• BIST 100

    17375,05%2,41
  • DOLAR

    44,60% 0,11
  • EURO

    52,35% 0,46
  • GRAM ALTIN

    6811,84% -0,26
  • Ç. ALTIN

    10994,46% 0,29

Gereksiz antibiyotik kullanımı küresel risk oluşturuyor

12 Nisan 2026, Pazar 10:32
12 Nisan 2026, Pazar 10:32
Gereksiz antibiyotik kullanımı küresel risk oluşturuyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlar, antibiyotik direncinin insan sağlığını tehdit eden en önemli küresel sorunlardan biri haline geldiğini belirterek, ilaçların yalnızca hekim kontrolünde kullanılmasının hayati önem taşıdığı uyarısında bulundu.

Yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının mikroorganizmaların ilaçlara karşı direnç geliştirmesine yol açtığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, antibiyotik direncinin günümüzde ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu ifade etti.

Mamçu "Antibiyotikler hayat kurtarabilir ancak her antibiyotik kullanımı direnç gelişimine katkı sağlayabilir. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların tedavisi zor, hatta bazen imkansız olabiliyor." dedi.

Antibiyotiklerin yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda, doğru tanı sonrası ve hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayan Mamçu, viral hastalıklarda etkisiz olan bu ilaçların bilinçsiz kullanımının hem bireysel hem de toplumsal risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Küresel tehdit sınır tanımıyor

Antibiyotik direncinin yalnızca bugünü değil geleceği de etkileyen küresel bir sorun olduğuna işaret eden Mamçu, uluslararası seyahatlerin artmasıyla birlikte bir bölgede ortaya çıkan direncin kısa sürede tüm dünyaya yayılabildiğini kaydetti.

Mamçu, bu nedenle ulusal düzeyde yürütülen çalışmaların önemli olduğunu ancak küresel ölçekte eş zamanlı başarı sağlanmadan sorunun kontrol altına alınmasının zor olduğunu belirtti.

Yeni antibiyotikler sınırlı

Son yıllarda geliştirilen yeni antibiyotiklerin sayısının oldukça sınırlı olduğunu ifade eden Mamçu, mevcut ilaçların çok daha dikkatli kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Mamçu "Artık yeni bir antibiyotiğin devreye girmesiyle sorunun çözüldüğü dönem geride kaldı. Elimizdeki antibiyotikleri doğru ve dikkatli kullanmamız gereken bir süreçteyiz." şeklinde konuştu.

Yanlış kullanım direnci artırıyor

Antibiyotiklerin uygun kullanılmamasının direnci hızlandırdığını vurgulayan Mamçu, doğru kullanım için bakteriyel enfeksiyonun varlığının mutlaka tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Yanlış ilaç seçimi, yetersiz ya da aşırı doz, uygun olmayan kullanım aralıkları ve gereksiz kullanımın antibiyotik direncini artırdığını ifade eden Mamçu, bu durumun tedavi süreçlerini zorlaştırdığını kaydetti.

Toplum sağlığını tehdit ediyor

Antibiyotik direncinin son yıllarda ciddi boyutlara ulaştığını belirten Mamçu, çoklu ilaca dirençli enfeksiyonların hastanede kalış süresini ve ölüm oranlarını artırdığını, aynı zamanda ek maliyetlere neden olduğunu söyledi.

Direncin yalnızca hastanelerle sınırlı kalmadığını, toplum kaynaklı enfeksiyonlarda da artış gösterdiğini ifade eden Mamçu, sorunun giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

Viral hastalıklarda etkisiz

Antibiyotiklerin soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi viral hastalıklarda etkili olmadığını hatırlatan Mamçu, ilaçların yalnızca doktor önerisiyle kullanılması gerektiğini vurguladı.

Mamçu "Antibiyotikleri önerilen dozda ve sürede kullanın. Tedavi tamamlanmadan ilacı bırakmayın. Başkası için yazılan antibiyotikleri kesinlikle kullanmayın." uyarısında bulundu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İngiliz hükümetinden işgalci siyonistlere destek, Filistin eylemcilerine baskı: 500’den fazla gözaltı

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 70,2’ye yükseldi

Batman'da mevlid için büyük buluşma hazırlığı tamamlandı

Batı Şeria’da baskınlar arttı: Çok sayıda kişi alıkonuldu

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 17 gözaltı

Osmaniye’de yakıt deposuna gizlenmiş 48 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Sakarya’da 32 ton tarihi geçmiş tavuk eti ele geçirildi

Yurt dışı telefonlarda 'Çift IMEI' için 1 Mayıs son gün

Gereksiz antibiyotik kullanımı küresel risk oluşturuyor

Bakan Tekin: Katillerin nefretini kazanmak bizim için iftihar vesilesidir

Bel sağlığını korumak için nelere dikkat edilmeli?

Yaş meyve sebze ihracatı 1 milyar 70 milyon doları aştı

Van’da otomobil takla attı: Bir ölü, 2 yaralı

Çin’in SatNet test uydusu yörüngeye yerleşti

Güney Lübnan’a hava saldırısı: Çok sayıda şehit ve yaralı var

Meteorolojiden 13 il için sarı kodlu uyarı

Gümrüklerde 233 kaçak araca el konuldu

Kastamonu'da tekstil fabrikasında yangın

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: Bir yaralı

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç’ten Tarsus’ta esnafına ziyaret

Bekayi: Müzakereler anlaşmayla sonuçlanmadı ama diplomasi bitmez

Irak'ta yeni cumhurbaşkanı seçildi

ABD masayı devirdi, Pakistan’dan “Ateşkesi sürdürün” çağrısı

Yüzlerce öğrenci umre ödüllü bilgi yarışmasında ter döktü

İç ve doğu bölgelerde kar, sağanak ve buzlanma etkili olacak

İslamabad'daki İran-ABD görüşmeleri sonuçsuz kaldı

Mardin'de iki otomobil çarpıştı: 10 yaralı

Malatya'da silahlı kavga: 1 ölü

Malatya'da inşaattan düşen işçi ağır yaralandı

Belçika, işgal rejimine gönderilen askeri teçhizata el koydu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İngiliz hükümetinden işgalci siyonistlere destek, Filistin eylemcilerine baskı: 500’den fazla gözaltı

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 70,2’ye yükseldi

Batman'da mevlid için büyük buluşma hazırlığı tamamlandı

Batı Şeria’da baskınlar arttı: Çok sayıda kişi alıkonuldu

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 17 gözaltı

Osmaniye’de yakıt deposuna gizlenmiş 48 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

Sakarya’da 32 ton tarihi geçmiş tavuk eti ele geçirildi