu kayıplarını artık saklayamıyor: Gazze'de ölümler durmuyor

Han Yunus'taki doktorlar ölümle burun buruna hizmet veriyor

HAMAS: Netanyahu esir takasını sabote ediyor, anlaşmaya engel oluyor

İzzet er-Rişk: Gazze'nin sandaleti, işgal ordusunun heybetini yerle bir etti

Gazze'de yeni katliam: Çoğu çocuk ve kadın 17 şehit

Nijerya'da silahlı saldırı: 13 ölü

Mardin’de iki grup arasında kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Çankırı'da orman yangını

Endonezya'daki feribot kazasında can kaybı 12'ye yükseldi

Yoon Suk Yeol yine tutuklandı

Gazze'de yardım sırası ölüm tuzaklarına dönüştü: 773 sivil katledildi!

Rusya'dan Ukrayna'ya rekor sayıda insansız hava aracı ile saldırı

Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor

AB: Gazze'ye insani yardım için yeni geçiş noktaları açıklacak

Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil bariyere çarptı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile görüştü

Fransa ile İngiltere'den nükleer caydırıcılık anlaşması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da 24 saatte 15 direniş eylemi

Bursa’da kızıl geyik görüntülendi

Gazze soykırımında 644'üncü gün: Son 24 saatte en az 82 şehit

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

21 il merkezli "Siber" operasyonu: 99 tutuklama

Döviz kurlarında son durum

Marmara'da kuvvetli rüzgâr uyarısı