• BIST 100

    10858,52%-2,02
  • DOLAR

    41,65% 0,20
  • EURO

    48,93% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5207,22% 0,96
  • Ç. ALTIN

    8575,61% 0,66

Genç Kudüs Şurası Başkanı Sinan: Ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor

19 Ağustos 2025, Salı 12:10
19 Ağustos 2025, Salı 12:10
Genç Kudüs Şurası Başkanı Sinan: Ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği ve Genç Kudüs Şurası Başkanı Hanefi Sinan, ümmet bilincindeki tıkanıklığın bilgiye ulaşamamakla değil, ahlaki zemin ve hukuki ilişkilerin sağlıklı bir şekilde inşa edilememesiyle ilgili olduğunu söyledi.

"Ümmet bilinci neden parçalandı, nasıl yeniden inşa edilir?" sorusuna dair İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği ve Genç Kudüs Şurası Başkanı Hanefi Sinan, bugün bilgiye ulaşmanın sorun olmadığını, asıl meselenin bu bilgiyi ahlak ve hukukla yoğurup hayata yansıtamamak olduğunu vurguladı.

Sinan, "Öncelikle şunu ifade edeyim: Bugün, insanın ve özelde Müslüman’ın bilgiye ulaşmak gibi bir sıkıntısı yok. Her türlü bilgiye çok kısa sürede ulaşılabiliyor ve bu bilgi kendi içinde tasnif edilip istifade sunulabiliyor. Geçmişte ise bir bilgi gizliliği söz konusuydu. Yani 35-40 sene önce, 50 sene önce bilgi gizliliğinden dolayı insanlar bilgiye ulaşmakta zorluk yaşıyor, bundan dolayı birtakım sıkıntılar çekiyorlardı. Doğrudur. Ancak bugün bilgiye ulaşmakta bir sorun yok. Peki, bilgiye ulaşıyoruz ama ulaştığımız bu bilgiyi sağlıklı bir şekilde tasnif edip hayata niye çeviremiyoruz? İşte tam burada sorun başlıyor, işin açıkçası. İslam toplumu ahlak üzerine bina edilmiş bir toplumdur." dedi.

Mekke toplumunun Peygamber Efendimize duruşundan dolayı 'Muhammedü’l-Emin' sıfatını verdiklerini belirten Sinan, "Peygamber Aleyhissalâtu Vesselâm, Mekke toplumu içerisinde her türlü ahlaksızlığın, zulmün, sıkıntının ve girift, problemli ilişkilerin bulunduğu bir ortamda dünyaya geldi ve bu beldede hayatını sürdürdü. İnsanların çok yalan konuştuğu, birbirini ezdiği; gaspın, alkolün, kumarın ve zulmün var olduğu bu toplum içerisinde Peygamber Aleyhisselâm, henüz kendisine vahiy gelmeden önce ahlak üretti. Yani yalan konuşmadı, bir başkasının hakkına tasallut etmedi, zalimlerle bir olup mazlumların hakkını yedirmedi. Bu konuda tamamen fıtrî olarak, bir insanın ahlaki anlamda duracağı en sağlıklı yerde durdu. Daha henüz vahiy kendisine ulaşmamıştı. Bu duruşundan dolayı Mekke toplumu ona 'Muhammedü’l-Emin' sıfatını verdi. Daha sonra vahiy de bu sıfat üzerine oturdu." şeklinde konuştu.

"Ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor"

Açıklamasının devamında Sinan, şunları aktardı:

"O hâlde temel kural şudur: Bugün ümmet bilincindeki tıkanıklık bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor. Ümmetin, sağlıklı ve güçlü bir ahlaki zemin üzerine oturmamasından kaynaklanıyor. Bireysel ilişkilerimizden toplumsal ilişkilerimize, ticaretimizden hayatın tüm alanlarına kadar sağlıklı bir ahlaki zemin üretemememizden kaynaklanıyor. Bu zemini üretmediğimiz gibi bununla ilgili sağlıklı hukuki ilişkileri de kuramadık: Kişisel hukuk, toplumsal hukuk, yapısal hukuk, ticaret hukuku ve diğer bütün hukuki alanlardaki sağlıklı zeminleri oluşturmadığımız için sıkıntı yaşıyoruz. Aksi takdirde bugün ümmetin bilgi olarak ulaşamayacağı hiçbir şey yok. Sorun, amelden kaynaklanıyor. Ama bu amel de usul eksikliğinden dolayı noksan kalıyor. Biz öncelikle ahlaki anlamda fıtrata, yaratılış kodlarımıza geri dönmeliyiz. Bunun üzerinden ümmet, bir eğitim programı üretmelidir. Bu bilinmeyen bir şey değil. İslam toplumu 1300 sene boyunca bu eğitim programını farklı usullerle üretmiş, bunun üzerine hukuki bir yaşam biçimi inşa etmiş ve İslam medeniyetinin çok güzel örneklerini, çok güzel sonuçlarını ortaya koymuştur. Bugün biz de tarihsel süreç içerisinde bunları okuyoruz."

"Sorunumuz ahlak ve ahlakın üzerinden inşa edilecek hukuk meselesidir"

Konuyla ilgili son olarak Sinan, "Bugün sorunumuz ahlak ve ahlakın üzerinden inşa edilecek hukuk meselesidir. Bunu başardığımız zaman ümmet bilinci istediğimiz seviyeye gelecek; yeryüzündeki Müslümanlar birlikte yaşayabilme, birlikte hareket edebilme, birlikte üretebilme ve hayatı birlikte inşa edebilme kabiliyetlerini geliştireceklerdir. Böylece yeryüzünde yeniden yaşanabilir bir dünya kurulmuş olacaktır, Allah’ın izniyle." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Tepkilerin gölgesinde başlayan festivalin çıkışında bıçaklı kavga: 6 yaralı

D-100'de otomobil traktöre çarptı: 2 yaralı

Tüm tepkilere rağmen "ahlaksız festival" başladı

Kolombiya, ABD'den F-16'ların alımını durdurdu

Çin'de Matmo tayfunu alarmı

Bingöl'de orman yangını

HÜDA PAR heyeti Mardin’de aşiret ve kanaat önderleri ile buluşma programı düzenledi

Fransa'da silahlı saldırı: 2 ölü, 5 yaralı

Mısır'da esir takası için müzakereler başlıyor

Gürcistan'da seçim sonuçları protesto edildi

Japonya’da 5,7 büyüklüğünde deprem 

Şanlıurfa’da motosiklet park halindeki araca çarptı: 2 yaralı

Çekya'da seçimleri ANO Partisi kazandı

Siyonist işgalcilerden Gazze'de yeni katliam: 7'si çocuk 17 şehit

Aksa Tufanı Operasyonu'nun yıl dönümünde Bursa’dan siyonist zulme tepki

Kütahya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Şanlıurfa’da ‘Gazze’ye vefa, Sumud’a destek’ yürüyüşü düzenlendi

Anamur'da "Peygamberimiz, Cami ve Namaz" konferansı büyük ilgi gördü

Sakarya'da Gazze ve Sumud Filosu için yürüyüş

Japonya'nın yeni lideri Sanae Takaichi oldu

MOSSAD casuslarıyla iş birliği yapan avukat İstanbul'da yakalandı.

Venezuela: ABD ülkede kukla hükümet kurmayı planlıyor

Gürcistan'da halk yerel seçimler için sandık başında

Malatya'da yalnız yaşayan adam ölü bulundu

Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yol almaya devam ediyor

Siyonistlerin alıkoyduğu 137 aktivist İstanbul'da

Antalya'da uyuşturucu operasyonları: 18 tutuklama

AB ile Rusya arasında tanker krizi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan "Gazze'ye destek yürüyüşlerine katılın" çağrısı

Filistin'e verdiği destek haberlerinden dolayı İLKHA muhabirine plaket verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tepkilerin gölgesinde başlayan festivalin çıkışında bıçaklı kavga: 6 yaralı

D-100'de otomobil traktöre çarptı: 2 yaralı

Tüm tepkilere rağmen "ahlaksız festival" başladı

Kolombiya, ABD'den F-16'ların alımını durdurdu

Çin'de Matmo tayfunu alarmı

Bingöl'de orman yangını

HÜDA PAR heyeti Mardin’de aşiret ve kanaat önderleri ile buluşma programı düzenledi