• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Gazze'ye yönelik soykırımın başından bu yana 63 esir şehit edildi

16 Nisan 2025, Çarşamba 13:34
16 Nisan 2025, Çarşamba 13:34
Gazze
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Filistinli Esirler Günü'nde açıklama yapan Filistinli Esir Kurumları, Gazze’ye yönelik saldırıların başından bu yana 63 esirin şehit olduğunu, 16 bin 400’den fazla esaretin gerçekleştiğini bildirdi.

Filistinli Esir Kurumları, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Ulusal Konseyi'nin, 1974'te 17 Nisan'ı "Filistin Esirler Günü" olarak ilan etmesinin yıldönümünde işgal zindanlarındaki esirlerin  durumuna dikkat çekti.

Kurumlar, Gazze Şeridi’ne yönelik soykırımın başlangıcından bu yana işgal zindanlarında en az 63 esirin şehit olduğunu, bunlardan 40’ının Gazze'den olduğunu açıkladı.

Açıklamada, işgalin, çok sayıda şehidin kimliğini gizlemeye ve cenazelerini alıkoymaya devam ettiği belirtildi. 1967’den bu yana isimleri belgelenmiş şehit esir sayısı 300’e ulaşmış durumda. Son şehit, Silvadlı çocuk Velid Ahmed oldu.

Wafa'nın aktardığı ortak açıklamada, işkencenin tüm türleri, aç bırakma, tıbbi ihmaller ve cinsel saldırılar (tecavüz dahil) gibi suçların, esirlerin artan oranda şehit olmasına yol açan temel nedenler arasında yer aldığı belirtildi. Bu suçların, tarihten günümüze izlenen belgeler doğrultusunda tespit edildiği vurgulandı.

Esir kurumları, avukat ekiplerinin ve serbest bırakılan esirlerin aktardığı tanıklıklarda, özellikle Gazze'den gelen esirlerin ifadelerinde benzeri görülmemiş aşağılamalar, ağır fiziksel saldırılar, insani onur kırıcı muameleler ve asgari yaşam şartlarından mahrum bırakılma gibi sistematik işkence yöntemlerinin yaygınlaştığına dikkat çekti. Bu durumun, sadece Filistin halkını değil, tüm insanlığı tehdit eden yeni bir aşama olduğunu ifade etti.

Aşırı sağcı hükümetin esirlere yönelik politikaları

Açıklamada, işgalin aşırı sağcı hükümetinin, saldırılar öncesinden başlayarak esirlere yönelik baskı ve hak gaspını sistematik olarak tırmandırdığı, özellikle aşırı sağcı bakan Itamar Ben-Gvir’in esirlerin infaz edilmesi yönündeki çağrılarının, işgal rejiminin genel zihniyetini yansıttığı ifade edildi. Bu çağrıların, hapishane doluluğunu azaltmak için esirlerin başlarından vurularak öldürülmesini savunduğu vurgulandı.

16 bin 400’den esaret

Ortak açıklamaya göre Gazze'deki soykırımın başlangıcından bu yana 16 bin 400’den fazla kişi esir alındı. Bunlardan 510’u kadın, 1300’ü ise çocuk. Bu sayılar, Gazze’den yapılan alıkoymaları kapsamamakta. Gazze’deki esirler arasında da çok sayıda kadın ve çocuk bulunuyor. Gazze’den gözaltına alınanlara yönelik en dikkat çekici suçun zorla kaybetme olduğu belirtildi.

İşgalciler, Gazze ve Batı Şeria’dan gelen esirler için özel askeri kamplar kurdu. Bunlar arasında özellikle Sdi Teiman kampı, Rekefet Hapishanesi, Anatot, Ofer, Naftali, Menashe gibi yerler öne çıktı. Bu kamplar, işgal ordusuna bağlı olup işkencenin sistematik olarak uygulandığı yerler olarak raporlandı. Ayrıca, bu kamplar dışında henüz tespit edilemeyen gizli hapishane ve kampların da olabileceği ifade edildi.

İşgalci rejimin, esirlere ilişkin bilgileri kamuoyundan saklamak amacıyla "yasadışı savaşçı yasası" üzerinde değişiklikler yaptığı, Kızılhaç’ın ziyaretlerini engellediği, esirlerin kimliklerini ve konumlarını gizlediği, ve onları yalnızca numaralarla tanımladığı vurgulandı. Ancak son düzenlemelerle birlikte, bazı esirlerin durumuna dair bilgiler elde edilebildi.

9 bin 900 esir ve 1747 “Yasadışı Savaşçı”

İşgal zindanlarındaki toplam esir sayısı 9 bin 900’den fazla. Bu sayı, zorla kaybedilen Gazzeli esirleri kapsamıyor. Kadın esir sayısı 29, çocuk sayısı ise 400 civarında (özellikle Megiddo ve Ofer hapishanelerinde). Ayrıca 1747 esir, işgal tarafından "yasadışı savaşçı" olarak tanımlandı.

3498 "idari tutuklu"

Nisan 2025 başı itibarıyla, işgal rejiminde 3 bin 498 Filistinli "idari tutuklu" bulunmakta. Bunların 100’den fazlası çocuk, 4’ü kadın. Bu sayı, tarihsel olarak en yüksek düzeye ulaşmış durumda. Saldırılar başlamadan önce bu sayı 1320 idi. İdari tutuklamaların, çoğunlukla eski esirler, öğrenciler, gazeteciler, hukukçular, doktorlar, akademisyenler, mühendisler, milletvekilleri ve şehitlerin/yakınlarının akrabaları gibi çeşitli kesimlerden kişiler olduğu aktarıldı.

Ayrıca, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde yapılan sosyal medya paylaşımları da "kışkırtma" gerekçesiyle esaret gerekçesi haline getirildi.

Tıbbi ihmaller ve hastalıklar

Tıbbi ihmaller, özellikle uyuz hastalığının (scabies) yayılması, işkence aracı haline getirildi. Özellikle Negev (Necef), Megiddo ve Ofer hapishanelerinde hastalığın yaygınlaştığı bildirildi. Bu hastalığın yayılmasının başlıca nedeni olarak temizlik malzemesi yetersizliği, güneş ışığına çıkma engeli, düzenli banyo yapılmaması, kıyafet eksikliği ve aşırı kalabalık gösterildi.

İşgal zindanlarındaki hasta ve yaralı esirlerin sayısı hızla artmakta. Bu durum, işkence ve sağlık hakkı ihlali gibi sistematik suçların sonucu olarak değerlendiriliyor.

Uluslararası topluluğa çağrı

Esir kurumları, uluslararası insan hakları sistemine çağrıda bulunarak, işgal liderlerinin savaş suçlarından yargılanması, siyonist rejime karşı yaptırımların uygulanması, ve uluslararası hukukun uygulanabilirliğinin sağlanması gerektiğini belirtti. İşgalin, uluslararası sorumluluktan muaf tutulmasının, insan hakları sistemini felce uğrattığı vurgulandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mil-Diyanet-Sen’den CHP’li vekilin sözlerine tepki: Türkiye’nin İslam kimliğine müdahale edilemez

Şanlıurfa’da kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan 3 kişi tutuklandı

Rize’de karbonmonoksit zehirlenmesi: 1 ölü, 1 yaralı

Tarihe tanıklık eden çınarlar: Nerede o eski Ramazanlar

Madde bağımlılığında yaş düşüyor, satıcılara ağır ceza çağrısı

İran Devrim Muhafızları ABD gemilerine Hürmüz Boğazı uyarısı yaptı

Tekirdağ’da sokak satıcısına operasyon: 81 binin üzerinde sentetik ecza ele geçirildi

Batman–Hasankeyf Yolunda Araç Takla Attı, Alev Aldı

Söz ve Kalem "Hayatın Ruhuna bağlanılamıyor" dosyasıyla çıktı

Tahran’da acil durum üssü hava saldırısına hedef oldu

Diyarbakır Valisi iftarda liseli öğrencilerle buluştu

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Komşularımızdan özür diliyorum

Batman'da "siyonizme ve uyuşturucuya karşı tek yumruk" basın açıklaması

Batman'da TIR'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, sürücü tutuklandı

Bitlis’te mart ayında 288 köy yolu ulaşıma kapandı

ABD'nin en büyük uçak gemisi "USS Gerald R. Ford" Kızıldeniz'de

Diyarbakır'da trafik ihlali yapanlara cezai işlem

İran Devrim Muhafızları: Uyarıyı dikkate almayan petrol tankeri İHA ile hedef alındı

İşgal rejimi ve ABD Mehrabad Uluslararası Havalimanı’nı vurdu

İran'ın füzeleri siyonist rejimde işgücü piyasasını sarstı

16 bakanlığa atama: Acil durumlar ve savunma planlaması daire başkanı göreve getirildi

Karadeniz gazında yeni aşama: Osman Gazi platformuna kritik modül entegre edildi

Küba’da elektrik krizi derinleşiyor: Halkın yüzde 68’i elektriksiz

İçişleri Bakanı Çiftçi, Konya’da Kur’an kursu öğrencileriyle sahur yaptı

İşgal rejimi Batı Şeria’da baskınlarını artırdı

Akkuyu Nükleer Santrali bağlantı yolu için acele kamulaştırma kararı

Bağdat'taki ABD Victoria Üssü İHA saldırısıyla hedef alındı

Sanayide deprem hazırlığı için kritik model: GEBKİM OSB

Hürmüz Boğazı gerilimi tırmanıyor: Batı bedelini ödüyor, Moskova kazanıyor

İzmir’de 7 bin 550 tarihi eser ele geçirildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mil-Diyanet-Sen’den CHP’li vekilin sözlerine tepki: Türkiye’nin İslam kimliğine müdahale edilemez

Şanlıurfa’da kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan 3 kişi tutuklandı

Rize’de karbonmonoksit zehirlenmesi: 1 ölü, 1 yaralı

Tarihe tanıklık eden çınarlar: Nerede o eski Ramazanlar

Madde bağımlılığında yaş düşüyor, satıcılara ağır ceza çağrısı

İran Devrim Muhafızları ABD gemilerine Hürmüz Boğazı uyarısı yaptı

Tekirdağ’da sokak satıcısına operasyon: 81 binin üzerinde sentetik ecza ele geçirildi