• BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,60% 0,10
  • EURO

    48,83% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5139,96% -0,50
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Geleneksel sanatlar Şahinbey’de yaşıyor

04 Ocak 2023, Çarşamba 16:25
04 Ocak 2023, Çarşamba 16:25
Geleneksel sanatlar Şahinbey’de yaşıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Geleneksel sanatlar Şahinbey’de yaşıyor

Şahinbey Belediyesi’ne bağlı Binevler Sosyal Tesisinde açılan el işi kurslarına katılan kursiyerler, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarını öğreniyor.
Binevler Sosyal Tesisi bünyesinde açılan kurslarda suzeni, hesap işi, sim sırma, tel kırma, Türk işi, el sanatlarının yapımını öğrenen kursiyerler, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatları gelecek kuşaklara aktaracak. Kadınlara yönelik projeleri ile büyük beğeni toplayan Şahinbey Belediyesi; kadınların meslek sahibi olabilmesi adına çeşitli kurslar açıyor. Belediye Kültür Müdürlüğünce görevlendirilen eğitmenler tarafından ücretsiz verilen kurslar arasında yoğunluğu geleneksel el sanatları oluşturuyor.
Binevler Sosyal Tesisinde açılan kurslarda suzeni, hesap işi, sim sırma, tel kırma, Türk işi, gibi geleneksel Türk el sanatlarının yapımını öğrenen genç kızlar, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatlarını öğrenerek gelecek kuşaklara aktaracak.
'Kurslar mental olarak rahatlatıyor'
El iş kursuna gelen Nilgün Karaoğlu, kursların boş vakitlerin daha verimli değerlendirebilmeleri açısından büyük bir fırsat olduğunu belirterek “Binevler Sosyal Tesisinde geleneksel el nakışları öğreniyoruz. Amacımız; geçmişi günümüze taşımak. Burada hem öğreniyor hem de öğretiyoruz. Dört kızımın çeyizini burada yaptım. 20 yıldan bu yana geliyorum kurslara. Hocalarımızın sayesinde el nakışlarının tamamını öğrendim. Yaptığım işleri satarak para kazanıyorum. Ayrıca bu kurslara gelerek sosyalleştik. Yeni arkadaşlar ve çevre edindik” dedi.
Kursların kadınları psikolojik anlamda da rahatlattığını ifade eden Tuğba Onat “Ben ev hanımıyım. Buraya gelmeden önce sürekli kafamda farklı şeyler kuruyor ve zamanı boşa harcıyordum. Binevler Sosyal Tesisine önce kızımı getirmiştim. Daha sonra bayanların burada el işi yaptığını görünce bende gelmek istedim. Şimdi hem iş öğreniyorum. Hem de mental olarak rahatlıyorum. Yaptığım el işlerini satarak aile bütçeme de katkıda bulunuyorum. Bu kurslar sayesinde zamanımızı daha verimli geçire biliyoruz” diye konuştu.
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını öğrenmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Hatice Didem Çirkin, “İki yıldır Binevler Sosyal Tesisi ’ne geliyorum. İlk geldiğimde iğne tutmasını dahi bilmiyordum. Hocalarım bana büyük bir sabır ve öz veriyle bu işleri öğretti. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaparak sanki geçmişle günümüz arasında bir bağ kurduğumuzu hissediyorum. Mesela; kanaviçe yapmayı bilmezdim. Şimdi; kanaviçe yaparak ve bunları modern motiflerle günümüze uyarlayarak geçmişle bağlantımızı koparmıyoruz ve bu bizim ufkumuzu ve milli duygularımızı artırıyor' dedi.

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ANFİDAP’tan Sumud Nöbeti: Filoya müdahaleler bir kez daha kınandı

30 ilde FETÖ operasyonu: 91 gözaltı, 64 tutuklama

Direniş güçlerinden Refah'ta işbirlikçi Ebu Şebab'a operasyon

OCHA: Kuzey Gazze'de gıda temini yüzde 70 oranında azaldı

Siyonistler katlettikleri Filistinlinin cenazesine el koydu

Filistinli Hemşire Tesnim el-Hums işgalciler tarafından kaçırıldı

Batı Şeria'da Filistin bayrakları indiriliyor halk taciz ediliyor

Cuma gününden itibaren lodos etkili olacak

DSÖ: Gazze'de 42 bin kişi hayatını değiştiren yaralanmalarla yaşıyor

Gazze'de katliam: Aralarında yardım bekleyenlerin de olduğu 65 şehit

Şeker pancarı alım fiyatı belli oldu

Gana'da altın madeninde göçük: 6 ölü

İran'da 5,3 büyüklüğünde deprem

Bingöl’de Küresel Sumud Filosu’na destek yürüyüşü

Küresel Sumud Filosu'ndaki son gemi "Marinette" ilerleyişine devam ediyor

Kızıltepe halkı Gazze için meydanlara akın etti

"Filistin bu ümmetin mücadeledeki mihenk taşıdır"

Konya'dan siyonistlerin Küresel Sumud Filosu'na müdahalesine tepki: Sumud onurumuzdur

DSÖ'den kolera salgını uyarısı

Bursa’da Küresel Sumud Filosu'na destek nöbeti sürüyor

Belçika Dışişleri Bakanlığı, siyonist rejimin büyükelçisini bakanlığa çağırdı

Dışişleri Bakanlığı: Vatandaşlarımızın durumu yakından takip ediliyor

Fransa'da ülke genelinde grev

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı

Siyonistlerin saldırıları nedeniyle hastanelere erişim son derece tehlikeli hale geldi

İkinci dalga yelken açtı

Narin Güran cinayetinde 3 sanığa tahliye kararı

Husumetlilerin tartışması kanlı bitti: 1 yaralı

Meloni: Filonun Filistin halkına bir faydası yok

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ANFİDAP’tan Sumud Nöbeti: Filoya müdahaleler bir kez daha kınandı

30 ilde FETÖ operasyonu: 91 gözaltı, 64 tutuklama

Direniş güçlerinden Refah'ta işbirlikçi Ebu Şebab'a operasyon

OCHA: Kuzey Gazze'de gıda temini yüzde 70 oranında azaldı

Siyonistler katlettikleri Filistinlinin cenazesine el koydu

Filistinli Hemşire Tesnim el-Hums işgalciler tarafından kaçırıldı