• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

Genç Kudüs Şurası Başkanı Sinan: Ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor

19 Ağustos 2025, Salı 12:10
19 Ağustos 2025, Salı 12:10
Genç Kudüs Şurası Başkanı Sinan: Ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği ve Genç Kudüs Şurası Başkanı Hanefi Sinan, ümmet bilincindeki tıkanıklığın bilgiye ulaşamamakla değil, ahlaki zemin ve hukuki ilişkilerin sağlıklı bir şekilde inşa edilememesiyle ilgili olduğunu söyledi.

"Ümmet bilinci neden parçalandı, nasıl yeniden inşa edilir?" sorusuna dair İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği ve Genç Kudüs Şurası Başkanı Hanefi Sinan, bugün bilgiye ulaşmanın sorun olmadığını, asıl meselenin bu bilgiyi ahlak ve hukukla yoğurup hayata yansıtamamak olduğunu vurguladı.

Sinan, "Öncelikle şunu ifade edeyim: Bugün, insanın ve özelde Müslüman’ın bilgiye ulaşmak gibi bir sıkıntısı yok. Her türlü bilgiye çok kısa sürede ulaşılabiliyor ve bu bilgi kendi içinde tasnif edilip istifade sunulabiliyor. Geçmişte ise bir bilgi gizliliği söz konusuydu. Yani 35-40 sene önce, 50 sene önce bilgi gizliliğinden dolayı insanlar bilgiye ulaşmakta zorluk yaşıyor, bundan dolayı birtakım sıkıntılar çekiyorlardı. Doğrudur. Ancak bugün bilgiye ulaşmakta bir sorun yok. Peki, bilgiye ulaşıyoruz ama ulaştığımız bu bilgiyi sağlıklı bir şekilde tasnif edip hayata niye çeviremiyoruz? İşte tam burada sorun başlıyor, işin açıkçası. İslam toplumu ahlak üzerine bina edilmiş bir toplumdur." dedi.

Mekke toplumunun Peygamber Efendimize duruşundan dolayı 'Muhammedü’l-Emin' sıfatını verdiklerini belirten Sinan, "Peygamber Aleyhissalâtu Vesselâm, Mekke toplumu içerisinde her türlü ahlaksızlığın, zulmün, sıkıntının ve girift, problemli ilişkilerin bulunduğu bir ortamda dünyaya geldi ve bu beldede hayatını sürdürdü. İnsanların çok yalan konuştuğu, birbirini ezdiği; gaspın, alkolün, kumarın ve zulmün var olduğu bu toplum içerisinde Peygamber Aleyhisselâm, henüz kendisine vahiy gelmeden önce ahlak üretti. Yani yalan konuşmadı, bir başkasının hakkına tasallut etmedi, zalimlerle bir olup mazlumların hakkını yedirmedi. Bu konuda tamamen fıtrî olarak, bir insanın ahlaki anlamda duracağı en sağlıklı yerde durdu. Daha henüz vahiy kendisine ulaşmamıştı. Bu duruşundan dolayı Mekke toplumu ona 'Muhammedü’l-Emin' sıfatını verdi. Daha sonra vahiy de bu sıfat üzerine oturdu." şeklinde konuştu.

"Ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor"

Açıklamasının devamında Sinan, şunları aktardı:

"O hâlde temel kural şudur: Bugün ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor. Ümmetin, sağlıklı ve güçlü bir ahlaki zemin üzerine oturmamasından kaynaklanıyor. Bireysel ilişkilerimizden toplumsal ilişkilerimize, ticaretimizden hayatın tüm alanlarına kadar sağlıklı bir ahlaki zemin üretemememizden kaynaklanıyor. Bu zemini üretmediğimiz gibi bununla ilgili sağlıklı hukuki ilişkileri de kuramadık: Kişisel hukuk, toplumsal hukuk, yapısal hukuk, ticaret hukuku ve diğer bütün hukuki alanlardaki sağlıklı zeminleri oluşturmadığımız için sıkıntı yaşıyoruz. Aksi takdirde bugün ümmetin bilgi olarak ulaşamayacağı hiçbir şey yok. Sorun, amelden kaynaklanıyor. Ama bu amel de usul eksikliğinden dolayı noksan kalıyor. Biz öncelikle ahlaki anlamda fıtrata, yaratılış kodlarımıza geri dönmeliyiz. Bunun üzerinden ümmet, bir eğitim programı üretmelidir. Bu bilinmeyen bir şey değil. İslam toplumu 1300 sene boyunca bu eğitim programını farklı usullerle üretmiş, bunun üzerine hukuki bir yaşam biçimi inşa etmiş ve İslam medeniyetinin çok güzel örneklerini, çok güzel sonuçlarını ortaya koymuştur. Bugün biz de tarihsel süreç içerisinde bunları okuyoruz."

"Sorunumuz ahlak ve ahlakın üzerinden inşa edilecek hukuk meselesidir"

Konuyla ilgili son olarak Sinan, "Bugün sorunumuz ahlak ve ahlakın üzerinden inşa edilecek hukuk meselesidir. Bunu başardığımız zaman ümmet bilinci istediğimiz seviyeye gelecek; yeryüzündeki Müslümanlar birlikte yaşayabilme, birlikte hareket edebilme, birlikte üretebilme ve hayatı birlikte inşa edebilme kabiliyetlerini geliştireceklerdir. Böylece yeryüzünde yeniden yaşanabilir bir dünya kurulmuş olacaktır, Allah’ın izniyle." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Okullarda Ramazan bereketi: Öğrenciler mukabelede buluştu

Otomobil lokanta duvarına çarptı: 5 Yaralı

Düzce’de 90 sürücüye trafik cezası

HAKSİAD'dan esnafa çağrı: Ramazan'ı hem halkımıza hem çalışanımıza hissettirelim

Batman'da devlet hastanesinde bir ilk yaşandı

Adana merkezli 11 ilde bilişim dolandırıcılığı operasyonu: 19 şüpheli yakalandı

MSB: Gazze’de insani kriz sürüyor, israil ateşkesi ihlal ediyor

ICYF Başkanı Ayhan, Gazze Mahkemesi nihai kararını TBMM Başkanı Kurtulmuş’a takdim etti

Bakan Güler, Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur ile görüştü

Bursa'da akademisyen diş tedavilerinde kontrollü iyileşme sağlayan yerli ürün geliştiriyor

AFAD ve Karayolları, deprem sonrası altyapı çalışmalarını masaya yatırdı

Profesör Doktor Dursun: Gazze ile irtibatımızı kesmemeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Hemşerilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi önceliğimizdir

Sigarayı bırakanlar konuştu: Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatımız var

YÖKDİL giriş belgeleri erişime açıldı

Malatya, yağan karla beyaza büründü

Elazığ'da kar yağışı etkili oluyor

Temiz doğadan, sağlıklı sofralara: Bingöl balı bilimsel verilerle değerlendirildi

Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölü sayısı 46’ya yükseldi

İstanbul'da silah operasyonu: Bir kişi yakalandı

Dr. Tüzün: Sağlıklı oruç için iftar ile sahur arası dengeli su tüketimi şart

Kim’den nükleer rest: Trump yönetimine “gerçekliği kabul edin” mesajı

Bursa’da kar sürprizi: Kent beyaza büründü

Batman'da 50 kilo metamfetamin ele geçirildi

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde nadir görülen tümör ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

İzmir merkezli suç örgütü operasyonu: 18 gözaltı

Yaçin: Ramazanı boş şeylerle değil, mukabelelerle, ibadetle ve zikirle değerlendirmeliyiz

Planlı yapılan bir katliam: Hocalı Katliamı

Ekonomik güven endeksi şubatta 100,7 oldu

İstanbul Silivri'de fabrika yangını

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Okullarda Ramazan bereketi: Öğrenciler mukabelede buluştu

Otomobil lokanta duvarına çarptı: 5 Yaralı

Düzce’de 90 sürücüye trafik cezası

HAKSİAD'dan esnafa çağrı: Ramazan'ı hem halkımıza hem çalışanımıza hissettirelim

Batman'da devlet hastanesinde bir ilk yaşandı

Adana merkezli 11 ilde bilişim dolandırıcılığı operasyonu: 19 şüpheli yakalandı

MSB: Gazze’de insani kriz sürüyor, israil ateşkesi ihlal ediyor