-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,29% 0,04
-
EURO
51,12% -0,16
-
GRAM ALTIN
6707,84% 1,30
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Gine'de hükümet karşıtı protestolarda bir kişi hayatını kaybetti
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ordunun iktidara gelmesinden bu yana ülkenin başkenti Konakri'de polisle çatışmaların da eşlik ettiği ilk hükümet karşıtı gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti.
Forces de Gine (FGU) koalisyonunda birleşen Gine muhalefeti, ordunun iktidara gelmesinden bu yana ülkenin başkenti Konakri'de polisle çatışmaların da eşlik ettiği ilk hükümet karşıtı gösteriyi düzenledi.
Gine haber portalı Guinee 360'ın haberine göre gösteri sırasında bir kişinin öldü ve bazıları da yaralandı. Polis çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı. Protestolar sırasında olası kayıplara ilişkin yetkililerden resmi bir açıklama gelmedi.
Muhalefet protesto eylemlerine devam edeceğini duyurdu. FGU, ilk gösterinin ardından yaptığı açıklamada, "Ülkenin yurttaşlarını seferber olmaya ve ordunun yetkiyi bırakıp Gine'de sivil bir hükümet biçimi kurma talebini sürdürmeye çağırıyoruz." dedi.
Ordu tarafından başkanlıktan alınan Alpha Conde, muhalefet protestolarına destek veren açıklamalarda bulundu.
Muhalefet daha önce, iktidardaki Ulusal Uyum ve Kalkınma Komitesi tarafından açıklanan geçiş süresinin sona ermesi nedeniyle 1 Ocak 2025'ten itibaren ülkenin mevcut askeri otoritelerinin meşruiyetini tanımayacağını açıklamıştı.
Geçiş dönemi
Gine, Eylül 2021'de Condé'yi iktidardan uzaklaştıran bir darbe gerçekleştiren ordu tarafından yönetiliyor. Darbe Mamadi Doumbouya tarafından yönetildi. İsyancılar, ülkenin en yüksek yönetim organı olarak Ulusal Uyum ve Kalkınma Komitesi'ni kurdular ve aynı zamanda anayasayı yürürlükten kaldırarak onun yerine geçici bir tüzük koydular. Bir ay sonra Doumbouya, Gine'nin geçici başkanı olarak yemin etti.
Ordu başlangıçta sivil yönetimin seçimler yoluyla yeniden sağlanacağı 2024 yılı sonuna kadar iktidarda kalacağını açıklamıştı. Ancak bir ay önce Gine hükümeti sözcüsü Ousmane Gaual Diallo, ülkede devleti yeniden tesis etme süreci devam ettiği için geçiş döneminin 31 Aralık 2024'te sona ermeyeceğini söylemişti. Gine şu anda ülke için yeni bir anayasa taslağını tartışıyor. Tasarının yakın zamanda ulusal referanduma sunulması bekleniyor. Geçici Başbakan Amadou Ouri Ba, anayasa taslağının mevcut devlet başkanı Doumbouya'ya yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasına izin verdiğini söyledi. (İLKHA)
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Bayramı buruk yaşıyoruz, siyonizm tüm insanlığın başına beladır
Mardin’de Ramazan Bayramı namazı tekbirlerle kılındı
Adana'da Müslümanlar bayram namazı için saf tuttu
Batman'da elektrik akımına kapılan çocuk ağır yaralandı
Bakan Çiftçi: Bayramda bizlere düşen yollarda dikkatli olmak birbirimizin hakkını gözetmektir
Bursalılar Bayram namazı için camilere akın etti
Batman'da bayram namazında birlik ve kardeşlik mesajları yükseldi
Bayram namazında Diyarbakırlılar camilere sığmadı
Siirt'te bayram namazı eda edildi
Bayram namazı kılındı: Hutbede Mescid-i Aksa ve mazlum coğrafyalar vurgusu
GESTAŞ’tan sefer iptalleri ve tarife değişikliği duyurusu
Mescid-i Aksa, bu bayram tekbirsiz kaldı
İran Devrim Muhafızları, bir Amerikan F-35 savaş uçağını vurduğunu açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan trafik kurallarına uyulması çağrısı
Bayram namazı nasıl kılınır?
Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı
Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi
Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi
BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor
Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik
Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı
İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 70 binden fazla sivil bina zarar gördü
Estonya: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti
Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor
Mersin Valisi Atilla Toros: Bayramda 32 bin personelle sahadayız
ABD’nin enerji ablukası altındaki Küba’ya Rus petrolü
MTB Başkanı Özcan'dan Ramazan Bayramı mesajı
Umut Kervanı Tarsus’tan ihtiyaç sahiplerine iyilik köprüsü
Bayramda Mersin’de hava nasıl olacak?
Yükleniyor







