• BIST 100

    9530,87%-0,85
  • DOLAR

    38,01% 0,14
  • EURO

    41,00% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3766,84% 0,97
  • Ç. ALTIN

    5982,04% 0,00

Geriatri Uzmanı Deniz: Yaşlıların ruh sağlığına dikkat edilmeli

SAĞLIK 20.03.2025 13:06:39 0
Geriatri Uzmanı Deniz: Yaşlıların ruh sağlığına dikkat edilmeli

Yaşlı bireylerin çeşitli sebeplerden ötürü ruh sağlığının derinden etkilenebileceğini belirten Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, böyle durumlarda profesyonel destek almanın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Bursa Şehir Hastanesinde görevli Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, "Ulusal Yaşlılar Haftası" dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık Bakanlığı tarafından, sağlıklı yaşlanma konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl ki temanın ''Depresyonu Önemse Hayata Gülümse'' şeklinde belirlendiğini dile getiren Doç. Dr. Deniz, geriatrik depresyonun 65 yaş ve üzeri bireylerde sık karşılaşılan, ancak çoğu zaman göz ardı edilen bir ruh sağlığı sorunu olduğunu kaydetti.

"Depresyon yaşlanmanın doğal bir parçası değildir"

Depresyonun, yaşlanmanın doğal bir parçası olmadığının altını çizen Deniz, "Yaşlanma süreci ile birlikte gelen fiziksel ve sosyal değişiklikler, depresyon riskini artırabilir. Sevdiklerini kaybetme, kronik hastalıklar, yalnızlık, sosyal izolasyon ve bağımlılık hissi gibi faktörler, bu dönemde ruhsal sağlığı derinden etkileyebilir. Ancak unutmamalıyız ki depresyon yaşlanmanın doğal bir parçası değildir. Geriatrik depresyonun belirtileri arasında sürekli üzüntü, enerji kaybı, iştah değişiklikleri, uyku problemleri, ilgisizlik ve yaşamdan keyif alamama sayılabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde bir sağlık uzmanına danışmak hayati önem taşır." dedi.

"Profesyonel destek alınmalı"

Bireylerin düzenli ruh sağlığı değerlendirmelerini yapmaları gerektiğini vurgulayan Deniz, "Vatandaşlarımız, aile sağlığı merkezleri ve sağlıklı hayat merkezlerinden ücretsiz bir şekilde hizmet alabilmektedir. 65 yaş ve üzeri bireylerin birinci basamak sağlık tesislerimizde aile hekimlerini ziyaret ederek düzenli ruh sağlığı değerlendirmelerini yaptırmaları ve gerekli görülürse üst merkezlere yönlendirilmeleri önemlidir." şeklinde konuştu.

"Yalnız olmadıklarını hissettirin"

Yaşlı bireylerin ruh sağlığına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Deniz, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Destek grupları oluşturmalı ve onların yaşam kalitesini artırmaya yönelik çözümler geliştirmeliyiz. Çünkü yaş almak, mutluluk ve huzurdan ödün vermek anlamına gelmez. Sevdiklerimize yalnız olmadıklarını hissettirmek, onların hayatına dokunmanın en anlamlı yollarından biridir. Bu dönemde amacımız yaşama yıllar katmak değil yıllara yaşam katmaktır." diye konuştu.(İLKHA)

Molla Şimşek: Kudüs'ün özgürlüğü için bilinçli bir nesil yetiştirmeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Ortak paydamız Malatya için bir olma, birlikte olma vakti

Türkiye'nin ocak ayında petrol ithalatı yaklaşık 2 buçuk milyon ton oldu

Öğretim Üyesi Yiğit: Kudüs bir İslam beldesidir ve bu şekilde kalacaktır

Zekât alan kişinin muhtaç olmadığı ortaya çıkarsa ne yapılır?

HAMAS: Destek Komitesinin Gazze’de çalışmalarına hızla başlamasını talep ettik

Batman Valiliğinden Ramazan Bayramı’nda sağanak yağış uyarısı

30 yıl kesinleşmiş cezası bulunan cezaevi firarisi yakalandı

Minik öğrenciler harçlık ve fitrelerini Filistin'e bağışladı

İşgalciler Gazze'de bir binayı bombaladı: 14 şehit

Gaziantep Valisi Çeber: Kimsesiz ve yetimlere kucak açmalıyız

Bayramda otobüs firmalarına ek sefer

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 14 tutuklama

Bayramda dengeli beslenme uyarısı

Bakan Işıkhan'dan 2025 stajyer ücret artışı açıklaması

Gazeteci Tezcan: Gazzeli şairin hikâyesini anlatmak, vasiyetine sahip çıkmak zorundayız

HÜDA PAR'ın bayramlaşma programı belli oldu

Diyetisyen Coşkuner: Bayramda beslenmeye dikkat edin

Batman'da acil sağlık hizmetleri değerlendirildi

“Sıfır Atık Günü”, Batman'da çeşitli etkinliklerle kutlandı

Myanmar'da 7,7 ve 6,4 büyüklüğünde iki deprem

Eğitimci Taş: Siyonizm tüm dünyanın başına beladır

Peygamber Sevdalıları’ndan Ramazan Bayramı mesajı

Irak’ta kalp krizi geçiren Mardinli tır şoförü hayatını kaybetti

Prof. Dr. Tekin: Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmak iman meselesidir

Ticaret Bakanlığı'ndan Ramazan denetimi: Haksız ve fahiş fiyata 200,9 milyon TL ceza

Altın yeniden yükselişe geçti

Dolar kuru bugün ne kadar?

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Türkiye'den Güney Kore'ye taziye mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ