• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Göç İdaresinden Suriyelilerin gönüllü dönüşlerine ilişkin açıklama

GÜNDEM 5.01.2025 15:12:21 0
Göç İdaresinden Suriyelilerin gönüllü dönüşlerine ilişkin açıklama

Göç İdaresi Başkanlığı, Suriye'deki gelişmeler dolayısıyla artan gönüllü geri dönüşler nedeniyle sınır kapılarındaki günlük işlem kapasitesinin 3 binden 19 bine çıkarıldığını duyurdu.

Göç İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüş işlemlerinin, Geçici Koruma Yönetmeliği'nin 'Gönüllü Geri Dönüş' başlıklı 42'nci maddesi uyarınca yürütüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, Suriye'de meydana gelen güncel gelişmelerin ardından artan gönüllü geri dönüşlerin medeniyet değerlerine uygun bir şekilde gerçekleşmesi ve sürecin sorunsuz devam etmesi için Göç İdaresi Başkanlığı tarafından kapsamlı çalışmalar yürütüldüğü, sürece ilişkin tüm tedbirlerin alındığı kaydedildi.

Göç İdaresinden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, sınır kapılarındaki günlük işlem kapasitesi 3 binden 19 bine çıkarıldı. İşlemlerin daha hızlı ve etkin yapılması için mobil araçlar görevlendirildi, parmak izi cihazları, x-ray cihazları gibi sınır kapılarında ihtiyaç duyulacak teknik ekipman desteği sağlandı. Gönüllü geri dönüş başvuruları için Göç Randevu Sistemi üzerinden (randevu.goc.gov.tr) randevu uygulaması devreye alındı. Gönüllü geri dönüş amacıyla düzenlenen Yol İzin Belgelerinde süreç kolaylaştırıldı. YİMER (Yabancılar İletişim Merkezi) 157 Çağrı Merkezi, gönüllü geri dönüş taleplerinin artmasıyla birlikte bu kapsamdaki gerekli bilgilendirmeleri çağrı önceliklendirme yoluyla yapmaya başladı, gerekli koordinasyonun hızla sağlanabilmesi amacıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirildi. Gönüllü geri dönüşler işlemleri, Hatay-Cilvegözü ve Yayladığı, Gaziantep-Karkamış, Kilis-Öncüpınar ile Şanlıurfa-Akçakale Kara Sınır Kapılarından yürütülmektedir."

Öte yandan geri dönüş hazırlığı yapmak ve ülkesinin güncel durumunu yerinde görmek isteyen geçici koruma altındaki Suriyelilere, 1 Ocak 2025 ile 1 Temmuz 2025 tarihleri arasında sağlanacak şekilde izinli çıkış-giriş yapma imkanı getirildiği belirtilen açıklamada, giden kişilerin bu 6 aylık süreçte en fazla 3 defa Suriye'ye gidip gelebileceği kaydedildi.

Açıklamada, bu sürede gidip gelenlerin kimliklerinin kendilerinden teslim alınmayacağı, izinli çıkış hakkının ise aile reisine verileceği, aile reisinin çıkış yapmaması durumunda ise aile adına, ergin aile üyelerinden birisine izin verileceği ifade edildi.

Ayrıca izinli çıkışların, Kilis Çobanbey ile Hatay Zeytindalı Kara Hudut Kapılarından yapılacağı ve izinli çıkış hakkını kullanan Suriyelilerin, sadece çıkış yaptıkları kapıdan Türkiye'ye tekrar giriş yapabileceği belirtilen açıklamada,  gönüllü geri dönüş amacıyla izinli çıkış-giriş işlemlerinde takip edilmesi gereken işlemler ise şöyle sıralandı:

"Göç Randevu Sistemi üzerinden (randevu.goc.gov.tr) 'İzinli Çıkış-Giriş' amaçlı randevu alınması. Kısa mesaj (SMS) olarak iletilecek randevu bilgilerinde yer alan tarih ve saatte İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gidilerek gerekli kontrollerin yaptırılması. (Parmak izi doğrulama, UYAP kaydı sorgulama vb.) Kişinin çıkış yapmak istediği sınır kapısının bulunduğu şehre seyahat edebilmesi amacıyla 15 gün süreli Yol İzin Belgesi'nin düzenlenmesi. Sınır kapısında yabancının parmak izi doğrulamasının yapılması ve çıkışına engel bir durumu olup olmadığına ilişkin son kontrollerin sağlanması. 'Yabancılara Mahsus Seyahat Belgesi' düzenlenen Suriyelilerin, gümrük işlemlerinin ardından izinli çıkışının sağlanması." (İLKHA)

DSÖ'den "Gazze'nin sağlık sistemi çöküyor" uyarısı

Çanakkale açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Doritos, Skittles ve M&M’s ürünlerinde "İnsan tüketimi için önerilmez" etiketi zorunlu olacak

Macron, Grönland'ı ziyaret edecek

Han Yunus işgalci askerlere mezar oldu!

Aydın'da trafik kazası: 5 yaralı

Çad, ABD vatandaşlarına vize işlemlerini askıya aldı

Kanada'da orman yangınları kontrolden çıktı

Motosiklet sürücüsünün öldüğü kaza anı güvenlik kamerasında

Ukrayna'dan esir takası açıklaması: Rusya anlaşmaya uymayan farklı listeler sundu

Almanya'da aracın çarptığı 5 kişi yaralandı

Tüp patlayan evin çatısı çöktü: 6 ölü, 2 yaralı

Gazze'de can kaybı 54 bin 772'ye yükseldi

Hafif ticari araç dereye devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Gazze'ye yardım götüren Özgürlük Filosuna güvenli geçiş sağlanması çağrısı

Rusya'ya ait Su-35 savaş uçağı düşürüldü

Rusya ve NATO'dan Baltık Denizi'nde eşzamanlı tatbikat

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Yetimler Vakfı: Kurban bağışlarını bayramın 4'üncü gününe kadar kabul ediyoruz

İran: israil'in nükleer projeler ve tesislerine dair stratejik belgeleri ele geçirdik

Yardım kuruluşları Diyarbakır'da kurban kesimine başladı

İzmir'de ormanlık alanda yangın

Mardin’de “kiraz” gölgesinde ifsat edici festivale tepki

Seyir halindeki kamyonette yangın

Rusya: Ukrayna esir takasını erteledi

iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelilere kurban eti ulaştırdı

Kırgızistan'da 5.1 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 4 tutuklama

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ