• BIST 100

    16050,09%-1,29
  • DOLAR

    44,33% 0,02
  • EURO

    51,51% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6479,99% 1,64
  • Ç. ALTIN

    10740,95% 0,00

Gençlerde kalp krizi artıyor: Aile hekiminden hayati uyarılar

26 Mayıs 2025, Pazartesi 11:16
26 Mayıs 2025, Pazartesi 11:16
Gençlerde kalp krizi artıyor: Aile hekiminden hayati uyarılar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, son dönemde genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekerek, bireysel ve toplumsal önlemler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Son yıllarda özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, bu durumun altında yatan nedenlere dikkat çekerek sağlıksız yaşam tarzı, stres, sigara ve madde kullanımı gibi birçok faktörün kalp krizine zemin hazırladığını belirtti.

Gençlerin kalp sağlığını koruyabilmesi için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli uykunun önemine vurgu yapan Sılay, aile hekimlerinin rolünün güçlendirilmesi ve farkındalık kampanyalarının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Sigara, stres ve hareketsizlik kalp riskini artırıyor

Son zamanlarda özellikle genç yaşlarda çok kalp krizi haberleri geldiğini ifade eden Sılay "Bu hepimizi toplumca üzüyor. Bunda bir artışta gözüküyor ne yazık ki. Birçok sebebi var. Sağlıksız yaşam tarzı; özellikle fast food tüketimi, düşük fiziksel aktivite, obezite ve kötü uyku düzeni kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Ne yazık ki sigara ve madde kullanımı; gençler arasında sigara, elektronik sigara ve uyuşturucu kullanımı arttı; bu maddeler damar tıkanıklığına ve kalp krizine zemin hazırlar. Tabi bir de stres ve psikolojik baskılar; akademik, ekonomik ve sosyal baskılar kronik strese neden oluyor; bu da tansiyon, ritim bozuklukları ve diğer kalp sorunlarına yol açabiliyor. Genetik yatkınlık; ailede erken yaşta kalp krizi öyküsü olan bireylerde daha dikkatli olunması lazım. Kolesterol ve tansiyon sorunları; gençlerde bile yüksek kolesterol ve hipertansiyon sıkça görülmeye başlandı. Bunlara dikkat etmemiz lazım." dedi.

Düzenli kontrol, dengeli beslenme ve kaliteli uyku hayat kurtarır

Kalp krizi riskine karşı bireysel olarak alınabilecek en etkili önlemler hakkında bilgi veren Sılay "Düzenli egzersiz yapmak. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite; bunu günde 3 defada 50 dakika olarak bölebilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenmek; sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar tüketelim. Özellikle aralıklı oruç dediğimiz ve şu anda çok yaygın hale gelen beslenme biçimi de çok önemli. Sigara ve alkolü kesinlikle bırakacağız. Bence onlar aramızdaki en büyük sıkıntı. Stresi artık yönetmemiz lazım. Anda yaşayabilmek, namaz, meditasyon, psikolojik destek almak ve hobi edinmek. Bunlar stresi yönetmek için çok önemlidir. Lütfen düzenli aile hekimlerinize gidin. Sağlık kontrollerinizi yaptırın. Kan basıncı, kolesterol ve şeker ölçümlerinizi gerçekleştirin. Kaliteli uyku. Bu birçok kişinin gözünden kaçıyor. Kaliteli uyku denince günde 7-9 saat; özellikle akşam 22.00 gece 02.00 arasındaki uyku çok çok önemlidir. O 4 saatlik uyku; aslında atalarımızın yaptığı erken yatıp erken kalkmaya geri dönmemiz lazım." önerilerinde bulundu.  

Kalp sağlığı için toplumsal ve kurumsal adımlar şart

Toplum ve sağlık kurumlarının yapması gereken çalışmalarla ilgili de bilgi veren Sılay "Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi aile hekimlerinin mutlaka vatandaşla daha yakın olarak düzenli kontroller yapması çok önemli. Zaten düzenli yapılan farkındalık kampanyaları var. Bunları özellikle yaygınlaştırmak. Kalp sağlığı hakkında gençlere özel, sosyal medya destekli kampanyalar düzenlenmek. Okullarda sağlık eğitimi; kalp-damar hastalıklarının risk faktörleri ve önlemleri genç yaşta öğretilmeli. Gençlere yönelik spor ve fiziksel aktivite alanlarının artırılması. Belediyeler ve diğer kurumlar olarak ulaşılabilir spor alanları sunmamız ve teşvik etmemiz lazım. Spora başlarken ısınma hareketleri yapılmadan aniden başlamak da halı sahalarda kalp krizlerine neden olabiliyor. Isınma hareketlerine de teşvik önemli. Sağlıklı beslenme teşvikleri; okullarda ve üniversitelerde sağlıklı menülerin sunulması teşvik edilmesi lazım. Bir de ücretsiz veya düşük maliyetli sağlık taramaları. Zaten bakanlığımız yapıyor. Bunlara daha da halkımızı teşvik etmek lazım. Kolesterol, tansiyon ve şeker ölçümleri için aile hekimlerinizle yakın çalışmalarınızı istirham ediyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Aydın açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Fatih Dönmez: Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve istikrarı tehdit ediliyor

Kocaeli’de 22 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki

Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti

Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı

Balıkesir açıklarında sürüklenen lastik bottaki kişi kurtarıldı

Batman’da silahlı kavga: Yaralılar var

Kontrolden çıkan kamyonet şarampole yuvarlandı

İşgalcilerin Lübnan'a bugünkü saldırılarında 17 kişi şehit oldu

Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme atamaları 28 Nisan'da yapılacak

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Klasik ittifaklar çözülürken yeni ittifaklar kuruluyor

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü

Polise silahla mukavemet eden hükümlü yakalandı

Hepatit sinsi ilerleyebiliyor!

Malatya'da otomobil yayaya çarptı: 2 yaralı

Konya'da maddi hasarlı trafik kazası

İran ile Çin dışişleri bakanları görüştü

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki

Meteoroloji'den Ege Denizi için fırtına uyarısı

İranlı General Abdullahi: Sahadaki gerçekleri kavrayan Trump, bazı ülke liderlerine sığındı

Arakçi: Bölgesel istikrar halkların iradesine saygıyla mümkün

Diyarbakır barajlarında kontrollü su tahliyesi başlatıldı

Atasoy: Uyuşturucu politikaları insan hakları ve halk sağlığı temelinde şekillenmeli

Batman'da öğrenciler için "Bilim ve Teknoloji" semineri düzenlendi

Diyarbakır'da yoğun yağış yol çökmesine neden oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aydın açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Fatih Dönmez: Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve istikrarı tehdit ediliyor

Kocaeli’de 22 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki

Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti

Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı