• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Gözlükçüler Odası Başkanı’ndan sahte güneş gözlüğü uyarısı

GÜNDEM 17.07.2023 13:50:04 0
Gözlükçüler Odası Başkanı’ndan sahte güneş gözlüğü uyarısı

Gözlükçüler Odası Başkanı’ndan sahte güneş gözlüğü uyarısı

Diyarbakır’da, 21’inci Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, “Sahte güneş gözlükleri ciddi göz hastalıklarına sebebiyet verir” dedi.
Yaz aylarıyla birlikte güneş etkisini daha fazla göstermeye başladı. Vatandaşlar, güneş ışınlarından korunmak için çeşitli gözlükleri tercih ediyor. Güneş ışınlarının etkisiyle gözlerde ve ciltte birçok hastalık meydana gelirken, 21’inci Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, gün ortasında dışarı çıkan vatandaşların taktığı güneş gözlüklerine dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Güneşten yayılan ultraviyole (UV) ışınlarının göz ve ciltler için ciddi sıkıntılar teşkil ettiğini ifade eden Erdoğan, “Güneşten yayılan ultraviyole (UV) ışınlar her ne kadar atmosferde kırılmalara uğrasa da gözlerimiz ve ciltlerimiz için ciddi sıkıntılar teşkil eder. Kaliteli bir güneş gözlüğü güneşli günlerde özellikle yaz aylarında kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmak katarakt, glokom, göz etrafında oluşan etler ve göz kanlanması gibi birçok sıkıntının önüne geçecektir. Bunda da önemli olan kaliteli UV’dan elde edilen bir güneş gözlüğü takmak gerekmektedir” dedi.
Merdiven altı güneş gözlüklerinin renklendirme işleminin boyadan elde edildiğini ve bu boyanın gözde ciddi hasara yol açtığının altını çizen Erdoğan, “Güneş gözlükleri UV’den elde edilerek renklendirilip atmosferden geçtikten sonra gelen UV’nin camda kırılmasıyla göz bebeklerimizden geçerek sarı noktada sağlıklı bir görüntüye sebep olur. Bu, kaliteli bir güneş gözlüğünün gözümüzdeki yolculuğudur. Merdiven altı olarak tabir ettiğimiz sahte veya orijinal olmayan güneş gözlüklerindeyse bu renklendirme işlemi boyadan elde edilir. Bu boya göz bebeklerimizin aşırı büyümesine, güneşten gelen zararlı ışıkların camda kırılmayıp direkt sarı nokta dediğimiz gözbebeğimizi geçtikten sonra görüntü alanında ciddi bir hasara sebebiyet vererek görüntüyü elde eder. Bu da başta da tarif ettiğimiz gibi ciddi göz hastalıklarına sebebiyet verir” diye konuştu.
Vatandaşların, Sağlık Bakanlığı kontrolünde satış yapan optisyenlerden güneş gözlüklerini tedarik etmelerini tavsiye eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımız, kesinlikle Sağlık Bakanlığının denetimi altında olan, rutin kontrolleri yapılan optisyenlik müesseselerinden güneş gözlüklerini gönül rahatlığıyla tedarik etsinler. Her siyah gözlüğün koruyucu bir gözlük olmadığının farkına varsınlar. Sağlıklı bir güneş gözlüğü UV’den elde edilerek yapılan gözüktür. Öbür türlü gözlükler ise göze, cilde ve sağlığa zarar veren güneş gözlükleridir.”

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ