• BIST 100

    9275,5%-2,13
  • DOLAR

    37,97% 0,06
  • EURO

    41,84% 0,70
  • GRAM ALTIN

    3769,53% 0,13
  • Ç. ALTIN

    6161,60% 0,00

"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"

RÖPORTAJ 29.10.2024 14:48:19 0

Gıda ürünlerinde haram katılması ile ilgili konuşan Emekli İmam Cemal Çınar, "Haram yiyen bir toplumun ibadetlerinde tembellik, iffet ve namus konusunda duyarsızlık, aile bütünlüğünde sarsıntı meydana gelir ve kişilerin birbirlerine bakış açısında insani

Son günlerde yapılan gıda denetimlerinde birçok firmanın taklit ve tağşiş yaptığı görülürken denetimlerin yeteri kadar yapılamadığı konusu ise başlı başına bir sorun olarak karşımızda durmaya devam ediyor.

Halkı Müslüman olan bir toplumda özellikle gıda ürünlerine haram karıştırılması, helal-haram hassasiyetinin kaybolması gibi durumlar toplumsal yozlaşmaya ve güvensizliğe neden olurken, söz konusu durum hassasiyet sahibi olan insanlar da hazır gıda alırken ciddi endişe duyuyor.

"İslam'da haram ve helal bellidir, şüphelilerden de kaçınmak gerekir"

Mala haram karıştırılmasının toplumsal anlamda yol açacağı sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Emekli İmam Molla Cemal Çınar, "Dünyanın her tarafından olduğu gibi ülkemizde de içerisinde bulunduğumuz toplumda helal gıdaya riayet etme hassasiyeti gittikçe zayıflamaktadır. Dolayısıyla zaman zaman bazı firmalarda, marketler zincirinde yapılan denetimde usule aykırı gıdaların üretilip satıldığına ilişkin haberler çıkıyor. Bu meselelerin son günlerde çokça işlendiğini görüyoruz. İslam'da haram ve helal bellidir. Arada kalan, şüpheli olanlardan da kaçınılması gerekir. Bazı haram çeşitleri var ki haram olmadığı halde başkasının alıp kullanması haram kılınmıştır. Örneğin bir bağın önünden geçen birisi bağ sahibinden habersiz alıp yerse haram olur. Bu üzümün haram olmasından değil kişinin izinsiz almasından ötürü haram olur. Bir de Allah tarafından direkt haram kılınan gıdalar var." diye konuştu.

"Helal ve harama dikkat edilmemesi toplumda ahlaki çöküntüye neden olur"

Helal ve harama riayet etmememin hem üretici hem de tüketiciyi ilgilendiren boyutlarının olduğunu belirten Çınar, "Gıdanın haram olup olmamasında üreticiye, satıcıya, tüketiciye ve sisteme yani devlet yöneticilerine düşen boyutları var. Çok zaruri olmadığı müddetçe kesin helal olduğunu bilmediğimiz ürünler tüketmemeliyiz. Haram yiyen bir toplumun ibadetlerinde tembellik, iffet ve namus konusunda bir duyarsızlık, aile bütünlüğünde bir sarsıntı, kişilerin birbirlerine bakış açısında insani değerler ve manevi tutum kaybolur. Üreticilerin 'haram gıdayı Müslümanlar için değil piyasa için üretiyorum ve üzerine ne kullandığımı yazıyorum' şeklindeki açıklamaları olsa bire bunu üretmek bir Müslümana caiz olmaz. Haram gıdayı satın alıp ticaretini yapmak bir Müslüman tüccar için caiz değildir. Haramların çoğalmasını bahane ederek satıl almada hassas davranmayan bir Müslüman, üzerine farz olan 5 vakit namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetlerini dahi yapsa kendisinde bazı hasletler meydana gelir. Birincisi; ibadetlerde tembellik, ikincisi; hayatındaki sevap günah mefkuresinin zayıflaması, üçüncüsü; namus hususunda hassasiyetini kaybetmesi, toplumsal yapı içerisindeki yaşamında ahlaki konularda dikkatsiz davranmasına, dördüncüsü; aile içerisinde birbirlerine bakış açılarındaki İslami hassasiyeti sarsılır ve toplumsal alanda insana bakışı manevi değil maddi değerler ön plana çıkar." şeklinde konuştu.

"Diyanet, alimler ve sivil toplum bu konuda ciddi girişimlerde bulunmalı"

Çınar, "Devlet ve yöneticiler, Müslüman bir halkın içerisinde, Müslüman bir pazarda İslami anlamda yenilmesi caiz olmayan maddelerin üretimine, tüketimine ve pazarda satılmasına mâni olması lazım. İçerisinde bulunduğumuz asırda İslami sistemlerin takip edilmediği, seküler sistemlerin, Batının kurallarıyla idare edilen ülkelerde alimlerin halkın haramdan uzak kalıp helale yönelmesi için sıkı bir çalışma yapmaları gerekir. Bir insan öleceğini bilse veya ciddi, kalıcı bir hastalığa maruz kalacağını bilse doymayacak kadar haram tüketebilir. Ancak böyle bir ihtiyaç yokken helal ve harama dikkat edilmesi konusunda tembel davranılmamalı. Bazı üretim merkezlerinde üretilen mal helal olduğu halde gıdanın raf ömrünün uzatılması adına haram ürün kullanılması caiz değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı, sivil toplum kuruluşlarındaki alimlerin, cemaat ve tarikatların bu konuda ciddi girişimlerde bulunmaları gerekir." dedi. (İLKHA)

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı

Irak’ta genel seçimlerin tarihi belli oldu

İran’da maden kazası: 7 ölü

Meksika’da kuş gribi nedeniyle ilk ölüm kayıtlara geçti

Beton pompası aracına sıkışan işçi ağır yaralandı

Rusya'nın enerji tesislerine saldırı

ABD, Çin’e yönelik tarifeleri yüzde 125’e yükseltti

Mısır'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

ASİM'den Portakal Çiçeği Karnavalı'na tepki

TÜBİTAK 2209-A Programı kapsamında AİÇÜ'nün 48 projesi kabul edildi

Kontrolden çıkan otomobil direğe çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Hindistan'da yıldırım çarpması nedeniyle 8 kişi öldü

Avrupa Birliği’nden ABD'ye "tarife" misillemesi

Çanakkale'de şap nedeniyle karantina

Bingöl’de dolu yağışı sonrası köyü sel bastı

Bingöl’de ceviz büyüklüğünde dolu yağdı

Etna Yanardağı yeniden kül ve lav püskürttü

Kars'ta trafik kazası: 7 yaralı

Akdeniz'de 3.6 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Şilili mevkidaşı van Klaveren ile görüştü!

Almanya'da koalisyon hükümeti için anlaşma sağlandı

Meteorolojiden bazı iller için sağanak uyarısı

Malatya'da Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Ensarullah, Tel Aviv ve ABD savaş gemisini hedef aldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kalbimiz acı çeken Filistinli kardeşlerimiz için atıyor

“Direniş Önderi Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)”

Mardin’de başından vurulmuş halde ölü bulunan kişi toprağa verildi

Siirt’te "Gazze İçin Dua Vakti" etkinliği

İşgalcilerin Şucaiye'deki katliamında şehit sayısı 35'e yükseldi

Mevlid-i Nebi Etkinliğine davet için Batman’da broşür dağıtıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ