• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Gelenekten geleceğe keçiboynuzunun faydaları nelerdir?

21 Şubat 2025, Cuma 15:27
21 Şubat 2025, Cuma 15:27
Gelenekten geleceğe keçiboynuzunun faydaları nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Doğal ve sağlıklı beslenme trendlerinin etkisiyle, harnup meyvesi olarak da bilinen keçiboynuzu yeniden sofralarda kendine yer buluyor.

Bağışıklık sistemini destekleyen özellikleriyle dikkat çeken bu meyve, hem geleneksel hem de modern tüketim yöntemleriyle geniş bir kullanım alanı buluyor. Özellikle besin değerleri ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile dikkat çeken keçiboynuzu, son yıllarda popülerliğini artırıyor.

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilgi arttıkça, doğanın sunduğu doğal besinler de yeniden gündeme geliyor. Keçiboynuzu, halk arasında harnup olarak da bilinen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve çeşitli sağlık faydaları sağlayan bir meyve olarak dikkat çekiyor.

Batman'da İLKHA mükrüfonuna konuşan Aktar Hüseyin Meviş, Hem geleneksel hem de modern tüketim yöntemleriyle sofralarda yer bulan keçiboynuzu, bu yıl daha fazla ilgi görmeye başladığını söyledi.

"Eski çağlardan günümüze gelen doğal tedavi yöntemi"

Keçiboynuzunun kemik erimesine karşı koruyucu bir rol oynadığını belirten Meviş, " Keçiboynuzu meyvesi, çok eski çağlardan günümüze gelen bir doğal tedavi yöntemidir. Keçiboynuzu, ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde, özellikle İzmir ve Mersin'de doğal olarak yetişmektedir. Günümüzde de tedavi amacıyla çok sayıda kişi tarafından kullanılmaktadır. Keçiboynuzu astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı, kansızlığa, vitamin eksikliklerine ve özellikle B2 vitamini içerdiği için çok tercih ediliyor. Birde mide rahatsızlığına da iyi geldiği gibi bağışıklık sistemini güçlendirmeye çok iyi geliyor." dedi.

"Keçiboynuzu hem çiğ hem çay hem de pekmez olarak tüketilebiliyor"

Keçiboynuzu pekmezi, özellikle inatçı öksürükleri iyileştirmek ve bağışıklığı güçlendirmek amacıyla tercih edildiğini belirten Meviş, "Keçiboynuzu ilk çıktığında yumuşakken tane olarak çiğneyerek yenilebilir. Kuruduktan sonra ise suda 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra çay şeklinde içilebiliyor. Yapılışı; ise iki üç dal keçiboynuzunu parçaladıktan sonra bir cezvede 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp bir kapta muhafaza edildikten sonra her sabah ve akşam bir bardak içilmesini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Her yaşta tüketilebiliniyor"

Meviş, "Bu şekilde uğraşmak istemeyenler ise saf sıkımlık keçiboynuzu pekmezini de tercih edebilirler. Keçiboynuzu pekmezi, genellikle küçük ve orta yaşlardaki inatçı öksürükler ve bağışıklık güçlendirmesi için tercih edilmektedir. Fiyatı ise uygundur. Keçiboynuzunun kilosu 135 liradır. Cam kavanozlarda 500 ile 700 gram olan pekmezin fiyatı ise 150 ile 180 lira arasındadır. Keçiboynuzu bebeklerde olduğu gibi en yaşlı insanlarda tüketebiliyor. Herkese tavsiye ederiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Samsun'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Gaziantep’te maddi hasarlı trafik kazası

Beş ülkeden Putin'e Navalni suçlaması

Libya'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Rutte: AB, Ukrayna’ya ihtiyaç dışı silah vermemeli

Norveç ve Almanya’dan savunma iş birliği anlaşması

Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi Başkanı Şaas ile görüştü

Kayseri'de yolcu otobüsü ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Zelenskiy: Ukrayna'daki tüm enerji santralleri Rus saldırılarında hasar gördü

Malatya'da silahlı kavga: 1 gözaltı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile ABD’li mevkidaşı Rubio görüştü

ABD-İran müzakerelerinde ikinci tur Cenevre'de

Meteorolojiden denizlerde fırtına uyarısı

Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Dr. Tekruri: Şehitliği istemek, cihadı imkânlarımız el verdiği kadar yerine getirmek ile mümkün olur

Bitlis’te iş yerleri heyelanın altında kaldı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Emine Erdoğan 22 okul kütüphanesinin açılışını yaptı

ABD ordusu Karayipler'de bir tekneye saldırdı: 3 ölü

Sağanak yağış Bitlis’te yolları göle çevirdi: Vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE ve Etiyopya'ya gidecek 

Avrupalı gençler İstanbul’da HAKSİAD’ı ziyaret etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Samsun'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Gaziantep’te maddi hasarlı trafik kazası

Beş ülkeden Putin'e Navalni suçlaması

Libya'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Rutte: AB, Ukrayna’ya ihtiyaç dışı silah vermemeli