Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin kanun teklifi Meclis'ten geçti

Tarih: 09.01.2025 07:29 Güncelleme: 09.01.2025 07:29
Genel Sağlık Sigortası
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM'de kabul edilen düzenlemeye göre, sağlık hizmetinin verilmesi, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi ile sağlık hizmetlerinin planlanması ve maliyetlerin hesaplanması amacıyla Sağlık Bakanlığı, elde edilen verileri alarak işleyebilecek.

Toplanan ve işlenen kişisel verilere, ilgili kişilerin kendilerinin veya yetki verdikleri üçüncü kişilerin erişimlerini sağlayacak bir sistem kurulacak. Kurulan sistemlerin güvenliği ve güvenilirliği ile ilgili standartlar, Kişisel Verileri Koruma Kurulunun belirlediği ilkelere uygun olarak Bakanlıkça belirlenecek.

Aile Hekimliği Kanunu'ndaki değişiklikle de yabancılara sunulan hizmetler, sertifikası olan aile hekimlerince mesai dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren 3 ay içinde talepte bulunmaları halinde Genel Sağlık sigortalısı olabilecek.

Sigortalılığı 31 Aralık 2008 (dahil) tarihinden önce başlayan, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.

Mevcut hükmün yanı sıra 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri, bağlı bulundukları kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundan hizmet alarak da iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi olmaksızın iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirebilecek.

Kanun kapsamında sağlık raporları, 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş yerleri için aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularının yanı sıra Çalışan Sağlığı Merkezleri'nden (ÇASMER) de alınabilecek. (İLKHA)

Gazze'de bir bebek daha yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Düşen yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı

30 yıllık savaş sona eriyor: Kongo ve Ruanda arasında barış anlaşması

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda 65 kişi tutuklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Suriye Vakıflar Bakanı Dr. Şükri'yi kabul etti

İstanbul'da ümmet âlimlerinden Aksa Tufanı'na destek bildirgesi

İşgalciler sığınakları hedef aldı: 74 şehit

Bakan Yumaklı: Bugün 67 yangın çıktı, 63'ü kontrol altına alındı

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de yiyecek aramak ölüm cezasına dönüşmemeli

Gazze'de yardım unlarının içinden uyuşturucu çıktı

Yemen'de milyonlar sokakta: İran ve Gazze direnişine selam

Gazze'de yeni bir ihanet halkası: "Ebu Şebab Çetesi" 3 esirin cesedini işgalcilere teslim etti

Malatya'da seyir halindeki ticari taksi alev aldı

Prof. Dr. Tarhan: İyilik yapmak, çift taraflı bir mutluluk kaynağıdır

Bingöl’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Adaklı İlçe Başkanlığı’ndan siyonist rejime tepki

Gazze Hükümeti: Yardım kuyruğundaki aç sivillerin kasten vurulması toplu infaz suçudur

Adana’da ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Kamu görevlisi gibi davranarak vatandaşı dolandırdılar

Siyonist rejim Gazze'de çocukları diri diri yaktı

Mescid-i Aksa'da 45 bin kişi cuma namazı kıldı

Adalet Bakanı Tunç: Darbecilerin yazdığı bir anayasayla hala yönetiliyoruz!

İçişleri Bakanlığı 9 il için "sarı" kodlu fırtına uyarısı yaptı

Kamu işçisine yüzde 17’lik zam teklifi: Müzakereler sürüyor

Milletvekili Demir, medrese hadimi Sezgin’in taziyesine katıldı

Hür Gençlik, İdil’de madde bağımlılığına karşı bilgilendirme standı açtı

İdeal Eğitim Vakfı, Uluslararası Aile Fuarı’nda aile ve eğitim için sahada

Yüzme Antrenörü Dölcek: Yüzme bilmeden suya girmek intihar girişimi gibidir

Gazze'deki soykırımda şehit sayısı 56 bin 331'e yükseldi

Siirt Belediyesi'nden kaldırım ve yol işgaline karşı kararlı mücadele

Yükleniyor