SAĞLIK 25.09.2024 14:22:16 0

Grip aşısının önemi ve yan etkileri nelerdir?

Grip aşısının önemi ve yan etkileri nelerdir?
Haberi Sesli Oku

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Doktor Öğretim üyesi Bişar Sezgin, havaların soğumaya başladığı dönemlerde grip ve benzeri hastalıkların arttığına dikkat çekti.

Havaların soğumaya başladığı dönemlerde grip ve benzeri hastalıkların arttığını belirten Sezgin, özellikle pandeminin ardından bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından aşının büyük rol oynadığını ifade etti.

Grip aşısı kimler için öneriliyor?

Sezgin, "65 yaş üstü kişiler, 5 yaş altı çocuklar, bebekler ve hamileler için grip aşısı öneriliyor. Ayrıca tansiyon, kalp yetmezliği, diyabet gibi hastalıkları olan vatandaşların da grip aşısı yaptırması gerekiyor. Vatandaşlar, aile hekimlerine başvurduklarında, grip aşısı önerilen gruptalarsa, aile hekimleri tarafından aşı reçete edilir ve ona göre grip aşısı uygulanabilir." diye belirtti.

Aşı ne zaman yaptırılmalı?

Grip aşısının yapılması için en uygun zaman dilimi eylül ve ekim ayları olduğuna dikkat çeken Sezgin, "Genelde toplumda grip olmadan önce aşı yaptırılması gerektiği düşünülür, ancak grip sezonunun ortasında da grip aşısı yaptırmanın önünde bir engel yoktur. Grip aşısı olduğunuzda bağışıklık sistemini aktive eder ve grip virüsü size bulaştığında vücudunuz hemen tepki gösterir. Hastalığı en hafif şekilde geçirirsiniz, bazen o kadar hafif olur ki hissetmezsiniz ve grip olmadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak grip aşısı, hastalığı hafif geçirmenizi sağlar, tamamen koruma garantisi vermez." bilgisini paylaştı.

Grip aşısı hakkında yanlış bilinen bilgiler

Grip aşısının yanlış bilinen yönlerine de değinen Sezgin, "Yan etkilerinin kalıcı olduğu, kısır yaptığı, otizme neden olduğu gibi gerçeklikle alakası olmayan bazı iddialar mevcut. Grip aşısı, koruyuculuğu bilimsel olarak kanıtlanmış ve dünya çapında kabul gören bir aşılama yöntemidir." ifadelerini kullandı.

Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısının yan etkileri hakkında da bilgi veren Sezgin, "Aşının yapıldığı bölgede ağrı, kızarıklık, hafif ateş, grip benzeri belirtiler, halsizlik ve yorgunluk hissedilebilir. Ancak bunun dışında ciddi bir yan etki beklenmez. Grip gibi hastalıklar genellikle kendiliğinden sınırlanan, iyi huylu hastalıklardır. Bu tür durumlarda hastalarımıza dinlenmelerini tavsiye ederiz. İyi beslenme, bol sıvı alımı hastalık sürecinde önemlidir." şeklinde konuştu.

Grip bulaşını azaltmak için alınacak önlemler

Grip bulaşını önlemek için dikkat edilmesi gereken hijyen önlemlerine vurgu yapan Sezgin, "Kalabalık bir ortamdaysanız ve bir zemine dokunduysanız, ellerinizi ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize götürmeden önce mutlaka yıkayın. Virüslerin bu şekilde bulaşmasını önleyebilirsiniz. Bulaşı engellemek için kişisel hijyen ve sosyal mesafeye dikkat etmek önemli." dedi.

Grip aşısına erişimde bir sorun var mı?

Grip aşısına erişimde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Sezgin, "Ülkemizde aşılama genelde eksiksiz ilerliyor. Vatandaşlar grip aşısını aile hekimlerine başvurarak reçete ettirebilir ve eczanelerden temin edebilirler. Şu anda stok ve tedarik anlamında bir sıkıntı yaşanmasını beklemiyoruz." şeklinde konuştu.

Grip aşısı olduktan sonra ne yapmalı?

Grip aşısı olduktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı durumlar olduğuna da değinen Sezgin, "Grip aşısı yaptırdıktan sonra hemen grip olmayacağınız anlamına gelmez. Ancak aşı, bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip virüsüne karşı daha hızlı bir savunma sağlar. Aşı sonrasında dinlenmek, sağlıklı beslenmek ve sıvı tüketmek iyileşme sürecini hızlandırır." dedi.

Sezgin, ayrıca grip hastalığını ağır geçiren veya geçirme riski taşıyan vatandaşların, eczanelerden grip aşılarını temin edip aşı yaptırabileceklerini belirterek, "Grip aşısı dünya genelinde kabul gören ve hastalığı daha hafif atlatmanızı sağlayan bir koruma yöntemidir. Grip virüsüne karşı en etkili yöntemlerden biri, aşılama yoluyla bağışıklık kazanmaktır." dedi. (İLKHA)

Bingöl’de yoğun yağış sele neden oldu

İşgalci ABD Yemen'de sivil altyapıya 17 hava saldırısı düzenledi

Trump, "karşılıklı tarifeler" konusunda en az yüzde 10’luk gümrük vergili yürütme emirleri imzaladı

İşgalci siyonistlerden Şam ve Hama’ya hava saldırıları

İsviçre'de 8 milyar dolardan fazla Rus varlığı donduruldu  

Zambiya’da maymun çiçeği vakası 36’ya yükseldi

İran ve Bahreyn ilişkileri düzeltmek istiyor

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Yükleniyor