• BIST 100

    10616,1%0,19
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,51% -0,08
  • GRAM ALTIN

    4449,61% -0,18
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,00

Göçerlerin çoluk, çocuk demeden hayvancılığa adanan zorlu yaşamları

22 Kasım 2022, Salı 12:51
22 Kasım 2022, Salı 12:51
Göçerlerin çoluk, çocuk demeden hayvancılığa adanan zorlu yaşamları
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Göçerlerin çoluk, çocuk demeden hayvancılığa adanan zorlu yaşamları

Doğu Anadolu’da soğuk havaların etkili olmasıyla Güneydoğu Anadolu bölgelerine varan göçerlerin zorlu 6 ayı başladı. Muş’tan Diyarbakır’a gelip yerleşen Bingöl ailesi, 6 ay boyunca birçok şeyden uzak hayvanlarıyla ilgileniyor.
Türkiye’de, hayvancılığın en önemli ayaklarından biri de göçebelikle hayvancılıkla uğraşan aileler var. Her bir aile, sahip olduğu yüzlerce küçükbaş sürüyü yaklaşık her 6 ayda bir yer günlerce süren zorlu yolculukla yer değiştirerek sıcak bölgelere geçerek besliyor. Bu aileler, teknolojiden, sağlık hizmetlerine, eğitimden sosyal aktivitelere kadar gerek kendileri, gerekse çocukları bunlardan uzak, sadece hayvanlarına adadıkları bir yaşam sürdürüyor.

Bir aylık zorlu yolculuktan Muş’tan Diyarbakır’a gelen Mehmetşah Bingöl ve ailesi, 6 ay boyunca hava şartlarının geldiği bölgeden daha iyi olmasından dolayı burada hayvanlarına bakacaklar, koruyacaklar. İki aile olarak gelen Bingöl ailesinin tüm işleri sabah ezanıyla birlikte başlayıp, gecenin ilerleyen ve her iki saatte bir nöbet tutmaya kadar devam ediyor. Kadınlar ev işleriyle ilgilenirken, erkekler ise asker gibi iki saatte bir nöbet tutup, hayvanların ve evin tüm işleriyle ilgilenip, koruyor. Çocuklar ise, aileden gelen hayvancılık geleneğini sürdürüp başta eğitim olmak üzere birçok şeyden uzak yaşıyor.

“Sabah ezanının okunmasıyla birlikte ayaktayız”
Muş Varto’dan geldiklerini söyleyen Mehmetşah Bingöl, yaya olarak yola çıktıklarını ve yola çıkıp yerleştikleri noktaya kadar 1 ay sürdüğünü ifade etti. 4-5 gündür evlerini yerleştikleri yere kurduklarını aktaran Bingöl, “İlkbahara kadar, 4’üncü ayın 25’ine kadar buradayız. Sabah ezanının okunmasıyla birlikte ayaktayız. Ondan sonra kalkıp hayvanların yemini veriyoruz. Yemden sonra hayvanları otlamaya gönderiyoruz. Ot da çok fazla yoktur ama ahırlar biraz kurusun diye” dedi.

“İhtiyaçlarımızı araba elimizde var” diyen Bingöl, “Onunla çarşıya gidip getiriyoruz. Biz, burada iki aileyiz. Her iki evde 5’er kişiyiz çocuklarla birlikte. Bazıları hayvanların yanına gidiyor, diğerleri de evde kalıyor. Normal hayat devam ediyor. Bizim dedemiz, babamız bu işi yaptı. Şimdi de biz devam ediyoruz. Ama çok zor. Şu an eğitime giden yok. Bizde 2-3 kişi vardı onlarda okulu bıraktı. Çobanlığa başladı, çobanlıkta da her hangi bir şey yok” diye konuştu.

“Bizde 2 aylık, 3 aylık bebek var”
Diyarbakır’da bulundukları yere kira verdiklerini belirten Bingöl, sözlerini şöyle tamamladı:
“Memlekette ise bizim köyümüz var. Burada 6 ay kira veriyoruz. Bazılarıyla köyün büyükleriyle anlaşıyoruz. Bazılarıyla da hayvan sayısına göre anlaşıyoruz. Çifti 100-150 liradan anlaşıyoruz. Geçen sene 100 lira verdik, bu sene daha belli değil. İki senedir buraya geliyorum. Burada şükür elektriğimiz var. Elektrik ve su oldu mu hayat biraz kolaylaşıyor. Televizyon varsa televizyon izliyoruz. Yoksa da mecburen hayvanların nöbetini tutuyoruz. Askeriyedeki gibi bizde de iki saatte bir, ya da bir saatte bir nöbet tutuyoruz. Hırsız var, kurt var, hayvanlarımıza bir şeyler olmasın, çoluk çocuk hasta oluyor. Bizde 2 aylık, 3 aylık bebek var. Bunlar hastalanır, gece kalkıp onlar için soba kuruyoruz. Durumumuz böyle.”
[gallery ids=',61935,61936,61937,61938,61939,61940']

Tüketici güveninde Temmuz düşüşü: Endeks 83,5'e geriledi

Atıl bırakılan hal kompleksi için HÜDA PAR'dan çağrı

Gazze'deki açlığa tepki olarak Washington ve New York'ta gösteriler düzenlendi

Batman'dan uyuşturucuya karşı ortak mücadele mesajı

Mardin’de ilk yanık ünitesi hizmete açıldı

Gram altın zirveden döndü

Döviz kurlarında son durum

Umut Kervanı Eskişehir 'de yardım çalışmalarını sürdürüyor

Vali Canalp’ten 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın bayramı mesajı

Ülke genelinde kavurucu sıcaklıklar devam ediyor

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

Elazığ-Diyarbakır karayolunda tır devrildi

61 orman yangınıyla ilgili 23 kişi gözaltına alındı, 4'ü tutuklandı

Siyonist rejim Nablus'ta iki hastaneyi abluka altına aldı

Siyonist rejimden İran'a yeni saldırı sinyali

Pezeşkiyan: Nükleer programı yok ettiklerini düşünmeleri hayalden ibaret

Kassam, Refah ve Deyr el-Belah'ta siyonistleri vurdu: 8 yaralı

HAMAS: Filistin halkı açlıktan ölüyor, İslam dünyasının sessizliği Netanyahu'yu cesaretlendiriyor

Alevlerle mücadele 4'üncü gününde: 4 il alarmda

Gazze'de 24 saatte 85 şehit: Siviller, kadınlar, çocuklar ve sağlık çalışanları hedef alındı

Siirt Valisi Kızılkaya, iş kazasında yaralanan işçileri ziyaret etti

Minibüsle çarpışan otomobil alt caddeye düştü: 1 yaralı

Witkoff, Gazze'de ateşkes için Orta Doğu'ya gidiyor

Suriye: Süveyda'daki ihlaller için komite kurduk

Guterres: Açlık, Gazze'de her kapıyı çalıyor

Ukrayna'da savaş uçağı düştü

Cenin'de bir çocuk işgal saldırısında şehit oldu

Hindistan'da inişe geçen uçak alev aldı

Trump yakında Çin'i ziyaret edebileceğini söyledi

Roketsan en uzun menzilli füze dahil, 6 yeni silahını tanıttı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tüketici güveninde Temmuz düşüşü: Endeks 83,5'e geriledi

Atıl bırakılan hal kompleksi için HÜDA PAR'dan çağrı

Gazze'deki açlığa tepki olarak Washington ve New York'ta gösteriler düzenlendi

Batman'dan uyuşturucuya karşı ortak mücadele mesajı

Mardin’de ilk yanık ünitesi hizmete açıldı

Gram altın zirveden döndü

Döviz kurlarında son durum