GİBTÜ’de uyuşturucu ile mücadele konferansı düzenlendi

Tarih: 14.06.2023 15:20
GİBTÜ’de uyuşturucu ile mücadele konferansı düzenlendi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

GİBTÜ’de uyuşturucu ile mücadele konferansı düzenlendi

GİBTÜ’de Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Biriminde görevli polis memurları tarafından 'Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi' konulu eğitim verildi. Konferansta uyuşturucu, uyuşturucu ile mücadele, madde kullanımının cezai sorumlulukları, madde kullanan kişilerde görülen belirtiler anlatılarak tavsiyeler verildi.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Ofisi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi” konulu konferansa Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan, Ofis Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema İçel, davetli konuklar, akademik ve idari personel katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema İçel, uyuşturucu madde kullanımının insanlık tarihi kadar eski bir geçmişinin olduğunu belirtti. İçel, “Bireyin beden ve ruh sağlığını, ailevi ve sosyal uyumunu bozan uyuşturucu madde , tüm aileyi ve toplumu olumsuz etkileyen psikiyatrik bir bozukluktur. Uyuşturucu madde bağımlılığına giden süreç, maddenin ilk kez vücuda alınması ile başlamaktadır. Psikolojik ve biyolojik etkenler sürece etkilemektedir. Kişi, uyuşturucuyu ilk aldığında merak duygusu ile kullanımı gerçekleştirmek isteyebilir” dedi.

'Gençleri uyuşturucudan uzak tutmalıyız'
Uyuşturucu ile mücadelede geliştirilen baş etme yönteminin, kişinin sağlık durumuna, yaşadığı ortama, ebeveyn tutumlarına, sosyo-kültürel çevreden etkilenmesine göre şekillendiğini ifade eden İçel, “Biz, ebeveynler olarak çocuklarımızın sorumluluk duygularının gelişmesine katkı sağlamalı, kendilerine zarar verici davranışlardan korunmalarını öğretmeli, bunu yaparken de onlara güvenli bir ortam sağlamalı ve bazı sınırlamalarının olduğunu göstermeliyiz. Ebeveynler çocuklarının madde kullanımını öğrendiklerinde kabullenememe, süreci inkâr etme, üzüntü ve şok, hayal kırıklığı, öfke, kullanıcıyı sorgulama gibi duyguları yaşayabilirler. Bu davranış ve tutumların getirdiği tepkiler süreci olumlu değil, daha çok olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı bu tepkilerden kaçınmak gerekmektedir. Bizler de geleceğimiz olan gençlerin, ikinci ailesi olan üniversitemize geldiklerinde tüm akademik ve idari personelin birer ebeveyn gibi hareket ederek gençlerimizi uyuşturucu madde kullanımına karşı korumak için gayret göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi” konulu konferansın düzenlenmesinden dolayı GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir’e teşekkürlerini ileten İçel, “Konferansımızın düzenlenmesinde desteklerinden dolayı, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şehmus Demir hocamız başta olmak üzere, değerli sunumlarıyla katkı sağlayan kıymetli hocalarıma ve değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Uyuşturucu korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır” dedi.
Gençlerin uyuşturucuya başlama nedenleri
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Büro Amirliği Personeli İsmail Uzkar ise narkotik suçlarla mücadelenin önemini belirterek uyuşturucuya başlama nedenleri, döngüleri, madde kullanım belirtileri ve erken dönemde fark edilmesi için bilinmesi gerekenler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Bağımlılığı kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya bir davranışa dair kontrolün kaybedilmesi olarak tanımlayan Uzkar, kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranışın bağımlılık oluşturma riski taşıdığını ifade etti.
En önemli koruyucu kurum ailedir
TUBİM personeli İsmail Uzkar, ailenin, uyuşturucu madde kullanımında en önemli koruyucu kurum olduğunu, aile içi ilişkilerin bireyin toplumsal yaşamının belirlenmesinde kritik ve öncül bir rol oynadığını ve çocukların değerler sisteminin oluşmasında ailenin çok önemli bir yere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Uzkar, uyuşturucu madde kullanımının yasal durumu, UYAMA mobil uygulaması, uyuşturucu ile mücadele yolları ve profesyonel destek merkezleri hakkında bilgi vererek uyuşturucusuz toplumun hepimizin eseri olacağını vurguladı.
Konferans GİBTÜ Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan’ın İsmail Uzkar’a hediye takdimi ile sonlandırıldı.

Şanlıurfa’da “Çağın Kerbelası: Gazze” temalı program gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Ayetullah Hamanei, 'Aşura Gecesi' merasimine katıldı

Siyonist işgalciler Han Yunus'ta çadırları hedef aldı: 4 çocuk şehit

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklandı

ABD'de sel felaketi: 27 ölü, 27 kayıp

İngiltere Dışişleri Bakan Lammy Şam'da

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

HÜDA PAR'dan yangında zarar gören esnafa ziyaret

Şırnak'ta Hz. Nuh'u anma programı binlerce kişinin katılımı ile Cudi Dağı'nda gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Başbağlar şehitleri ümmetin onurudur, izzetidir

Teşhirciliğin son bulması için Saraçhane'de toplandılar

HAMAS: israil, ateşkes süreci devam etmesine rağmen Gazze'de soykırıma devam ediyor

Bakan Göktaş: Aileyi güçlendirmek için önemli adımlar attık

Fransız polisinden göçmen botuna insanlık dışı müdahale

Balıkesir'de feci kaza: 6 yaralı

Suriye Lazkiye'de orman yangını

Çanakkale Bozcaada'da 3.9 büyüklüğünde deprem

Mardin’de akaryakıt yüklü tankerin dorsesi düştü

Rusya'da askeri havaalanına saldırı düzenlendi

Malatya'da otomobil dereye uçtu: 2 yaralı

Gaziantep'te kaçak kazıya 9 gözaltı

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü aşure ikramında bulundu

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep il Temsilciliği: Zam oranları hayal kırıklığına neden oldu

Malatya'da yaralı halde bulunan leylek koruma altına alındı

Malatya'da yangın: Ev, odunluk ve besi çiftliği zarar gördü

Yan yatan otomobilden sürücü yara almadan kurtuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'ya gidecek

Başbağlar Katliamı'nın 32'nci yılında İstanbul'da anma programı düzenlendi

Kalkışa hazırlana uçakta yanlış yangın alarmı: 18 yaralı

Yükleniyor