Grip salgınlarına karşı doğal antibiyotik: Turşu

Tarih: 17.12.2024 16:51 Güncelleme: 17.12.2024 16:51
Grip salgınlarına karşı doğal antibiyotik: Turşu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Soğuk havaların etkisini iyiden iyiye hissettirdiği kış aylarında vatandaşlar, özellikle son zamanlarda artan grip salgınlarına karşı bağışıklıklarını güçlendirmek için turşuya ve turşu suyuna yöneliyor.

Türkiye'nin önde gelen turşu üretim merkezlerinden biri olan Bursa'da, kış aylarında turşu satışları oldukça artış gösteriyor.

Uzmanlar turşunun, içerdiği probiyotiklerle sindirim sistemini düzenleyip bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek, turşunun özellikle kış aylarında en çok tercih edilen fermente gıdalardan biri olduğunu ifade ediyor.

Bursa Tuz Pazarı Çarşısı'ndaki turşu satıcısı Ramazan Çelik, soğuk hava ve grip salgınları nedeniyle vatandaşların bağışıklıklarını güçlendirmek amacıyla turşuya yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

"Turşu, bağışıklık sistemini güçlendirir"

Ramazan Çelik

Havalar soğuk olduğu için turşuya rağbet olduğunu belirten Çelik, "Turşu, bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip enfeksiyonuna birebirdir. Şifa deposudur. Çeşit çeşit turşularımız var. Hepsinin ayrı ayrı faydaları var. Gedelek turşularının meşhur olmasının sebebi, pınar suyundan olmasıdır. Pınar suyu, doğal olarak kendinden kireçli bir sudur. Turşuya ayrı bir lezzet veriyor. Turşu suyu, grip enfeksiyonu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kan dolaşımını da hızlandırıyor. Büyük bir etkisi var." dedi.

"Turşu suyu, tuz kaybını önlüyor"

Kış mevsiminde alım gücü biraz düşük olduğundan işlerinin fazla olmadığını söyleyen Çelik, "Havaların soğumasıyla, önümüzdeki haftadan itibaren işlerimiz daha hızlanacak. Sıcak havalarda turşu suyuna rağbet var. Bazı vatandaşlar, litrelik turşu suyu alıp evinde içiyor. Kışın biraz daha turşu suyuna rağbet düşüyor. Yazın daha çok turşu suyuna rağbet oluyor. Tuz kaybını önlüyor. Yazın daha çok turşu suyu tüketiliyor, kışın da içiliyor. Grip olmamak için içiyorlar. Sağlıklı bir şeydir. Herkese tavsiye ederim." diye belirtti.

"Pancar turşusu, kansızlığa birebirdir"

Vatandaşların en çok kornişon, salata, lahana, karnabahar ve sarımsak turşularına rağbet gösterdiğini vurgulayan Çelik, "Bildikleri, bilmedikleri, merak ettikleri var. Özellikle kan bsı dediğimiz pancar turşusu, kansızlığa birebirdir. Pancar sürekli gidiyor. Pancar turşusu özellikle yaşlılar ve kansızlar için birebirdir. Ciğer yağlanmasına birebir geliyor. Doktorların bize söylediği, tavsiye ettiklerini söylüyoruz. Hepsinin şifası farklıdır." diye konuştu. (İLKHA)

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu

Gazze'den 15 esir serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıyı erken terk etmesiyle ilgili iddialara DMM'den açıklama

Ankara'da yarın bazı yollar araç trafiğine kapatılacak

Yemen ve Gazze'den işgal altındaki topraklara füzeler fırlatıldı

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anlaşıldığı kadarıyla düşeni yemek bir CHP geleneği

Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

Yükleniyor