• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

“Geçmişten Günümüze Hemşirelikte Değerler III” sempozyumu

14 Mayıs 2024, Salı 18:10
14 Mayıs 2024, Salı 18:10
“Geçmişten Günümüze Hemşirelikte Değerler III” sempozyumu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

“Geçmişten Günümüze Hemşirelikte Değerler III” sempozyumu

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Hemşirelik Bölümü tarafından “12-18 Mayıs Dünya Hemşirelik Haftası” etkinlikleri kapsamında “Geçmişten Günümüze Hemşirelikte Değerler-III” konulu sempozyum düzenlendi.
SANKO Üniversitesi SBF Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, sempozyumda yaptığı konuşmada meslek etiğinin ayrılmaz parçası olan mesleki değerlerin, bireylerin görevlerini yerine getirirken uyması gereken rehber ilkeler olduğuna vurgu yaptı.
Her meslekte olduğu gibi hemşirelerin de mesleki değerleri, akademik eğitim ve mesleki tecrübeleriyle kazandığına dikkat çeken Prof. Dr. Pasinlioğlu, değerlerin, mesleki davranışlarla ilgili standartları ve beklenenleri yansıttığını hatırlattı.
Prof. Dr. Pasinlioğlu, “Meslektaşlarımın ve öğrencilerimizin Hemşireler Haftasını kutluyor, sempozyuma katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Sempozyumun başkanlığını üstlenen SANKO Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nimet Ovayolu ise toplumsal bilincin artırılmasına, edinilen bilgi ve tecrübenin paylaşılmasına yönelik düzenlenen programların yararına değindi.
Bu sempozyumun anlamının kendileri için büyük olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ovayolu, “Hemşireliğin sürekli değişen dünyaya hem bugün hem de gelecekte ayak uydurması, var olan statüsünü geliştirmesi, bakımın kalitesini artırmasında profesyonellik ve mesleki değerler yol gösterici bir araçtır” dedi.
Erciyes Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Taşcı da “Kaostan Karmaşıklığa Şefkat” konulu sunumunda, hasta bakım süreçlerinin hastanede yatış süresi, komplikasyon ve malpraktis (öngörülmeyen tıbbi hatalar) gibi tıbbi ve yönetsel sonuçları, uygulamada sıklıkla öngörülmeyen şekilde karşılarına çıktığını ifade etti.
Yeni teknoloji, çoklu tedavi protokolleri, çok sayıda hizmet sağlayıcının olması, mevzuat kısıtlamaları, bir hastanın tedaviye verdiği yanıtın doğasında var olan belirsizlik / muğlaklık, değişkenlik gibi durumların sağlık hizmetlerindeki karmaşıklığın artmasına neden olduğunun altını çizen Prof. Dr. Taşçı, 21. yüzyıla giriş ile karmaşık sistem kavramının, sağlık hizmetleri süreçlerinin davranışlarını anlamak için bir çerçeve olarak gösterildiğini anlattı.
“Araştırmacılar hemşirelik mesleğinin bir tam bir karmaşık adaptif sistem (KAS) özelliği gösterdiğini belirtmektedirler” diyen Prof. Dr. Taşçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hemşireliğe KAS modeli merceğinden bakıldığında, sistem içerisindeki temel bileşenleri ve ilişkileri görselleştirmek ve ardından hemşirelik bilimi, uygulaması, liderliği, araştırma ve eğitimine yeni yaklaşımlar geliştirmek mümkün olabilecektir. Hemşirelik bakımı uygulama ve araştırma alanlarında KAS’ların temel özelliklerinin dikkate alınması önemlidir. Kaotik ve karmaşık olan sistemler bize çeşitlilik, farklı bakma, sadelik, esnek olabilme, istişare etme, yararlı olma ve mevcut konfor alanından çıkma cesaretini öğretmektedir. Kendini tanıma yolundaki cesaret bizi ölçülü görüş, sezgi, farkındalık, bilgelik ve nihayetinde merhamet ve şefkate doğru ulaştırır.”
Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülcan Bağçivan ise “Hemşirelikte Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık” başlıklı sunum yaptı.
Prof. Dr. Bağçivan çeşitlilik, adalet ve kapsayıcılık kavramlarını, bireylerin kendilerini ifade edebildikleri, değerli hissettikleri, desteklendikleri ve geçmişleri ile eğilimlerinden bağımsız olarak fırsat eşitliğine ulaşabildikleri ve gelişebildikleri kültür olarak tanımladı.
Sağlık hizmetlerinin sürekli gelişen ortamında, çeşitlilik, adalet ve kapsayıcılığın ele alınması ve desteklenmesinin kaliteli hasta bakımının iyileştirilmesi için önemli etkiye sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Bağçivan, şunları kaydetti:
“Sağlık hizmeti sunumunun omurgası olan hemşireler, bu değerlerin savunulmasında benzersiz ve önemli bir konuma sahiptir. Hemşireler bakım, savunuculuk, eğitim ve araştırma rolleri sayesinde sağlık bakım ortamlarında çeşitliliği, adaleti ve katılımı teşvik etmede çok önemli bir konumdadır.”
Oturum başkanlığını SANKO Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Polat Olca’nın yaptığı ikinci oturumda ise SANKO Üniversitesi Hastanesi Klinik Hemşiresi Hemşire Aslı Yaşar “2024 ICN Teması: Hemşirelerimiz Geleceğimiz. Bakımın Ekonomik Gücü”, SANKO Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hemşirelik Ana Bilim Dalı öğrencisi Gül Kırıcı “Bakımın Kalitesinin Artırılmasında Lisansüstü Eğitimin Önemi”, SANKO Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi İrem Nur Tepe “Çocukların Gözünden Hemşire” başlıklı sunum yaptı.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplantı Salonu’nda düzenlenen sempozyuma SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ve Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım da katıldı.
Sunuculuğunu SANKO Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hemşirelik Ana Bilim Dalı öğrencisi Ebru Ballı’nın yaptığı sempozyum hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım

Bingöl’de camiler çocuk sesleriyle şenlendi

Bingöl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Filistin için anlamlı bağış

Kahramanmaraş’ta 1288 sentetik ecza hapı ele geçirildi

BMGK, Venezuela'nn talebi üzerine acil toplantı kararı aldı

Ramanlı: Bütçe açığı borçlanmayı, borçlanma faizi, faiz ise yoksulluğu büyütmektedir

Posta ve hızlı kargo taşımacılığında gümrük işlemlerine yeni düzenleme

Trump, Senegal ve Fildişi Sahili vatandaşlarının ABD'ye girişini yasakladı

Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı

OGM ülke genelinde orman denetimlerini sürdürüyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Bakan Fidan, Gazze konulu toplantıya katılmak üzere ABD'ye gidiyor

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da su kuyusu açtı, ekmek ve sıcak yemek dağıttı

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Almanya: Ukrayna'ya destek için dondurulan Rus varlıkları kullanılmalı

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım